Galerije i stalne izložbe

 

Osim u muzejima, izložbe u Osijeku možete pogledati i u specijaliziranim gradskim i privatnim galerijama, ali i mnogim drugim prikladnim prostorima, kao primerice u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Većina njih redovito mijenja postav tako da će vam svaki novi posjet biti jednako zanimljiv.

Među izložbama koje rijetkom mijenjaju postav, ali zato u mnoštvu izložaka možete uvijek pronaći neki vama novi i zanimljiv jest Stalna izložba školjki i okamina među kojima se posebno ističu primjerci iz davno nestalog Panonskog mora...

 

Gloria Maris, stalna izložba školjki i okamina (Muzej školjki)

Muzejska kolekcija školjki i okamina iz svjetskih i Panonskog mora. Po broju eksponata ova je stalna izložba najveća u Hrvatskoj i u ovom dijelu srednje i istočne Europe, a po rijetkosti eksponata mogu joj pozavidjeti mnogi svjetski muzeji. Zbirka sadrži ljušture školjkaša, puževe kućice, glavonošce, koponošce, mnogoljušturaše, koralje, ježince, zvjezdače, rakove, ribe te veliku kornjaču. Zastupljena su sva mora svijeta, a posebnu cjelinu čine eksponati iz Jadranskog mora. Osim morskih eksponata, predstavljeni su i slatkovodni i kopneni mekušci s našeg područja, te fosili beskralješnjaka iz davno nestalog Panonskog mora. Izložbu vodi udruga Gloria Maris koja raspolaže i drugim bogatim, ali još ne predstavljenim kolekcijama.

Kontakt

 • Adresa: Svodovi bb, Tvrđa (ugao Franjevačkog samostana i Vodenih vrata)
 • Telefon: 031 322 907
 • Web: www.gloria-maris.hr

 

Gradske galerije - Waldinger, Kazamat i Barutana

Galerije Waldinger i Kazamat se nalaze u blizini Vodenih vrata u Tvrđi, unutar gradskih zidina, a Barutana je izdvojeni objekt na lijevoj obali Drave u Krunskoj utvrdi (Katakombe). Programi i izložbe vrlo su raznoliki, a uključuju novo-medijske umjetničke projekte, predavanja, rasprave, prezentacije, projekcije, performanse.

Kontakti

 • Adresa: Fakultetska 7, 31000 Osijek
 • Galerija Waldinger: Fakultetska 7, 31000 Osijek
 • Barutana: Tvrđavica 192, 31000 Osijek
 • Telefon: 031 320-980
 • Fax: 031 320 978
 • E-mail: gradske-galerije-osijek@net.hr

 

Gradska i sveučilišna knjižnica

Smještena u jednoj od secesijskih palača u Europskoj aveniji, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek osnovana je 1949. godine nastavljajući tradiciju javnih, pučkih knjižnica i čitaonica grada od sredine 19. do prve polovine 20. stoljeća. U knjižnici se uz predstavljanje knjiga često održavaju prigodne izložbe.

Kontakt

 • Adresa: Europska avenija 24, 31000 Osijek
 • Telefon: 031 211 233, posudbeni odjel za odrasle; 031/211-472 dječji odjel
 • Web: www.gskos.unios.hr

 

Galerija Vernissage

Izložbeni prostor nalazi se na osječkom glavnom trgu, točnije ispod njega u trgovačkom centru Pothodnik. Svoja djela ovdje su izlagali mnogi nacionalno i međunarodno poznati hrvatski umjetnici.

Kontakt

 • Adresa: Trg Ante Starčevića bb (Pothodnik)
 • Telefon: 031/501-704
 • Mobitel: 091/7810455
 • E-mail: dv@vernissage-gallery.com
 • Web: www.vernissage-gallery.com

 

Osječka tvornica ideja (OTI)

Udruga Osječka tvornica ideja predstavlja platformu pojedinaca koji imaju znanja i volje svojim djelovanjem pridonositi svim aspektima lokalnog i regionalnog razvoja s jedne, te aktivnoj promociji umjetnosti i kulture s druge strane. Zanimljive izložbe i druženja s mladim umjetnicima u usponu možete pronaći u njihovom neobičnom prostoru nekadašnjeg kazamata unutar vanjskog zida gradskih zidina osječkog starog grada Tvrđe, točnije u dvorištu Isusovačke gimnazije i Kulturnog centra Stara Pekara.

Kontakt

 

Galerija Open

Povremene izložbe u sklopu trgovačkog centra Konzum u Industrijskoj četvrti.

Kontakt

 • Adresa: Gacka 10 (bivši Mercator centar)

 

Galerija Aerodrom

U sklopu Zračne luke Osijek nalazi se izložbeni prostor Galerija Aerodrom u kojemu se povremeno priređuju izložbe slika i fotografija.

Kontakt

 • Adresa: Naselje Klisa (Državna cesta br. 2: Osijek-Klisa-Vukovar)
 • Telefon: 031 514 461
 • E-mail: info@osijek-airport.hr
 • Web: www.osijek-airport.hr

 

Klub kolekcionara „Autići“

Grupa entuzijasta vođena rečenicom „jedina razlika između muškarca i dječaka je u cijeni i veličini njihovih igračaka“, 2011. godine pokrenula je klub ljubitelja minijatura automobila, popularnih „autića“. Njihove izložbe se tijekom godine mogu razgledati na raznim prigodnim lokacijama u gradu.

Kontakt

 

Art4Print

Umjetnički i fotografski studio obitelji Topić - FotoArt - odlučio je osvježiti ponudu turističkog i umjetničkog lica Osijeka! Projekt ART4PRINT realizirao je ideju o stvaranju reprezentativnog fotografskog galerijskog prostora u kojem dolazi do funkcionalnog suživota umjetnosti i biznisa. Ovaj je prostor prvenstveno jedinstvena fotografska galerija, a potom i mjesto gdje ćete moći naći i kvalitetne poklone koji su više od suvenira, ali koji se uopće ne srame to postati! Trajni potpis prezimena Topić garantira visoko estetizirani umjetnički pristup svakom uratku i potvrđuje beskompromisan odnos prema našem jedinstvenom gradu i regiji – Osijeku, Slavoniji i Baranji – kao prevladavajućim i nepresušnim motivima koji će trajno obilježiti njihov rad.

Kontakt

 • Adresa: Županijska 25, Gornji grad
 • Telefon: 031 563 890 (FotoArt d.o.o.)
 • E-mail: fotoart@fotoart.hr
 • Web: www.fotoart.hr

 

Galerija Knifer (novootvoreno 2020.)

U Istarskoj ulici u kompleksu Eurodoma otvara se izložba profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti u prostoru novootvorene galerije Knifer. Važan je to događaj kako za grad Osijek i njegovu publiku tako i za osječko Sveučilište, odnosno Akademiju za umjetnost i kulturu. Naime, od njezina osnutka 2004. godine Akademija nikada nije posjedovala vlastiti izložbeni prostor pa su se sve relevantne izložbe zaposlenika i studenata Akademije održavale u nekima od postojećih osječkih galerija poput Galerije Kazamat, Galerije Waldinger, Muzeja likovnih umjetnosti ili pak na hodnicima zgrade u kojoj se održavana nastava Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost. U suradnji s tvrtkom Eurodom d.o.o. Akademiji za umjetnost i kulturu dodjeljen je prostor koje se nalazi u sklopu poslovno-trgovačkog centra Eurodom sa zapadne strane i s izlazom na Istarsku ulicu. Novi je izložbeni prostor naziv dobio po svjetski poznatom slikaru Juliju Kniferu, rođenom Osječaninu. Galerija Knifer zamišljena je kao ferkventan prostor namijenjen najširim oblicima suvremene umjetničke prakse, profesorima Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnosti kao i onima s drugih odsjeka, studentima, ali i gostujućim programima iz područja vizualne umjetnosti. Budući da se Galerijom Knifer kompenzira dugogodišnji nedostatak izložbenog prostora nužan za adekvatan rad Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost, njime će u ime Akademija za umjetnost i kulturu rukovoditi upravo zaposlenici toga odsjeka. Iz toga će razloga na prvoj izložbi koja će se predstaviti u novootvorenoj galeriji prezentirati rad zaposlenika toga odsjeka. Moći će se tako vidjeti djela Mirana Blažeka, Marija Čaušića, Krunoslava Dundovića, Hrvoja Duvnjaka, Vladimira Freliha, Vjerana Hrpke, Ivice Kurtza, Margarete Lekić, Kristine Marić, Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića, Ines Matijević Cakić, Tihomira Matijevića, Marija Matokovića, Ane Petrović, Ane Sladetić Šabić, Domagoja Sušca, Gorana Tvrtkovića i Marka Živkovića.

Kontakt

 • Adresa: križanje Vukovarske ceste i Istarske ulice, GČ Tvrđa
 • Lokacija: Poslovni centar Eurodom, tzv. neboder "Osječki blizanci"