Dunav, dvorci i vino

 

Vukovar je grad smješten na ušću rijeke Vuke u Dunav, okružen plodnim zapadnim padinama Fruške gore koja se proteže sve do Iloka, poznatog kao “dunavsko kraljevstvo vina”…

Nakon doručka krenite na put. Putem prema Vukovaru proći ćete kroz selo Aljmaš u kojem ne propustite posjetiti slastičarski atelje s uvijek svježim finim domaćim kolačima Susi’s Cakes koji se nalazi neposredno do svetišta Majke Božje od Utočišta. U blizini je i pristanište za riječne cruisere s kojega se prema zapadu vidi samo ušće Drave i Dunava. Put će vas dalje voditi vrhom Erdutskog brijega panoramskom cestom do Erduta u kojemu barem na kratko posjetite impozantne ruševine srednjovjekovne utvrde s kojih pogled puca prema Dunavu i poplavnim šumama. Putem kroz Dalj ubrzo ćete stići do Vukovara. Godine 1991. taj barokni biser bio je mjesto u kojemu je rat za hrvatsku nezavisnost od komunističke Jugoslavije pokazao svoju najstrašniju stranu. Srećom danas je grad gotovo u potpunosti obnovljen te možete uživati istražujući neke od glavnih znamenitosti:

muzej i dvorac obitelji Eltz koji je jedna od najljepših baroknih palača južno od Budimpešte, zavjetni križ na ušću Vuke i Dunava, još “ranjeni” vodotoranj, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata… Nakon ručka u jednom od restorana uz Dunav, krenite nizvodno prema Iloku, najistočnijem hrvatskom gradu. Tamo posjetite Stari Podrum, smješten ispod dvorca i tvrđave Knezova Iločkih.

Uz mnoga vina ondje ćete kušati i ono kojim se ovaj kraj posebno ponosi: mirisni Traminac. Ovo i druga vina iz Iloka još danas se služe na Britanskom dvoru. Prije povratka u Osijek na noćenje, počastite se večerom u jednom od restorana na obali rijeke s koje se pruža pogled na srednjovjekovne zidine ili se zaputite poviše grada na ladanjsko imanje Principovac te poput starih iločkih prinčeva uživajte u odličnoj kuhinji i vinima, okruženi vinogradima s pogledom na cijelu okolicu.

Dolazak u Aljmaš, Edrut i Dalj: Vozni red autobusa Arriva Panturist; Vozni red Hrvatskih željeznica

Dolazak u Vukovar i Ilok: Vozni red autobusa Čazmatrans Vukovar; Vozni red Hrvatskih željeznica (za Vukovar uz presjedanje u Vinkovcima); Vozni red autobusa Polet Vinkovci (za Vukovar uz presjedanje u Vinkovcima)

Kontakt turističke zajednice: