Dolazak i kretanje Osijekom

 

Ovdje pročitajte kako doći u Osijek, doznajte koje željezničke, autobusne i zrakoplovne linije vode prema Osijeku, kako se kretati gradom putem javnog prijevoza te gdje parkirati vaše vozilo ili turistički autobus.

DOLAZAK

Osijek se nalazi prijelazu iz srednje u jugoistočnu Europu, na pola puta između glavnih gradova Hrvatske, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Tako će vam automobilom od Zagreba, Beograda i Budimpešte do Osijeka trebati oko 2,5 sata, a od Sarajeva oko 4 sata vožnje. Od granice s Mađarskom udaljenost je 50 km, od Srbije 35 km, a od Bosne i Hercegovine 100 km.

Sa Zagrebom i drugim većim gradovima u Hrvatskoj, Osijek je izravnim linijama povezan željeznicom te čestim autobusnim linijama. Do glavnih gradova susjednih zemalja javnim prijevozom ćete doći uz presjedanje, a izravnu vezu autobusom možete ostvariti od Beograda (SRB).

Zrakoplovne linije u zemlji Osijek povezuju sa Zagrebom, Rijekom, Splitom i Dubrovnikom dok su inozemne polazne zračne luke Stuttgart (DE), Köln/Bonn (DE) i Basel (CH) / Mulhouse (FRA) / Freiburg (DE). Do Osijeka se relativno brzo dolazi i od aerodroma u Zagrebu (HR), Budimpešti (HU), Beogradu (SRB) i Tuzli (BiH).

Ukoliko ste putnik na turističkom brodu, cruiseru, u Osijek ćete Dunavom te Dravom sa sjevera doploviti iz Budimpešte i Mohača, a s istoka od obale Crnog mora preko Beograda, Novog Sada, Iloka i Vukovara (ovdje pogledajte kalendar uplovljavanja cruisera u Osijek, Vukovar, Ilok i Batinu Lučkih uprava Osijek i Vukovar).

AUTOMOBILOM

Sa zapada autocestama A3 - A5 (Ljubljana, SLO – Zagreb – Slavonski Brod – Đakovo – Osijek). Sa zapada i istoka državnom cestom D2 (Graz, A – Maribor, SLO - Varaždin – Koprivnica – Virovitica – Našice – Osijek – Vukovar – Ilok – Novi Sad, SRB – Beograd, SRB). S juga i sjevera državnom cestom D7 ili autocestom A5 (Bosanski Šamac, BiH – Slavonski Šamac – Đakovo – Osijek – Beli Manastir – Pečuh, HU – Budimpešta, HU).

VLAKOM

Linijski prijevoz putnika željeznicom u Republici Hrvatskoj pruža tvrtka HŽ - Putnički prijevoz d.o.o. (Hrvatske željeznice). Izravnim vlakom bez presjedanja iz Osijeka možete putovati do odredišta u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj županiji te do Grada Zagreba, a s kratkim vremenom presjedanja do odredišta u Brodsko-posavskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te odredištima na Jadranu. Informacije o voznom redu: Hrvatske Željeznice

Međunarodna željeznička linija Osijek (HR) - Pečuh/Pecs (HU) (informacije su važeće do 1.12.2019.)

Novim voznim redom i tarifnom sezonom 2018./2019. koji na snagu stupaju 9. prosinca 2018. na graničnom prijelazu Magyarboly ponovno se otvara pogranični promet te će svakodnevno na relaciji Beli Manastir – Magyarboly – Pečuh voziti 8 vlakova. Detaljan i ažuriran vozni red vlakova, molimo obavezno provjerite na web stranici HŽ-Putnički prijevoz: www.hzpp.hr ili putem web stranice Mađarskih Željeznica www.mavcsoport.hu/en.

Veze Osijek - Pečuh s kraćim vremenom presjedanja:

 • Vlak MAV br. 8110 Pečuh 05:12 - presjedanje na vlak HŽPP br. 6203 Beli Manastir 07:00 - Osijek 07:28
 • Vlak HŽPP br. 6202 Osijek 06:29 - presjedanje na vlak MAV br. 8127 Beli Manastir 07:05 - Pečuh 08:42
 • Vlak MAV br. 8122 Pečuh 09:10 - presjedanje na vlak HŽPP br. 6207 Beli Manastir 10:51 - Osijek 11:19
 • Vlak HŽPP br. 6208. Osijek 10:12 - presjedanje na vlak MAV br. 8125 Beli Manastir 11:08 - Pečuh 12:42
 • Vlak MAV br. 8136 Pečuh 17:10 - presjedanje na vlak HŽPP br. 6215 Beli Manastir 18:50 - Osijek 19:18
 • Vlak HŽPP br. 6216 Osijek 18:13 - presjedanje na vlak MAV br. 8121 Beli Manastir 19:08 - Pečuh 20:42

Veze Osijek - Pečuh s duljim vremenom presjedanja:

 • Vlak HŽPP br. 6210 Osijek 13:20 - Beli Manastir 13:48 / Vlak MAV br. 8123 Beli Manastir 15:08 - Pečuh 16:42
 • Vlak MAV br. 8124 Pečuh 13:10 - Beli Manastir 14:33 / Vlak HŽPP br. 6213 Beli Manastir 16:15 - Osijek 16:43

Međunarodna željeznička linija Budimpešta/Budapest (HU) – Osijek (HR) – Sarajevo (BIH)

Dobro poznata željeznička veza od glavnog grada Mađarske te od glavnog grada Bosne i Hercegovine s vezama prema Jadranskom moru trenutno je u prekidu.

NAPOMENA Trenutno je od Budimpešte do Osijeka i obratno bez presjedanja moguće doći autobusnom linijom prijevoznika Flixbus (ovdje pogledajte vozni red autobusa Flixbus). Moguća veza Osijeka i Budimpešte vlakom uključuje prijevoz Hrvatskim Željeznicama do Belog Manastira, te dalje uz presjedanje do Pečuha (HU) odakle se može nastaviti vlakom Mađarskih željeznica. Za prijevoz Mađarskim Željeznicama posjetite stranicu MAV-csoport. Od Osijeka do Sarajeva možete doći autobusnom linijom prijevoznika Globtour Međugorje, EuroBusWays/Panoramabus i Croatia Bus.

Međunarodna željeznička linija Osijek (HR) - Sombor (SRB) (informacije su važeće do 1.12.2019.)

Željeznička veza Osijek - Sombor s presjedanjem u Erdutu (HR) ili Bogojevu (SRB) u prometu je dva puta radnim danom: u 6:33 (presjedanje u Bogojevu, dolazak u Sombor u 9:37) te u 13:28 (presjedanje u Erdutu, dolazak u Sombor u 15:37). Povratak iz Sombora u Osijek je moguć također dva puta dnevno: u 7:17 (presjedanje u Bogojevu, dolazak u Osijek u 9:19) te u 13:02 (presjedanje u Erdutu, dolazak u Osijek u 15:23). Linija ne prometuje vikendom. U Somboru je putovanje Srbijom do Subotice, Novog Sada moguće nastaviti vlakovima Željeznica Srbije. Na web stranici Hrvatskih Željeznica doznajte više informacija o voznom redu u unutarnjem prometu vlakova te o međunarodnom voznom redu vlakova s brojevima telefona kolodvora. Ovdje prikazane informacije o voznom redu vlaka Osijek - Sombor - Osijek su informativnog karaktera. Za točan vozni red obratite se prijevoznicima HŽPP i Srbija voz.

Međunarodna željeznička linija Osijek (HR) - Vinkovci (HR) - Beograd (SRB)

Željezničku vezu Osijek - Beograd s brzim presjedanjem u Vinkovcima možete ostvariti od ponedjeljka do subote - polazak iz Osijeka u 13:53, dolazak u Vinkovce u 14:35 (nedjeljom treba računati s duljim vremenom presjedanja.) Vlak iz Vinkovaca polazi u 14:39, a u Beograd stiže u 17:30. Na web stranici Hrvatskih Željeznica doznajte više informacija o voznom redu u unutarnjem prometu vlakova te o međunarodnom voznom redu vlakova s brojevima telefona kolodvora.

Do željezničkog kolodvora od glavnog trga možete doći tramvajem na liniji 2: Trg dr. Ante Starčevića - Bikara - Trg dr. Ante Starčevića, uz presjedanje na stajalištu Đakovština. S istog stajališta do kolodvora vam je potrebno oko 5 minuta hoda.

AUTOBUSOM

Autobusnim kolodvorom Osijek upravlja tvrtka Ariva Panturist d.d., dio grupacije Arriva - Deutsche Bahn. Linijski prijevoz putnika do Osijeka pruža veći broj autobusnih prijevoznika.

Do odredišta u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji te do velikih gradova u drugim dijelovima Hrvatske možete doći autobusnim linijama prijevoznika Arriva. Vozni red prijevoznika Arriva pregledajte ovdje.

Do odredišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji (gradovi Vukovar i Ilok), možete doći autobusnim linijama prijevoznika Čazmatrans Vukovar. Vozni red prijevoznika Čazmatrans Vukovar pregledajte ovdje.

Međunarodne linije izravno do autobusnog kolodvora Osijek - prijevoznik Arriva. Vozni red pregledajte ovdje.

 • Srbija: Novi Sad, Beograd
 • Švicarska: Zürich, Luzern, Basel
 • Njemačka: Stuttgart, München
 • Slovenija: Maribor, Ptuj

Međunarodne linije izravno do autobusnog kolodvora Osijek – prijevoznik FlixBus. Vozni red pregledajte ovdje.

 • Mađarska: Budimpešta željeznički kolodvor Kelenföld, Budimpešta glavni autobusni kolodvor Budapest Népliget, Budimpešta zračna luka Budapest Ferihegy
 • Austrija: Graz, Beč
 • Slovačka: Bratislava
 • Češka: Brno, Prag
 • Slovenija: Ptuj, Maribor
 • Njemačka: München, Stuttgart, Stuttgart zračna luka, Pforzheim, Karlsruhe

Linije iz Bosne i Hercegovine izravno do autobusnog kolodvora Osijek

Do željezničkog kolodvora od glavnog trga možete doći tramvajem na liniji 2: Trg dr. Ante Starčevića - Bikara - Trg dr. Ante Starčevića, uz presjedanje na stajalištu Đakovština. S istog stajališta do kolodvora vam je potrebno oko 5 minuta hoda.

Korisna platforma za pretragu i kupnju autobusnih karata je Getbybus: https://getbybus.com/hr/autobus-osijek

ZRAKOPLOVOM

Zračna luka u Osijeku nalazi se uz državnu cestu D2, smjer Osijek – Vukovar, u selu Klisa, 15 km od središta grada. Informacije o voznom redu: On-line vozni red Zračna Luka Osijek.

Osijek je izravnim letovima povezan sa sljedećim gradovima:

 • Hrvatska, prijevoznici Croatia Airlines i Trade Air: Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik
 • Njemačka (zemlja Baden-Württemberg), prijevoznik Eurowings: Stuttgart
 • Njemačka (zemlja Nordrhein-Westfalen), prijevoznik Eurowings: Köln/Bonn
 • Švicarska, prijevoznik Wizz Air: Basel (zračna luka opslužuje i susjedne gradove u Francuskoj, Mulhouse i Njemačkoj, Freiburg)

Od grada u zračnu luku i obratno

Prijevoz putnika do i od Zračne luke Osijek moguć je taxi prijevozom. Više doznajte ovdje.

JAVNI PRIJEVOZ I KRETANJE GRADOM

Od gradskog naselja Josipovac, preko gradskih četvrti Retfala, Gornji grad, Tvrđa i Donji grad do naselja Sarvaš, Osijek je uz rijeku Dravu izdužen gotovo 25 km. Zato je najjednostavniji način kretanja gradom onaj javnim prijevozom, tramvajem i autobusom prijevoznika GPP - Gradski prijevoz putnika. Sam grad (naselje Osijek) premrežen je s oko 40 km biciklističkih staza koje se protežu i u prigradska naselja (više o kretanju biciklom pročitajte ovdje: Biciklom kroz Osijek i okolicu).

TRAMVAJ I AUTOBUS

Kupnja prijevozne karte za tramvaj i autobus moguća je u vozilu, a prijevoznih kartica na novinskim kioscima te u poslovnicama GPP-a: Remiza (radno vrijeme: 6:30-13:30), Gajev trg (radno vrijeme: 6:30-13:00) i Pothodnik na Trgu A. Starčevića (radno vrijeme pon.-pet.: 07:00-19:30; sub:. 08:15-13:00).

Informacije o voznom redu: Polasci s autobusnih i tramvajskih terminala

Informacije o linijama: Shematski prikaz tramvajskih i autobusnih linija

Gradski prijevoz putnika tramvajima organiziran je na 2 linije (istaknute su stanice na kojima je moguće presjedanje na tramvaj i autobus):

 • LINIJA 1: Višnjevac - Retfala - Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) - Sakuntala park - Tvrđa - Trg bana Josipa Jelačića - Zeleno polje (i natrag)
 • LINIJA 2: Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg) - Đakovština 1 (rotor, presjedanje za kolodvore na stajalište Đakovština 2) - Mačkamama - Gradski vrt - Sjenjak - Bikara - Sjenjak - Gradski vrt - Mačkamama - Đakovština 2 (rotor) - autobusni kolodvor - željeznički kolodvor - Gajev trg (glavna tržnica) - Sakuntala park - Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg)

Prigradski prijevoz putnika autobusima organiziran je i prema obližnjim općinama na relacijama:

 • Osijek – Livana
 • Osijek – Čepin
 • Osijek – Bijelo Brdo
 • Osijek – Antunovac
 • Osijek – Ivanovac

Cijene prijevoznih karata u 1. zoni (obuhvaća naselje Osijek):

 • jednokratna karta kupljena u vozilu, trajanja 60 minuta - 11,00 kn
 • jednokratna karta na vrijednosnoj kartici – 8,00 kn + 20,00 kn izrada kartice
 • dnevna karta – 35,00 kn
 • prijevoz kućnih ljubimaca (pasa) – besplatno u posebno označenim vozilima na tramvajskoj liniji br. 1 i 2 te na autobusnoj liniji br. 1

Cijene prijevoznih karata u 2. zoni (obuhvaća prigradska naselja Briješće, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Nemetin i Tenja):

 • jednokratna karta kupljena u vozilu, trajanja 45 minuta - 13,00 kn

KOMPA

Jedan od omiljenih načina za prelazak preko rijeke Drave od Gornjeg grada do naselja Tvrđavica i do Zoološkog vrta je skelom Kompom u vlasništvu gradske tvrtke Unikom d.o.o. Kompa u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) prometuje svakim danom od 9:00 do 21:00 sat. Ostalim mjesecima (travanj, svibanj, rujan, listopad) prometuje svakim danom od 9:00 do 20:00 sati. Polasci iz Osijeka (od restorana Kompa) kao i polasci iz Tvrđavice (od Zoo vrta) su svakih 40 minuta (intervali po 20 minuta). Cijena prijevoza: besplatno.

TAXI SLUŽBE

Okvirna cijena prijevoza taxijem na području grada od mjesta polaska do odredišta iznosi 20,00 – 25,00 kn po osobi. Prijevoz putnika taxijem moguć je po pozivu ili s polaznih točaka na više mjesta u gradu:

Taxi službe u Osijeku:

PARKIRANJE VOZILA

Javna parkirališta te mjesta za parkiranje na ulici podijeljena su u 3 zone kojima upravlja tvrtka Elektromodul d.o.o. Ulice koje obuhvaćaju parkirališne zone pogledajte ovdje. Parkiranje je moguće platiti kovanicama ili mobitelom (m-parking) prema uputama na parkirnim aparatima.

Cijena parkiranja po zonama iznosi:

 • 1. zona: 4,00 kn; m-parking broj 708311
 • 2. zona: 3,00 kn; m-parking broj 708312
 • 3. zona: 2,00 kn; m-parking broj 708313

Naplata parkiranja u svim zonama provodi se radnim danom (ponedjeljak – petak) od 7:00 do 20:00 sati, a subotom od 7:00 do 15:00 sati. Nedjeljom i blagdanom parkiranje je besplatno. Kod ne plaćanja parkirne karte, parkirni službenik naplatit će vam kaznenu "cjelodnevnu" kartu.

U slučaju nepropisnog parkiranja, vozila uklanja tvrtka Pauk d.o.o., služba za premještanje vozila. Kontakt: Ulica Ivana Gundulića 168, Tel.: 00385/ (0)99/ 255-92-05, 00385/ (0)31/ 399-073.

U slučaju kažnjavanja uz istek vremena parkiranja, obratite se na blagajnu tvrtke Elektromodul na adresi: Ulica Ivana Adamovića 2 (Obrtnički dom u Gornjem gradu) ili na telefon 031 358 411 (radno vrijeme blagajne je od ponedjeljka do petka od 7 do 21 h, subotom od 8 do 16 h).

Privatna parkirališta i privatne podzemne garaže imaju vlastiti režim naplate. Nalaze se na sljedećim lokacijama:

Veća privatna parkirališta na kojima se ne naplaćuje parkiranje (otvorena u radnom vremenu):

PARKIRANJE TURISTIČKIH AUTOBUSA

Za potrebu izlaza putnika turistički autobusi se kraće vrijeme mogu zadržati na sljedećim lokacijama:

Dnevna parkirališta za turističke autobuse nalaze se:

Noćno osigurano parkiralište s naplatom nalazi se na Autobusnom kolodvoru Osijek kojim upravlja tvrtka Arriva Panturist d.d., dio međunarodne grupacije Arriva Deutsche Bahn.

VAŽNA OBAVIJEST ZA VOZAČE TURISTIČKIH AUTOBUSA Na ruti od Tvrđe prema Gornjem gradu turističkim autobusima je zabranjen prolaz Šamačkom ulicom (od Hotela Osijek do Trga dr. A. Starčevića). Zato na križanju Europske avenije i Ulice Stjepana Radića (kod Sakuntala parka) skrenite u Ulicu Stjepana Radića te dalje prema stajalištu i parkiralištu za turističke autobuse na Gornjodravskoj obali (kod Bijele lađe u Zimskoj luci / kod pristaništa za riječne putničke brodove "cruisere" uz brod-restoran Galija) vozite Ulicom Hrvatske Republike, Županijskom ulicom, Ulicom Ivana Gundulića, Ulicom Antuna Kanižlića te Ulicom Josipa Jurja Strossmayera (smjer zapad-istok) prema križanju Strossmayerove ulice i Gornjodravske obale.

Naslovna fotografija prijevoznika Eurowings preuzeta je s Facebook stranice Zračne Luke Osijek - Osijek Airport