Projekti

Turistička zajednica grada Osijeka sudjeluje u mnogim projektima kao voditelj ili partner. Ovdje doznajte više o našim aktivnostima.

EU PROJEKT "SOS: SUBOTICA-OSIJEK SECESIJSKA RUTA"

EU projekt INTERREG IPA CBC Hrvatska - Srbija, kojemu je cilj obnova secesijskog gradskog parka u Osijeku, Sakuntala park u centru grada te projekt obnove secesijske palače Gradske kuće u Subotici provodi se u suradnji TZ grada Osijeka, Grada Osijeka, Grada Subotice i TZ grada Subotice.

Naziv projekta: S.O.S. (Subotica Osijek Secession Tourist Route)

Programski okvir: Interreg CBC Hrvatska – Srbija 2014.-2020. (1. poziv)
Nositelj: Turistička zajednica grada Osijeka
Partneri u projektu: Turistička organizacija grada Subotice, Grad Osijek, Grad Subotica, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županijeCiljevi projekta: razviti, integrirati, upravljati i promicati zajednički kulturni turistički proizvod temeljen na secesiji kroz revitalizaciju kulturne baštine i uspostavu i promicanje nove rute kulturnog nasljeđa koja povezuje Osijek i Suboticu

Ključne aktivnosti: Projekt će revitalizirati osječki secesijski park, stvoriti preduvjete za obnovu Gradske vijećnice u Subotici kao važne zgrade iz secesijskog razdoblja, stvoriti novu lokalnu prekograničnu tematsku turističku rutu / proizvod, povećati vidljivost tržišta zajedničkih turističkih proizvoda i povećati kapacitet kulturnih i turističkih dionika u upravljanju i promicanju kulturne baštine.

Glavne aktivnosti projekta
Management i organizacija:

 • Revitalizacija parkovnog i arhitektonskog nasljeđa: obuhvaća rekonstrukciju Sakuntala parka u Osijeku, izradu dokumentacije za Gradsku kuću u Subotici, izradu strateške dokumentacije za turističku valorizaciju Gradske kuće u Subotici te opremanje memorijalne secesijske sobe u Osijeku;
 • Stvaranje prekograničnog i lokalnog tematskog puta secesije: obuhvaća stvaranje i umrežavanje baze podataka, definiranje tematskog puta, izradu prekograničnih i lokalnih itinerara, obilježavanje tematskog puta smeđom signalizacijom, izradu makete prilagođene slijepima i slabovidnima te nabavu touchscreen ekrana i uređenje pristupa web stranici osobama s oštećenjima vida;
 • Edukacija djelatnika u kulturi i turizmu: podrazumijeva organizaciju edukacija za zaposlenike u kulturi i turizmu, u Osijeku i Subotici;
 • Promocija i jačanje turističke ponude: obuhvaća izradu prekograničnih i lokalnih promo materijala na temu secesijske baštine, zajedničku roadshow izložbu, razvoj izradu i promociju lokalnih suvenira, izradu storytelling turističke predstave te organizaciju studijskog putovanja za turističke operatere;
 • Umrežavanje i vidljivost: podrazumijeva organizaciju lokalnih turističkih događanja, znanstvenih panela na temu secesije i kulturnog turizma te organizaciju zajedničkih foto natječaja na temu secesijske baštine.

Očekivani rezultati:

 • Promocija novog tematskog puta kulturne baštine: secesijska ruta koja spaja gradove prijatelje Osijek i Suboticu;
 • Revitalizacija Sakuntala parka u Osijeku;
 • Stvaranje preduvjeta za obnovu i turističku valorizaciju Gradske vijećnice u Subotici;
 • Poboljšanje turističke infrastrukture postavljanjem smeđe signalizacije, touchscreen ekrana i makete za slijepe i slabovidne osobe;
 • Povećano znanje i poboljšane vještine djelatnika u kulturi i turizmu;
 • Promocija novog prekograničnog turističkog proizvoda na lokalnim, regionalnim i nacionalnim tržištima;
 • Povećanje broja turista kao posljedica nove zajedničke tematske rute.

Najvažnija projektna aktivnost Grada Osijeka predviđena projektom je revitalizacija parkovnog i arhitektonskog naslijeđa Sakuntalinog parka. Izrađen je novi vrtni paviljon i postavljen u sjeverno-istočni dio parka, izvedeni su radovi krajobraznog uređenja i ugradnje sustava navodnjavanja te radovi rekonstrukcije obodnih komunikacija, parkirališta, elektrotehničkih i vodoopskrbnih instalacija.

Trajanje projekta: 01.09.2017. - 31.08.2019.
Ukupna vrijednost projekta: 1.066.007,64 €

Više o projektu doznajte na web stranici posvećenoj projektu: www.secesija.tzosijek.hr

EU PROJEKT "ZRINSKI – SULEJMAN TEMATSKI PUT"

Razvoj tematske rute Zrinski - Sulejman u prekograničnoj regiji (Hungary-Croatia IPA Cross-border, Co-operation Programme 2007-2013)

Turistička zajednica grada Osijeka partner je mađarskom gradu Szigetvaru u europskom projektu „Tematski put Zrinski – Sulejman“, a ostali partneri su Grad Osijek i općina Darda (prekogranična suradnja Hrvatska-Mađarska IPA HU-HR / 1101/ 1.2.3/ 0009). Rezultat projekta bit će nova tematska ruta u prekograničnom području u porječju Drave i Dunava. Uz sudjelovanje svih relevantnih subjekata iz područja turističkog i povezanih sektora to će omogućiti bolju turističku promociju cijele regije. Konkretne pogodnosti za TZ Osijek bit će novi kvalitetni promotivni materijali te 6 informacijskih kioska postavljenih na mjestima na kojima se turisti susreću s gradom, prometni terminali te hoteli.

Detalji projekta i ulog Turističke zajednice Grada Osijeka

 • 100% vrijednost cijelog projekta: 360.369,16 EUR
 • 100% vrijednost TZOsijek iz projekta: 108.255,40 EUR
 • 85% udio TZOsijek, sufinanciranje očekivani povrat: 92.016,40 EUR
 • 15% udio TZOsijek, financiranje vlastita sredstva: 16.239,00 EUR

TZ Osijek bila je zadužena za sljedeće:

•organizirati radionice za:
a)ključne dionike za razvoj turizma
b)ugostitelje
c)turističke vodiče
•izraditi i tiskati trojezični (Cro-Hu-Eng) turistički vodič s mapom u 10.000 primjeraka
•nabaviti interaktivne kioske (željeznički, autobusni kolodvor, dravska vodenica, zračna luka, TIC Gornji grad, TIC Tvrđa)
•promovirati rutu kroz radio emisije, novinske članke i dr.
•izraditi promotivni video
 

Više o projektu: Zrinski Sulejman - powerpoint završna konferencija.pdf

Video prezentaciju tematskog puta Zrinski - Sulejman, uz zvuke omiljene opere Nikola Šubić Zrinski pogledajte ovdje.

EU PROJEKT „MLINAREV PUT“

U blizini skele „kompe“, stare vodovodne centrale i vidikovca nad Dravom u jesen 2015. porinuto je vrlo zanimljivo plovilo – vodenica, mlin-brod. Tradicija mlinova na rijeci Dravi datira iz srednjeg vijeka, a njihovo zlatno doba bilo je sredinom 19. stoljeća. Od 18. do početka 20. stoljeća godišnje ih je u Osijeku bilo i preko 60. Do sredine 20. stoljeća na velikim slavonskim rijekama Dravi, Savi i Dunavu radilo je više stotina mlinova, a zadnja je vodenica u Osijeku prestala s radom 1944. godine. Mlinarski je obrt bio jedan od najcjenjenijih. 

Informacije za posjetitelje na broj mobitela: 092 226 29 10

Za potrebe provedbe projekta provedena su istraživanja povijesti mlinova na Dravi koje u PDF formatu možete pročitati ovdje:

 • Povijesni pregled: Mlinovi i vodenice Osijeka i okolice, autora Željka Španičeka, prof.
 • Registar mlinova i vodenica Osječko – baranjske županije, autora Željka Španičeka, prof.
 • Znanja, vještine i umijeća u Osječko-baranjskoj županiji, autorice dr. sc. Tihane Petrović Leš

Više o projektu: Mlinarev put - o projektu.pdf

Video: EU Projekt "Mlinarev put", YouTube

Preuzmi brošuru na Hrvatskom: Mlinarev Put - PDF dokument.pdf

Preuzmi brošuru na Engleskom: Millers Route - PDF document.pdf