Dvorski trokut

 

U Slavoniji su plemićka imanja bila vrlo velika. Nekadašnje bogatstvo i grofovski utjecaj na hrvatsko društvo i danas ćete najzornije doživjeti ukoliko posjetite jednu od palača i starih dvoraca…

Ujutro krenite uzvodno rijekom Dravom, zapadno od Osijeka, i posjetite gradić Valpovo. Nakon šalice kave na gradskom trgu posjetite srednjovjekovni dvorac Vitezova zmaja koji je u 18. stoljeću preuređen u raskošnu baroknu palaču u vlasništvu plemićke obitelji Prandau-Normann. U dvorskoj kapelici nalaze se jedne od najljepših orgulja u Hrvatskoj, rad poznatog baranjskog majstora Joszefa Angstera koji je između ostalih radio i na velikim orguljama u katedrali Notre Dame u Parizu.

Vaše sljedeće odredište neka bude obližnji gradić Donji Miholjac smješten dalje uzvodno. U središtu grada posjetite dvorac obitelji Mailath. Jedan od najmlađih hrvatskih dvoraca izgrađen je 1905. godine u engleskom neogotičkom stilu, vjerojatno kako bi grofovska obitelj zadivila cara Franju Josipa prilikom službenog posjeta.

Nakon ručka zaputite se južno prema gori Krndiji i gradu Našicama. Ondje ćete vidjeti posljednju palaču danas, onu obitelji grofova Pejačević. Ova lijepa barokna građevina mjesto je rođenja prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. U kasno poslijepodne krenite polako natrag prema Osijeku.

Dolazak u Valpovo, Donji Miholjac, Našice: Vozni red autobusa Arriva Panturist; Vozni red Hrvatskih željeznica (vlak prometuje do Našica)

Kontakt turističke zajednice: