Kušaonice vina i piva

KUŠAONICE VINA (VINOTEKE)

Iako je Osijek sa svih strana okružen prostranim vinogorjima na Dunavu i obroncima gorja Papuka, u kojima zlatnu vinsku kapljicu proizvode neke od najpoznatijih, najvećih i najstarijih (13., 15. i 16. stoljeće) i hrvatskih pa i regionalnih vinarija, u Osijeku se nalaze tek četiri vinoteke i vinska bara. Razlog tomu je upravo blizina samih vinara i njihovih vinskih podruma.

Ukoliko želite kušati vina na mjestu na kojima se proizvode, predlažemo da posjetite Baranjsku vinsku cestu sjeverno od grada, vinsku cestu Erdutskog kraja prema istoku uz rijeku Dunav, vinsku cestu Đakovačkog kraja na obroncima gore Dilj te vinsku cestu u okolici Našica i Feričanaca na obroncima gora Krndija i Papuk. Uz njih, ne predaleko, nalaze se i gorska vinogorja u okolici Požege i Kutjeva te podunavska u Vukovaru i Iloku.

Bijele vinske sorte najpopularnije u vinogorjima Slavonija i Podunavlje su: Graševina (Italian Riesling, Welschriesling), Pinot bijeli, Pinot sivi, Chardonnay, Sauvignon, Traminac crveni, Traminac mirisni, Silvanac zeleni i Rajnski rizling, a od crnih vinskih sorti to su Frankovka, Pinot crni, Zweigelt, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Portugizac i Syrah.

Vinari iz Osijeka

U specijaliziranim kušaonicama možete degustirati vina vinara „s osječkom adresom“ iz njihovih vinskih podruma smještenih u vinskoj regiji Podunavlje, hrvatskim regijama Baranja i Erdut. Ako ga ne pronađete u jednoj, probajte u drugoj!

 • Kalazić, vinska regija Podunavlje, regija Baranja
 • Josić, vinska regija Podunavlje, Baranja
 • Süber, vinska regija Podunavlje, regija Erdut
 • Antunović, vinska regija Podunavlje, Erdut
 • Iuris, vinska regija Podunavlje, Erdut
 • Brzica, vinska regija Podunavlje, Erdut
 • Janečić-Grünwald, vinska regija Podunavlje, Erdut

Vinari iz Osječko-baranjske županije

Iako njihova vina možete potražiti u osječkim vinotekama, uvijek je slađe vinsku kapljicu kušati kod samog vinara koji će vam o vinu ispričati priču kao da govori o članu obitelji, s toplinom i ljubavlju prema ovom plemenitom piću. Uz iznad navedene vinare iz Osijeka, vinare iz gradske okolice pronađite na linku, na stranici Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Vinoteke u Osijeku uz vina domaćih vinara ponudit će vam na kušanje i ona iz drugih dijelova Hrvatske, Europe i Svijeta:

Vinoteka i Vino bar „Vinita
Adresa: Ul. Josipa Jurja Strossmayera 21, Gornji grad
Tel: 031/28 34 34
Mob: 098/17 47 108

Vinska mušica - wine bar
Adresa: Kapucinska ulica 39 (Korzo), Gornji grad
Mob: 092/ 350 9939

Regionalna vinoteka - vina iz Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje i Hrvatskog Podunavlja
Napomena: degustacije uz prethodnu najavu u Turističku zajednicu Osječko-baranjske županije. E-mail: info@tzosbarzup.hr; E-mail voditelja degustacija: damir@all4wine.hr
Lokacija vinoteke: gradske zidine uz Vodena vrata, Tvrđa
Mob: 091/ 450 0205

Vinoteka Iločkih podruma
Adresa: Trg Ljudevita Gaja 5, Gornji grad
Lokacija: preko puta sjevernog ulaza u glavnu tržnicu
Telefon: 031 200 441

Udruga ljubitelja vina

Ukoliko ste ljubitelj vina i vinske kulture, predlažemo vam da pratite aktivnosti udruge za promicanje enogastronomije "Dekanter" iz Osijeka koje uključuju druženja, posjete vinskim događanjima, ali i zanimljive radionice za sve ljubitelje vina i one kojima je proizvodnja tog božanskog napitka više od hobija. Informacije na web stranici www.dekanter.hr i Facebook stranici udruga Dekanter.

KUŠAONICE PIVA

U Osijeku je prvo hrvatsko pivo spravljeno davne 1664. godine. Te je godine prvi puta dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara d.d. Pivnice s ponudom domaćih i stranih piva i odličnom „pivskom kuhinjom“ pronađite u popisu restorana i pivnica.

Posljednjih godina Hrvatskoj se događa velika renesansa malih „kućnih pivara“ (home brewers) i malih obrtničkih pivovara. Zato vam predlažemo da u kušaonicama piva i u specijaliziranim pubovima degustirate tzv. craft piva osječkih, slavonskih, hrvatskih te europskih i svjetskih majstora pivara.

Pivo iz Osijeka

U „Gradu prvog hrvatskog piva“, u specijaliziranim kušaonicama, trebali biste degustirati barem jedno od naših domaćih piva. U Osijeku rade četiri pivovare, a diljem Slavonije još njih desetak (ako željeno pivo ne pronađete u jednoj, probajte u drugoj pivnici/kušaonici):

 • Osječko pivo: Osječko nefiltrirano pivo, Radler, Osječko svijetlo pivo, Osječko crno pivo
 • Beckers: Pale ale, Red ipa, Belgian wit, tamno pivo Mangulica, pilsner
 • Legionar: Belgian blond ale, Indian pale ale
 • Mali Div: Cincilator golden ale

Pivo iz drugih dijelova Slavonije i Baranje

Kušaonice piva, specijalizirani caffe barovi, pubovi i pivnice bez usluživanja hrane* (*pivnice koje uz pivo nude i uslugu hrane potražite na linku: Restorani i pivnice) u Osijeku u kojima možete kušati craft piva iz Osijeka, Slavonije i Hrvatske:

Kušaonica piva „Gajba“
Adresa: Sunčana 3, Gornji grad
Mob: 092 317 12 22

Kušaonica piva „Runda“
Adresa: Europska avenija (preko puta Glavne pošte)
Mob: 095 859 08 44

Rubicon Pub
Adresa: Ulica Stjepana Radića 44
Mob:

Caffe bar No22
Adresa: Trg Pape Ivana Pavla Drugog
Mob:

Beertija
Adresa:
Mob:

Pub General von Beckers
Adresa:
Mob:

Caffe bar Dvorac
Adresa:
Mob:

Caffe bar Excalibur
Adresa:
Mob:

Caffe bar Koocha
Adresa:
Mob:

Caffe i noćni bar Memories
Adresa:
Mob:

Caffe bar Mignon
Adresa:
Mob:

The Red's Pub
Adresa: Krstova ulica 18
Mob:095 511 32 32

Tvornička trgovina „Osječke pivovare“
Adresa: Vukovarska ulica 312
Tel: 031 514 720

Udruga ljubitelja piva

Ukoliko ste pak ljubitelj u pravom smislu riječi „kućnog pivarstva“ („homebrewing“), predlažemo vam da pratite aktivnosti udruge Panonski pivarski sindikat iz Osijeka koje uključuju druženja, posjete pivskim festivalima, ali i zanimljive radionice za sve ljubitelje piva i one kojima je proizvodnja tog zlatnog napitka više od hobija.

 

Fotografije u tektstu i naslovu: arhiva TZ Osijek i ugostiteljski objekti: Regionalna vinoteka, Pivnica Podrumčić

Naslovna fotografija: vinski bar Vinska Mušica