Osječki knedl sat - petkom u 11, kao da je podne!

Godine 1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati grad je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća obnoviše svoje crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas!

Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se essekerski* izraz vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta.

Danas osim u većini restorana s tradicijskom ponudom možete kušati razna jela od krumpirovog tijesta, najčešće slatke knedle, a ponegdje i punjene taške (torbice) te šufnudle (valjuške). Ipak, prema žustrim zagovornicima tradicije, knedle i taške morale bi biti punjene isključivo domaćom slavonskom šljivom i pekmezom, posute prezlama (mljevene pahuljice kruha) i šećerom, s kajmakom (kiselim vrhnjem) sa strane.

A ako poželite još više verzija slatkih ali i slanih knedli, prema domaćoj recepturi, posjetite specijalizirani restorančić Knedlica u samom centru Osijeka:

Knedlica - slatke i slane punjene knedle (okruglice), Gornji grad (otvorenje u 24. siječnja 2020.)
Adresa: Prolaz Julija Benešića 1 (prolaz s Korza prema Trgu Slobode, ugao s Kapucinskom ulicom)
Tel: 092 291 5649

KNEDL SAT PETKOM u 11, U KNEDLICI!

Svakoga petka od 11 do 12 sati u restorančiću Knedlica dođite na „Mehlspeisen Glock“ i kušajte njihove proizvode koji će biti sniženi 50%! Čekaju vas slatke i slane knedlice, torte, tortilje, tramezzini, dnevno varivo, najzdraviji smoothie, milk shake, topla čokolada i još mnogo toga!

Fotografija: knedle, okruglice, u ponudi "Knedlice"

Poslušajte zvona osječkih crkvi petkom u 11 sati, a zatim kušajte jednu od slanih ili slatkih knedlica u Knedlici!

Essekerski* je pridjev od riječi Esseker što na Njemačkom jeziku znači Osječanin, a dolazi od imena grada: Osijek = Essek ili Esseg. Sve do sredine 20. stoljeća Njemačka nacionalna manjina činila je velik udio u gradskom stanovništvu, a Njemački jezik u lokalnoj osječkoj verziji poznat kao "Essekerski dijelekt" bio je mješavina Njemačkog, Hrvatskog i Mađarskog jezika. Tako se ovaj naoko strani izraz sve do danas udomaćio u svakodnevnom govoru Osječana ili Essekera.