Biciklom kroz Osijek i okolicu

Osijek se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj ruti uz Dunav, na putu od Njemačke preko Austrije i Mađarske do Srbije, Rumunjske i Bugarske. Europska biciklistička ruta Euro Velo 6 od Atlanskog oceana do Crnog mora također prolazi kroz grad. U blizini grada prolazi i biciklistička ruta Euro Velo 13, tzv. ruta „željezne zavjese“, te biciklistička ruta uz rijeku Dravu.

S gotovo 40 kilometara biciklističkih staza, posebno izgrađenih ili označenih na prometnicama i nogostupima, grad se s lakoćom može obići „na dva kotača“.

Koristeći bicikl ne samo da ćete uštedjeti na gorivu za vaš automobil ili na prijevoznoj karti za tramvaj i autobus već ćete nešto dobro učiniti za svoje zdravlje, ali i za kvalitetu zraka u gradu. Imajući na umu mogućnost izbora prijevoznog sredstva, primjerice za odlazak na posao, te da uz to Osječanke i Osječani i dalje vrlo rado biraju bicikl, s pravom možemo reći da je Osijek „grad bicikala".

Okolicu Osijeka, posebice vinorodne krajeve Baranju sjeverno te Aljmaš, Erdut i Dalj istočno od grada, najzanimljivije je obići biciklom. Pošto je Osijek na Dunavskoj biciklističkoj ruti, preko Erduta i Dalja je najbolje zaputiti se dalje prema Vukovaru i Iloku, te još dalje prema Novom Sadu (SRB).

U nastavku doznajte kako se kretati biciklom kroz Osijek, prijedloge kraćih biciklističkih izleta u gradsku okolicu, gdje potražiti tehničku pomoć, a gdje bike-friendly smještaj.

Informacije trgovinama, servisima i iznajmljivačima bicikala u Osijeku i Vukovaru te udrugama biciklista uzduž Podunavske biciklističke rute (Euro Velo 6) doznajte na ovome linku: Biciklizam i priroda

BICIKLOM KROZ OSIJEK

Osijek ćete vrlo lako proći doslovno „uzduž i poprijeko“ glavnim prometnicama i dravskom promenadom uz koje se nalaze i biciklističke staze. Kroz pojedine veće ulice (Županijska ulica i dio Ulice Hrvatske Republike) ne prolazi biciklistička staza, no postoje paralelni sigurni pravci s manje prometa. Parkiranje bicikla vrlo je lako jer se u cijelome gradu, uz javne institucije i trgovačke centre, nalaze prostori za parkiranje.

Predlažemo vam da za početnu točku vožnje odaberete ured Turističke zajednice u Gornjem gradu kod Katedrale (Županijska ulica 2) gdje će vam naši djelatnici pomoći utvrditi rutu. Zatim krenite preko glavnog trga biciklističkom stazom uz secesijsku Europsku aveniju, uz gusti pojas parkova do starog grada, barokne Tvrđe. Ondje se osvježite na jednoj od ugostiteljskih terasa, posjetite koji od muzeja ili se dodatno informirajte o biciklističkim rutama u Turističkom info centru (Trg Sv. Trojstva 5). Zatim prijeđite na lijevu obalu Drave mostom Dr. Franje Tuđmana te se uz Krunsku utvrdu zaputite na kupalište Copacabana odakle puca najljepši pogled na gradske znamenitosti. Prelaskom preko pješačkog visećeg mosta vratite se u Gornji grad. U nizu ugostiteljskih terasa uz Zimsku luku popijte Osječki crni Radler kao stvoren za umorne bicikliste, kavu ili se osladite kolačima u jednoj od slastičarnica. Na ruti se nalaze i restorani s ponudom internacionalne i domaće kuhinje kao i restorani brze prehrane.

BICIKLOM KROZ GRADSKU OKOLICU:

U vinorodnu Baranju i Park prirode Kopački rit

Biciklistička staza na sjevernom dravskom nasipu vodi vas zapadno, iza Zoološkog vrta, sve do Belišća i dalje do Baranjskog Petrovog Sela i Beremenda (HU) te preko Šiklosa (HU) do Pečuha (HU). Staza je većim dijelom makadamska, a prolazi uz dravske rukavce i poplavne šume koje se na dijelovima protežu prema poljima i pašnjacima.

Ista staza će vas, ukoliko nakon prolaza ispod zapadne obilaznice kod vodocrpilišta skrenete prema Dardi, za oko 20 minuta dovesti do jezera i kupališta Đola te trenutno zapuštenog baroknog dvorca obitelji Eszterhazy.

Iz Darde je put moguće nastaviti dalje na sjever prema vinorodnom Banskom brdu i Dunavu, a na istok prema Parku prirode Kopački rit i jezeru Veliki Sakadaš do kojeg će vam trebati oko 30 minuta. S toga mjesta možete krenuti u istraživanje brojnih kanala i jezera prepunih ptičjeg svijeta po kojemu je park svjetski poznat. Nasipom uz „Novi kanal“ koji spaja jezero i rijeku Dravu, relativno kvalitetnim makadamom možete se vratiti u Osijek.

VAŽNO: prije odabira rute od Kopačkog rita nasipom uz „Novi kanal“ trebalo bi u Prijemnom turističkom info-centru PP Kopački rit provjeriti je li otvorena ograda na nasipu uz prigradsko naselje Podravlje. Ograda se povremeno zatvara ovisno o kretanju divljači.

ALTERNATIVNO ovu rutu možete proći i tako da krenete najprije prema Kopačkom ritu, a u Osijek se vratite nasipom uz Dravu iza Zoološkog vrta. U tom slučaju po prelasku preko rijeke Drave Mostom dr. Franje Tuđmana skrenite desno na dravsku šetnicu uz gradsko naselje Podravlje te dalje nasipom uz Dravu i nasipom uz „Novi kanal“ do jezera Veliki Sakadaš u PP Kopački rit. Odmah po izlasku iz Podravlja vozeći nasipom doći ćete do ograde kojom se povremeno sprječava prolaz divljači. Ukoliko je zatvorena, vratite se do Mosta dr. Franje Tuđmana te biciklističkom stazom uz Biljsku cestu krenite prema mjestu Bilje i dalje do Kopačkog rita ili Darde.

Cijeli krug u oba smjera dug je oko 45 km.

Na jug do srednjovjekovne utvrde i ribnjaka Korogyvar

Zasebna biciklistička staza vodi od južnog dijela Osijeka, Vinkovačkom ulicom, prema selima Antunovac i Ivanovac sve do ruševina srednjovjekovne utvrde Krogyvar koja prema predaji krije mnoge legende. Najzanimljivija mnogima je ona o skrivenom blagu slavnog vojskovođe baruna Franje Trenka i „zmijskoj kraljici“ koja ga čuva. Uz zidine starog grada u rujnu se održava viteški turnir Vitezova Korogyvarskih.

Natrag u grad moguće je vratiti se preko mjesta Čepin, ulicom Sv. Leopolda B. Mandića. Cijeli krug dug je oko 30 km.

Do ušća Drave i Dunava i najveće vinske bačve u Europi

Nešto dulja, ali jako zanimljiva ruta vodi vas iz Donjeg grada stazom kroz Ulicu Matije Gupca da dalje cestom broj 213 prema mjestu Aljmaš, poznatom prošteništu Majke Božje uz ušće Drave i Dunava. Dalje vas put vodi vrhom brda, uz vinograde i vinarije iz kojih se mahom pruža nezaboravan pogled na veliku rijeku. Po prolasku kroz selo Dalj planina doći ćete do simpatičnog mjesta Erdut. Ovdje na samoj obali Dunava posjetite staru gotičku kulu, a u blizini se nalazi vinarija Erdutskih vinograda s najvećom bačvom u uporabi u Europi, zapremine 75.000 litara omiljene Graševine. Odmor na kraju puta potražite u obližnjem mjestu Dalj, u restoranu uz Dunav.

ALTERNATIVNO od Osijeka do Aljmaša, Erduta i Dalja možete i makadamskom cestom uz rijeku Dravu. Ova ruta prolazi izrazito slikovitim krajolikom uz dravske rukavce, kanale i poplavne šume te sve do ušća rijeka Drave i Dunava. PAŽNJA! potrebno je pripaziti i informirati se o vodostaju jer prilikom više razine vode ova cesta može biti teško prohodna s obzirom da se nalazi u ravnini, a ne na nasipu. Informaciju o prohodnosti i vodostaju potražite kod Lovačko društvo „Jelen“ Sarvaš (Tel.: 00385 (0)91 201 8250) te Športsko ribolovno društvo „Drava“ - Dom na ušću Drave i Dunava (Tel.: 00385 (0)98 223 215; 00385 (0)91 761 54 99). RUTA: vozeći iz smjera Osijeka nastavite kroz selo Nemetin prema selu Sarvaš. U centru Sarvaša na križanju kod crkve skrenite lijevo (semafor) te nastavite ulicom do kraja. Kad dođete do lovačke kuće lovačkog društva „Jelen“, nastavite udesno te vozite uz dravski kanal. Kad stignete do glavnog korita rijeke Drave nastavite udesno vozeći paralelno s rijekom „nizvodno“ desnom obalom rijeke. Na suprotnoj lijevoj obali vidjet ćete Baranju i dijelove Parka prirode Kopački rit. Nakon otprilike 15 km vožnje kroz poplavnu šumu, doći ćete do ušća Drave u Dunav i ribičke kuće „Dom na ušću“. Od tamo nastavite voziti prema istoku šumom sve do središta sela Aljmaš. Put prema Erdutu i Dalju nastavite kako je opisano u glavnom odlomku.

Natrag u grad moguće je izravno cestom broj 213 što znači da je ukupni put dug oko 70 km. Ukoliko želite, u Erdutu i Dalju bicikl možete prebaciti u vlak ili autobus te se tako vratiti u Osijek (za prijevoz bicikla naplaćuje se posebna teretna karta, a bicikl se mora osigurati kako ne bi smetao putnicima). Uz ovu opciju put biciklom je dug oko 45 km.

Informacije o voznom redu:

Vlak: Hrvatske Željeznice
Autobus: Panturist

„BIKE VODIČI“, LICENCIRANI TURISTIČKI VODIČI ZA BICIKLISTIČKE TURE U SLAVONIJI I BARANJI:

Siniša Crnčan, Mob: 098 271 940, Web: www.bkmaratonteam.hr; E-mail: maraton.sinisa@gmail.com, maraton.team.dm@gmail.com
Igor Kovačević, Mob: 098 924 70 14
Bruno Kamenić, Mob: 092 238 70 24

BIKE-FRIENDLY SMJEŠTAJ:

Osijek           

Baranja (5 do 10 km od Osijeka)

Baranja (10 do 20 km od Osijeka)

Erdut (20 do 30 km od Osijeka)                         

Vukovar (35 km od Osijeka)

Ilok (70 km od Osijeka)