Biciklom kroz Osijek i okolicu

 

Osijek se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti uz Dunav, na putu od Njemačke preko Austrije i Mađarske do Srbije, Rumunjske i Bugarske. Europska biciklistička ruta Euro Velo 6 od Atlanskog oceana do Crnog mora također prolazi kroz grad. U blizini grada prolazi i biciklistička ruta Euro Velo 13, tzv. ruta „željezne zavjese“, te biciklistička ruta uz rijeku Dravu.

S gotovo 40 kilometara biciklističkih staza, posebno izgrađenih ili označenih na prometnicama i nogostupima, grad se s lakoćom može obići „na dva kotača“.

Koristeći bicikl ne samo da ćete uštedjeti na gorivu za vaš automobil ili na prijevoznoj karti za tramvaj i autobus već ćete nešto dobro učiniti za svoje zdravlje, ali i za kvalitetu zraka u gradu. Imajući na umu mogućnost izbora prijevoznog sredstva, primjerice za odlazak na posao, te da uz to Osječanke i Osječani i dalje vrlo rado biraju bicikl, s pravom možemo reći da je Osijek „grad bicikala".

Okolicu Osijeka, posebice vinorodne krajeve Baranju sjeverno te Aljmaš, Erdut i Dalj istočno od grada, najzanimljivije je obići biciklom. Pošto je Osijek na Dunavskoj biciklističkoj ruti, preko Erduta i Dalja je najbolje zaputiti se dalje prema Vukovaru i Iloku, te još dalje prema Novom Sadu (SRB).

U nastavku doznajte kako se kretati biciklom kroz Osijek, prijedloge kraćih biciklističkih izleta u gradsku okolicu, gdje potražiti tehničku pomoć, a gdje bike-friendly smještaj.

Informacije trgovinama, servisima i iznajmljivačima bicikala u Osijeku i Vukovaru te udrugama biciklista uzduž Podunavske biciklističke rute (Euro Velo 6) doznajte na ovome linku: Biciklizam i priroda

Informacije o smještaju u Osijeku doznajte na ovomim linkovima: Hoteli, Pansioni, i Prenoćišta, Apartmani i Sobe, Hosteli, a posebne akcije potražite u segmentu Osječki Paketi

BICIKLOM NA VLAK I BUS

Kako ćete vidjeti, u nastavku vam donosimo pregled popularnih biciklističkih izleta u gradsku okolicu. Dolazak u Osijek, kao i kretanje rutama izleta možete kombinirati i koristeći javni prijevoz autobusom ili vlakom.

Ukoliko u Osijek odlučite doći vlakom prijevoznika HŽPP, na raspolaganju su vam vlakovi u sklopu kojih se nalaze vagoni za bicikle. U ostalim vlakovima na duljim relacijama postoje vagoni u koje je moguće smjestiti bicikl dok se u lokalnim vlakovima kroz gradsku okolicu bicikl može prevesti na način da ne ometa ostale putnike u kretanju vagonom. Cijena karte za bicikla neovisno o duljinu relacije je 15,00 KN.

Ukoliko bicikl želite prevesti autobusom, najčešće ga možete umetnuti u dio za putničke torbe u donjem dijelu autobusa (tzv. bunker). Rjeđe su autobusi opremljeni posebnom rampom za bicikle. U oba slučaja, molimo vas obratite se vozaču autobusa.

BICIKLOM KROZ OSIJEK

Osijek ćete vrlo lako proći doslovno „uzduž i poprijeko“ glavnim prometnicama i dravskom promenadom uz koje se nalaze i biciklističke staze. Kroz pojedine veće ulice (Županijska ulica i dio Ulice Hrvatske Republike) ne prolazi biciklistička staza, no postoje paralelni sigurni pravci s manje prometa. Parkiranje bicikla vrlo je lako jer se u cijelome gradu, uz javne institucije i trgovačke centre, nalaze prostori za parkiranje.

Predlažemo vam da za početnu točku vožnje odaberete ured Turističke zajednice u Gornjem gradu kod Katedrale (Županijska ulica 2) gdje će vam naši djelatnici pomoći utvrditi rutu. Zatim krenite preko glavnog trga biciklističkom stazom uz secesijsku Europsku aveniju, uz gusti pojas parkova do starog grada, barokne Tvrđe. Ondje se osvježite na jednoj od ugostiteljskih terasa, posjetite koji od muzeja ili se dodatno informirajte o biciklističkim rutama u Turističkom info centru (Trg Sv. Trojstva 5). Zatim prijeđite na lijevu obalu Drave mostom Dr. Franje Tuđmana te se uz Krunsku utvrdu zaputite na kupalište Copacabana odakle puca najljepši pogled na gradske znamenitosti. Prelaskom preko pješačkog visećeg mosta vratite se u Gornji grad. U nizu ugostiteljskih terasa uz Zimsku luku popijte Osječki crni Radler kao stvoren za umorne bicikliste, kavu ili se osladite kolačima u jednoj od slastičarnica. Na ruti se nalaze i restorani s ponudom internacionalne i domaće kuhinje kao i restorani brze prehrane.

Najbolja ruta za obilazak grada bicikom je ujedno i najpopularnija pješačka ruta gradom, a što vas sve na njoj očekuje pogledajte na stranici Najbolja ruta.

BICIKLOM KROZ GRADSKU OKOLICU

Ukoliko Osijek odaberete za vašu bazu tijekom boravka u Hrvatskom Podunavlju, učinit ćete pravi potez jer nadomak gradu nalazi se pregršt zanimljivih odredišta, slikovitih krajolika uz rijeke Dravu i Dunav i njihove šumovite rukavce Kopačkog rita, putevi koji vas vode kroz plodne baranjske vinograde ili uz zlatna podravska polja sve do povijesnih gradova poput Valpova i Đakova...

U nastavku vam predstavljamo 11 zanimljivih biciklističkih izleta s opisima svake pojedine dionice rute.

 

U Baranju do Parka prirode Kopački rit (1)

Ruta vas vodi vas osječkog starog grada Tvrđe preko rijeke Drave prema kanalima i jezerima te gustim poplavnim šumama Parka prirode Kopački rit, najvećeg močvarnog područja u porječju europskog srednjeg Podunavlja. Park je najpoznatiji po gotovo 300 vrsta ptica te je vrlo popularan među ornitolozima. Ova ruta dio je europskog biciklističkog koridora Euro Velo 6, poznatog i kao Dunavska biciklistička ruta.

Od osječkog starog grada Tvrđa vozite lijevo Mostom dr. Franje Tuđmana preko rijeke Drave. Po prelasku mosta vozite nadesno nasipom-šetnicom uz rijeku Dravu u prigradskom naselju Podravlje te u nastavku šetnice vozite makadamskom cestom prema šumi. Po dolasku u šumu proći ćete rampu i most kojim se okolna polja štite od divljači. Vozite nasipom dalje oko 5 km uz tzv. Novi kanal koji se proteže sve do jezera Veliki Sakadaš s kojega polaze turistički brodovi parka prirode. Dolaskom do pristaništa za brodove vozite lijevo uz kanal – jezero Mali Sakadaš do prijamnog centra Parka prirode Kopački rit te kupite osnovnu ulaznicu za posjet parku.

Od tamo se možete vozeći kroz selo Kopačevo zaputiti prema selu Bilje odakle se biciklističkom stazom vraćate prema Osijeku i mjestu s kojega ste krenuli, starog grada Tvrđe.

PRODUŽETAK RUTE moguć je vožnjom od pristaništa za brodove i jezera Veliki Sakadaš nadesno po nasipu do pustare i lovačkog dvorca Tikveš u sklopu kojega je znanstveni centar Kopačkog rita te dalje do pustare Zlatna Greda. Od pristaništa za brodove vozite na kroz pustare Podunavlje i Eblin. Na ulazu u pustaru Podunavlje nalazi se poznati tradicionalni restoran Kormoran. Nakon prolaska kroz pustaru Kozjak vozite ravno kroz križanje, prijeđite most te na obližnjem sljedećem križanju skrenite desno preko mostića i vozite do dvorca Tikveš. Lijevo od skretanja za dvorac, možete nastaviti ravno prema pustari Zlatna Greda. Od izletišta Zlatna Greda u vlasništvu društva „Zeleni Osijek“ vozite dalje asfaltiranom poljskom cestom prema nasipu uz obalu Dunava i poznate lovačkog doma Zlatna Greda u vlasništvu Hrvatskih šuma.

Cijeli krug dug je oko 20 km.

Informacije o voznom redu:

Autobus: Panturist

Karta rute

U Baranju do dvoraca Eszterhazy i Savojski (2)

Biciklistička staza na sjevernom dravskom nasipu vodi vas zapadno, iza Zoološkog vrta, sve do Belišća i dalje do Baranjskog Petrovog Sela i Beremenda (HU) te preko Šiklosa (HU) do Pečuha (HU). Staza je većim dijelom makadamska, a prolazi uz dravske rukavce i poplavne šume koje se na dijelovima protežu prema poljima i pašnjacima.

Ista staza će vas, ukoliko nakon prolaza ispod zapadne obilaznice skrenete prema Dardi, za oko 20 minuta dovesti do jezera i kupališta Đola te trenutno zapuštenog baroknog dvorca obitelji Eszterhazy.

Od župne crkvice Sv. Ivana Krstitelja i dvorca Eszterhazy vozite nadesno te na križanju kod konjičkog kluba skrenite lijevo i vozite prema benzinskoj postaji. Od nje vozite nadesno u smjeru Osijeka. Po prelasku preko željezničke pruge vozite biciklističkom stazom s desne strane ceste sve do središta mjesta Bilje. U središtu kod crkve u kružnom toku skrenite lijevo te vozite do parka u središtu kojega se nalazi barokni lovački dvorac poznatog vojskovođe princa Eugena Savojskog čiji se još poznatiji dvorac Belvedere nalazi u Beču.

U Osijek se možete vratiti vozeći povratkom do kružnog toka u središtu sela, iza župne crkve skrenuti lijevo te označenom biciklističkom stazom voziti do izlaza iz sela. Od „Biljskog jezera“ poznatijeg pod imenom „Stara Drava“ vozite biciklističkom stazom pored lijeve strane ceste. Po prelasku preko željezničke pruge doći ćete ponovno u Osijek. Prelaskom preko rijeke Drave stići ćete do starog grada Tvrđe.

IZMJENA I PRODUŽETAK RUTE mogući su putem do Parka prirode Kopački rit nakon posjeta dvorcu Savojski. Od dvorca vozite lijevo prema selu Vardarac. Na izlazu iz Bilje skrenite desno prema selu Kopačevo i vozite prema Parku prirode. Do prijemnog centra Parka prirode možete voziti i rutom kroz središte sela koje obiluje zanimljivom tradicijskom arhitekturom. U tom slučaju, vozite do crkve te dalje nalijevo do prijemnog centra. Netom prije, s lijeve strane ćete proći pored restorana i pansiona Didin Konak. S ove lokacije se do Osijeka možete vratiti vozeći natrag do Bilja ili od prijemnog centra Parka prirode nadesno prema pristaništu za turističke brodove. Po prelasku malog mosta vozite nadesno nasipom uz tzv. Novi kanal. Tim putem vozeći se kroz sam Kopački rit te uz rijeku Dravu možete doći do Osijeka, odnosno do prigradskog naselja Podravlje i starog grada Tvrđe.  

VAŽNO: prije odabira rute od Kopačkog rita nasipom uz „Novi kanal“ prema Osijeku trebalo bi u Prijemnom turističkom info-centru PP Kopački rit provjeriti je li otvorena ograda na nasipu uz prigradsko naselje Podravlje. Ogradu povremeno zatvaraju djelatnici Hrvatskih šuma, ovisno o kretanju divljači.

Cijeli krug dug je oko 20 km.

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

Na jug do srednjovjekovne utvrde i ribnjaka Korogyvar (3)

Zasebna biciklistička staza vodi od južnog dijela Osijeka, Vinkovačkom ulicom, prema selima Antunovac i Ivanovac sve do ruševina srednjovjekovne utvrde Krogyvar koja prema predaji krije mnoge legende. Najzanimljivija mnogima je ona o skrivenom blagu slavnog vojskovođe baruna Franje Trenka i „zmijskoj kraljici“ koja ga čuva. Uz zidine starog grada u rujnu se održava viteški turnir Vitezova Korogyvarskih.

Natrag u grad moguće je vratiti se preko mjesta Čepin, ulicom Sv. Leopolda B. Mandića. Cijeli krug dug je oko 30 km.

Informacije o voznom redu:

Autobus: Panturist

Karta rute

Do ušća Drave i Dunava i najveće vinske bačve u Europi (4)

Nešto dulja, ali jako zanimljiva ruta vodi vas iz Donjeg grada stazom kroz Ulicu Matije Gupca da dalje cestom broj 213 prema mjestu Aljmaš, poznatom prošteništu Majke Božje uz ušće Drave i Dunava. Dalje vas put vodi vrhom brda, uz vinograde i vinarije iz kojih se mahom pruža nezaboravan pogled na veliku rijeku. Po prolasku kroz selo Dalj planina doći ćete do simpatičnog mjesta Erdut. Ovdje na samoj obali Dunava posjetite staru gotičku kulu, a u blizini se nalazi vinarija Erdutskih vinograda s najvećom bačvom u uporabi u Europi, zapremine 75.000 litara omiljene Graševine. Odmor na kraju puta potražite u obližnjem mjestu Dalj, u restoranu uz Dunav.

ALTERNATIVNO od Osijeka do Aljmaša, Erduta i Dalja možete i makadamskom cestom uz rijeku Dravu. Ova ruta prolazi izrazito slikovitim krajolikom uz dravske rukavce, kanale i poplavne šume te sve do ušća rijeka Drave i Dunava. PAŽNJA! potrebno je pripaziti i informirati se o vodostaju jer prilikom više razine vode ova cesta može biti teško prohodna s obzirom da se nalazi u ravnini, a ne na nasipu. Informaciju o prohodnosti i vodostaju potražite kod Lovačko društvo „Jelen“ Sarvaš (Tel.: 00385 (0)91 201 8250) te Športsko ribolovno društvo „Drava“ - Dom na ušću Drave i Dunava (Tel.: 00385 (0)98 223 215; 00385 (0)91 761 54 99). RUTA: vozeći iz smjera Osijeka nastavite kroz selo Nemetin prema selu Sarvaš. U centru Sarvaša na križanju kod crkve skrenite lijevo (semafor) te nastavite ulicom do kraja. Kad dođete do lovačke kuće lovačkog društva „Jelen“, nastavite udesno te vozite uz dravski kanal. Kad stignete do glavnog korita rijeke Drave nastavite udesno vozeći paralelno s rijekom „nizvodno“ desnom obalom rijeke. Na suprotnoj lijevoj obali vidjet ćete Baranju i dijelove Parka prirode Kopački rit. Nakon otprilike 15 km vožnje kroz poplavnu šumu, doći ćete do ušća Drave u Dunav i ribičke kuće „Dom na ušću“. Od tamo nastavite voziti prema istoku šumom sve do središta sela Aljmaš. Put prema Erdutu i Dalju nastavite kako je opisano u glavnom odlomku.

Natrag u grad moguće je izravno cestom broj 213 što znači da je ukupni put dug oko 70 km. Ukoliko želite, u Erdutu i Dalju bicikl možete prebaciti u vlak ili autobus te se tako vratiti u Osijek (za prijevoz bicikla naplaćuje se posebna teretna karta, a bicikl se mora osigurati kako ne bi smetao putnicima). Uz ovu opciju put biciklom je dug oko 45 km.

PRODUŽETAK RUTE moguć je u selu Dalj odakle rutom Euro Velo 6, Dunavska ruta, možete voziti na jug prema selu Borovo te dalje do Vukovara ili još dalje do Iloka i graničnog prijelaza prema Republici Srbiji odakle možete voziti sve do grada Novog Sada.

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

Uz Dravu do Belišća, Valpova i Bizovačkih Toplica (5)

Ova staza vas najprije vodi od središta Osijeka preko rijeke Drave na njenu lijevu obalu, u Baranju u smjeru Baranjskog Petrovog Sela, a prelaskom Drave kod Belišća i Valpova vraćate se ponovno u Slavoniju te vas preko Bizovca i Bizovačkih Toplica, čije termalne vode potječu od drevnog Panonskog mora, vraća u Osijek.

Od glavnog gradskog trga krenite do Zimske luke i zatim dravskom Promenadom nalijevo, uzvodno, prema pristaništu skele „Kompa“ te njome prijeđite na lijevu obalu Drave do ZOO vrta. Alternativno i u zimskim mjesecima kada Kompa ne prometuje, od Zimske luke krenite nadesno, nizvodno Dravom do pješačkog visećeg mosta Mladosti te tamo prijeđite na lijevu obalu Drave te nastavite nalijevo, uzvodno, prema Zoološkom vrtu. Od tamo vozite desetak metara prema sjeveru do nasipa uz Dravu (pored autobusne stanice u gradskom naselju Tvrđavica) te prolaskom kroz ili oko rampe krenite nalijevo istim nasipom. Vozite 20 km prema zapadu makadamskom cestom. S lijeve strane će vam biti šumarci uz rijeku Dravu, a s desne strane polja.

Nakon otprilike 5 km prolaskom ispod zapadne osječke cestovne obilaznice (cesta DC 7 / E 73), doći ćete do vodocrpilišta u općini Darda (ovdje možete izmijeniti rutu i skrenuti desno prema mjestu Darda i kupališta na jezeru Đola pored kojeg se nalazi barokni dvorac Eszterhazy te nastaviti istraživati rutu „U Baranju do dvoraca Eszterhazy i Savojski“). Nastavite li ipak dalje prema zapadu proći ćete ispod autoceste i mosta preko Drave u izgradnji te netom zatim kroz žičanu ogradu koja je prema sadašnjim informacijama (lipanj 2018.) otvorena za prolazak biciklista. Vozite istim smjerom još 15ak km prema državnoj cesti DC 517 (smjer prema Baranjskom Petrovom Selu uz mađarsku granicu). Dolaskom do ceste, skrenite lijevo prema mostu preko Drave do gradova Belišće i Valpovo.

U Valpovu ne propustite posjetiti srednjovjekovnu tvrđavu i barokni dvorac obitelji Prandau-Normann te veliki park oko dvorca. Pored dvorca teče rječica Karašica. Prijeđite rijeku i u središtu grada kod Doma kulture skrenite desno i vozite Ulicom Ive Lole Ribara do restorana Park te dalje do gradske obilaznice. Od kružnog toka na obilaznici vozite prema jugu 5 km do mjesta Ladimirevci te u centru sela skrenite lijevo i vozite 3 km prema Bizovcu i Bizovačkim Toplicama.

Na ulazu u Bizovac iz smjera Ladimirevaca s lijeve strane se nalazi simpatična omanja farma konja koju možete posjetiti, a u samom Bizovcu ne propustite posjet kupališnom kompleksu Bizovačke Toplice čija termalna i ljekovita voda potječe od Panonskog mora koje je prije više milijuna godina pokrivalo veliku Panonsku nizinu koja se proteže od Hrvatske preko cijele Mađarske do Slovačke (Zanimljivost: u osječkom starom gradu Tvrđi u blizini gradskih zidina i Vodenih vrata posjetite stalnu izložbu školjki i okamina Panonskog mora udruge Gloria Maris).

Od Bizovca do Osijeka trebat će vam 20-ak km. Iz centra Bizovca krenite natrag prema Ladimirevcima. U centru sela skrenite desno i vozite 8 km kroz selo Satnica prema selu Petrijevci te zatim cestom DC 34 pratite smjer Osijek – prigradsko naselje Josipovac.

PRODUŽETAK RUTE moguć je dolaskom do prigradskog naselja Josipovac. Vozite kroz mjesto Osječkom ulicom te 800 m prije župne crkve skrenite u Ulicu Franje Jungerta. Vozite 2 km sjeverno prema rijeci Dravi i njenog ušća s rječicom Karašicom. Ondje se nalazi vikend naselje Karašica i ugostiteljski objekt Udičarski Dom u kojemu povremeno možete pojesti odličan „fiš paprikaš“ ili se jednostavno odmoriti uz Osječko pivo i crni radler.

Vozeći kroz Josipovac doći ćete do Višnjevca. Vozite dalje Ulicom Nova Dalmacija na koju se nastavlja Ulica bana Josipa Jelačića te u blizini okretišta tramvaja skrenite ulijevo u ulicu Lugarski put. Nakon 400 m doći ćete do rijeke Drave odakle nasipom na kojemu se nalazi šetnica i biciklistička staza vozite oko 2 km istočno (nizvodno) te prođite ispod zapadne cestovne gradske obilaznice i mosta preko rijeke Drave (cesta DC 7 / E 73). Od mosta vozite oko 3 km uz rijeku Dravu sve do Zimske luke i glavnog gradskog trga (alternativni paralelni put vodi vas kroz grad. Nakon Josipovca vozite kroz Višnjevac do kružnog toka ispod dravskog mosta (cesta DC 7 / E 73) te dalje Ulicom Josipa Jurja Strossmayera vozite prema centru Osijeka).

Cijeli krug dug je oko 50 km.

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

Do Valpova, Bizovačkih Toplica i ušća Drave s Karašicom (6)

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

Do Đakova, jezera Borovik, Bizovačkih Toplica i natrag do Osijeka (7)

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

Nasipima Kopačkog rita do Batine nad Dunavom i natrag (8)

Napomena: za vožnju nasipima izvan parka prirode Kopački rit, pripaziti na moguće zabrane prolaza u vrijeme sezone lova

Informacije o voznom redu:

Autobus: Arriva - Panturist

Karta rute

Vlakom do Belog Manastira te Banskim brdom kroz vinograde do Batine nad Dunavom i natrag (9)

Napomena: od Batine do Osijeka možete se vratiti autobusom prijevoznika Arriva ili se (preporuka) preko mjesta Zmajevac, Suza, Kneževi Vinogradi i Karanac, poznatima po velikom broju vinarija, vratiti do Belog Manastira te zatim vlakom do Osijeka.

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

Dunavska biciklistička ruta kroz Hrvatsku – međunarodni put EuroVelo 6 (10)

Ovdje pogledajte službenu web stranicu biciklističke rute EuroVelo 6.

Napomena: biciklistička ruta uz rijeku Dunav poznatija kao europski međunarodni put EuroVelo 6 u dijelu kroz Hrvatsku prolazi zemljopisnom polovinom toka Dunava ukupno dugoga gotovo 2900 km. Upoznaje srednje Podunavlje te uz glavni put iskoristite priliku za bolje upoznavanje ovog živopisnog kraja tako da na nekoliko mjesta skrenete i istražite dodatne zanimljivosti, povijesne gradove, spomenike, vinarije i odlične restorane.

Informacije o voznom redu:

Autobus: Arriva-Panturist

Karta rute

Dravska biciklistička ruta kroz Hrvatsku i međunarodni put EuroVelo 13 (11)

Ovdje pogledajte službenu web stranicu biciklističke rute EuroVelo 13

Ovdje doznajte više o razvoju Dravske biciklističke rute u Hrvatskoj

Napomena: biciklistička ruta uz rijeku Dravu većim dijelom prati europsku rutu "Željezne zavjese" EuroVelo 13, a pri kraju se nastavlja dunavskom rutom EuroVelo 6. Većim dijelom ruta prati tok rijeke Drave i prolazi manje prometnim lokalnim cestama i šumskim putevima, a tek na nekoliko mjesta zalazi na trasu poravskih državnih cesta D2 i D34.

Prečaci željeznicom i autobusom: u slučaju da imate potrebu vaš put skratiti ili ubrzati, uzduž dravske rute pruža vam se mogućnost bicikl prebaciti dalje vlakom ili autobusom. U mjestima Čakovec, Varaždin, Ludbreg, Koprivnica, Đurđevac, Pitomača i Slatina vlakom možete do Osijeka ili Aljmaša (Erdut) i obratno. U mjestima Donji Miholjac, Belišće i Valpovo dalje do Osijeka i obratno možete autobusom. Na dijelu rute gdje se Dravska biciklistička staza nastavlja na Dunavsku rutu, od Osijeka do Vukovara ili Iloka i obratno možete autobusom. Željeznicom se iz Osijeka se prema zapadu (Zagreb, Koprivnica/Varaždin) možete vratiti izravnom vezom, a iz Vukovara s presjedanjem u Vinkovcima.

Kratki opis rute: ruta započinje na Slovensko-Hrvatskoj granici između mjesta Središče ob Dravi (SLO) i Trnovec (HR) te do povijesnih gradova Čakovca s velikom srednjovjekovno-baroknom utvrdom i Varaždina, grada poznatog po prelijepim primjercima barokne arhitekture, a zatim uz rijeku Dravu preko poznatog hodočasničkog svetišta u Ludbregu do Legrada i zelenog uščća Drave i Mure. Zatim se ruta nastavlja do Koprivnice i mjesta poznatog po naivnoj umjetnosti Hlebinama te se zatim proteže tik uz granicu s Mađarskom do Pitomače i izletišta Križnica na Dravi. Od ovoga mjesta ruta Podravinom ulazi u povijesnu regiju Slavonija te se dalje proteže krajem poznatim kao donja Podravina ili Podravlje. U nastavku rute bit će vam zanimljivi gradovi Virovitica s veličanstvenim dvorcem Pejačević, pustara i ergela konja Višnjica, Donji Miholjac s neogotičkim dvorcem Mailath te zatim Belišće i Valpovo sa srednjovnekovnim utvrđenim dvorcem Prandau-Norman. Put se dalje nastavlja dravskom poplavnom šumom do sela Nard te zatim nakratko glavnom prometnicom D34 do sela Josipovac nadomak Osijeku. Ondje možete nakratko skrenuti do ušća Drave i Karašice, te dalje nastaviti dravskim nasipom do samog središta Osijeka. U Osijeku se svakako zaustavite dulje te istražite barokni stari grad ili se okrijepite u nekoj od gradskih pivnica i restorana (preporučujemo da kušate jela od riječne ribe i divljači po kojima su osječki restorani posebice poznati). Također u Osijeku možete prijeći Dravu te se nasipom zaputiti do Parka prirode Kopački rit (odvojak dunavske rute EuroVelo 6). Od Osijeka do Aljmaša, mjesta susreta Drave i Dunava (Dunavska ruta - EuroVelo 6) možete prateći državnu cestu D34 ili u mjestu Sarvaš skrenuti prema samoj Dravi (ovisno o vodostaju) te se šumskim putem dovesti do ušća s Dunavom kod Aljmaša. Ovdje završava rijeka Drava, ali vam preporučujemo da nastavite još malo dalje uz vinograde sve do mjesta Erdut odakle se s vidikovca kod srednjovjekovne kule pruža fenomenalan pogled na Dunav i vojvođansku ravnicu u Republici Srbiji. Od Erduta možete nastaviti dunavskom rutom do gradova Vukovara i Iloka koji pružaju mnoge zanimljive sadržaje, a ujedno se nalaze u svjetski poznatom vinogorju s vinima koja se i danas ispijaju na Britanskom dvoru...

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

Karta rute

„BIKE VODIČI“, LICENCIRANI TURISTIČKI VODIČI ZA BICIKLISTIČKE TURE U SLAVONIJI I BARANJI:

Siniša Crnčan, Mob: 098 271 940, Web: www.bkmaratonteam.hr; E-mail: maraton.sinisa@gmail.com, maraton.team.dm@gmail.com
Igor Kovačević, Mob: 098 924 70 14
Bruno Kamenić, Mob: 092 238 70 24