Baranja vinska majka

 

Baranja je regija poznata po Parku prirode Kopački rit smještenom na rijeci Dravi i Dunavu, vinarijama i dobroj kuhinji, tradicionalnim selima, svjetski priznatim lovištem i širokim plodnim poljima te vinogradima…

Nakon doručka krenite sjeverno od Osijeka i posjetite povijesnu regiju Baranja koju Hrvatska “dijeli” s Mađarskom. Samo desetak kilometara od grada, uz ušće Drave i Dunava nalazi se park prirode Kopački rit. Ovu tzv. unutar-kontinentalnu deltu možete obići pješice, brodom ili čamcem istražujući kanale i šume prepune živog svijeta.

Park je posebno poznat po gotovo 300 vrsta ptica. Sama riječ “Baranja” sastoji se od dvije mađarske riječi “bor” i “anya” odnosano “vinska majka”. Upravo zato preporučujemo vam da upoznate najveći i najstariji vinski podrum, onaj vinarije Belje u Kneževim Vinogradima, izgrađen davne 1526. godine.

U obližnjim selima Zmajevac i Suza nalaze se tzv. surduci, vinske ulice nanizane tradicionalnim vinskim podrumima “gatorima” koji podsjećaju na kućice iz bajke. U selima Karanac i Popovac svakako posjetite jedno od seoskih domaćinstava.

Gazdarica kuće uvijek dobro raspoložena ponudit će vas domaćim proizvodima, rakijom od šljive i drugog voća, kulenom, sirom, ajvarom, pekmezom od marelice i šipka i drugim finim jelima. Nakon ručka, posjetite krajnji sjeveroistočni “špic Hrvatske”.

S vidikovca iznad Dunava i spomenika poginulima u Drugom Svjetskom ratu vidjet ćete tri države: Hrvatsku, Srbiju i Mađarsku, a nizvodno Dunavom pogled će vam pasti upravo na središte njegovog toka kroz Europu. Dan završite posjetom jednome od spomenutih simpatičnih manjih vinskih podruma, primjerice podrumu Josić u Zmajevcu.

Dolazak u Baranju: Vozni red autobusa Arriva Panturist; Vozni red Hrvatskih željeznica

Kontakt turističke zajednice: