Kopački rit, „Srce Dunava“

 

Nadomak Osijeku nalazi se Park prirode Kopački rit, jedna od najvećih europskih očuvanih prirodnih močvara. Smještena na ušću Drave i Dunava, ova unutar-kontinentalna delta dom je za više od 290 vrsta ptica poput orla štekavca, bijele i crne rode, čaplje, kormorana, labudova i divljih patki. Park je dom i za desetke vrsta drugih životinja poput jelena, vepra, jazavca, dabra, lisice i kune, te razne guštere i zmije od kojih niti jedna na području parka nije otrovna. Skriven duboko u gustoj šumi hrasta i javora nalazi se lovački dvorac Tikveš, nekada poznata carska rezidencija obitelji Habsburg, a zatim i Tita, predsjednika komunističke Jugoslavije.

Zbog iznimne prirodne vrijednosti Kopački rit je 1993. godine uvršten na Popis Ramsarskih područja. Na toj listi su područja zaštićena Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, osobito staništa ptica močvarica, koja je 1971. godine potpisana u iranskom gradu Ramsaru (tzv. Ramsarska konvencija). Vrlo je vjerojatno da će zbog prirodnih posebnosti Kopački rit uskoro biti upisan i na listu Svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

OBILAZAK PARKA

Park prirode Kopački rit možete obići na nekoliko načina. Uz raniju rezervaciju u Prijemnom centru, park možete upoznati turističkim vlakićem, brodom, čamcem te biciklom i pješice. Šetnju parkom započnite na šetnici - poučnoj stazi uz jezero Mali Sakadaš do pristaništa za brodove i čamce na jezeru Veliki Sakadaš

ZANIMLJIVOST: šetnica koja se na drvenim trupcima uzdiže iz močvare, mnoge će zaljubljenike u povijest povesti na putovanje u vrijeme borbi s Turcima-Osmanlijama jer je građena po uzoru na „Veličanstveni most“ cara Sulejmana Veličanstvenog (10 km, Osijek – Darda, 1566.), a kojeg je u borbi zapalio hrvatski vojskovođa, knez Nikola Šubić Zrinski (1663. godine).

Jedan od najatraktivnijih načina za upoznavanje s parkom je čamcem kroz dva kanala, od jezera Veliki Sakadaš u smjeru rijeka Dunav i Drava uz pratnju stručnog vodiča/vozača. Ovaj oblik vožnje parkom pružit će vam mogućnost detaljnijeg upoznavanja s florom i faunom parka jer ćete proći dublje u park. Primjerice, put kanalom Čonakut (Mađarski: „čamcev put“) vodi poplavnim livadama i šumama (ritom) sve do veličanstvenog Kopačkog jezera. Program čamcem se provodi od ožujka do studenog (ili ovisno o vremenskim uvjetima).

ZANIMLJVOST: Kopačko jezero se nalazi u ravnini sa zemljopisnim središtem europskog Podunavlja, na pola toka Dunava koji od Crne šume (Njemački: Schwartzwald) do Crnog mora teče dužinom od 2860 km. U određenim vremenskim uvjetima, uz povoljnu razinu vode, jezero poprimi oblik srca. Upravo zato Kopački rit nazivaju „Srcem Podunavlja“ (Slogan parka glasi: the Heart of the Danube).


LOKALNA GASTRONOMIJA

Putem od dvorca Tikveš prema brodskom pristaništu i jezeru Sakadaš, posjetite restoran Kormoran, nazvan po najčešćoj ptici u parku te ondje kušajte neke od poznatih baranjskih specijaliteta: šaran u rašljama, fiš-paprikaš, jela od divljači poput „Lovačke torbe“ ili odlični kolač „Belje“. Ne propustite kušati odlična vina svjetski cijenjene vinarije „Vina Belje“ osnovane davne 1697. godine.


DOLAZAK U KOPAČKI RIT AUTOBUSOM

Od Osijeka do sela Kopačevo možete doći redovnim autobusnim linijama prijevoznika Panturist d.d. (dio Arriva – Deutsche Bahn grupe) na relacijama Osijek – Batina i Osijek – Beli Manastir. Autobus iz Osijeka kreće s Autobusnog kolodvora (adresa: Ulica Bartola Kašića 70). Dodatno gradsko stajalište nalazi se ispred mosta preko rijeke Drave (adresa: Most dr. Franje Tuđmana – Biljska cesta). Autobus vozi kroz mjesto Bilje, a stajalište u selu Kopačevo nalazi se u centru kod crkve. Od te lokacije se laganom petominutnom šetnjom kroz glavnu ulicu, Ulica Petefi Šandora, dolazi do restorana i pansiona „Didin Konak“ iza kojeg se nalazi Prijemni centar Parka prirode Kopački rit. U povratku na autobusnu stanicu u Kopačevu, preporučuje se dolazak 10 do 15 minuta prije navedenog vremena polaska autobusa za Osijek.

VOZNI RED AUTOBUSA: www.panturist.hr

VAŽNO: radnim danom iz Osijeka do Kopačeva i natrag vozi 6 do 7 autobusa u redovnim intervalima od 6:00 do 20:00 sati. Subotom prometuje jedna linija, dok nedjeljom i blagdanom trenutno (veljača 2017.) autobusi ne prometuju.


DOLAZAK U KOPAČKI RIT BICIKLOM

Iz Osijeka do Kopačkog rita možete i biciklističkom stazom uz „Biljsku cestu“ (odvojak ceste D7, od osječke Tvrđe do jezera Stara Drava u Bilju), a zatim u centru sela kod crkve skrenete prema selu Vardarac odnosno Kopačevo do kojeg vodi dobra i ne previše prometna lokalna cesta. Paralelni put vodi nasipom uz šumovitu obalu rijeke Drave kroz mjesto Podravlje.

VAŽNO: u slučaju da iz Osijeka prema parku krenete makadamskom cestom na nasipu uz rijeku Dravu i "Novi kanal" koji vodi do jezera Sakadaš, provjerite je li otvorena rampa koja se nalazi na početku puta u osječkom prigradskom naselju Podravlje. Rampa se povremeno zatvara zbog migracija divljači. Ukoliko je zatvorena, brzo se možete vratiti na rutu uz „Biljsku cestu“. U povratku iz Kopačkog rita do Osijeka svakako preporučujemo korištenje biciklističke staze uz „Biljsku cestu“.

INFORMACIJE ZA POSJETITELJE

Ulaznicu i informacije o parku pružit će vam u Prijemnom centru i moderno opremljenom muzeju smještenima uz selo Kopačevo.

  • Adresa: Prijemni centar Kopačevo (Ulica Ritska bb, 31327 Bilje, Kopačevo)
  • Web: www.pp-kopacki-rit.hr
  • Tel: : ++385 31 445 445; ++385 31 752 320; ++385 31 752 322

U BLIZINI KOPAČKOG RITA

Kopačevo

U blizini turističkog prijemnog centra Kopačkog rita nalazi se selo Kopačevo po kojemu je sam park i dobio ime. Mađarska riječ „kopacs“ ili kopča označava mostove koji su nekada povezivali mnoštvo kanala u poplavnim šumama u okolici sela. Ovdje posjetite restoran i pansion „Didin Konak“ smješten u tradicionalnoj baranjskoj kući te kušajte jela od divljači, baranjski čobanac, perkelt od soma ili riblju platu. Jela od ribe tipična su za ovo simpatično podunavsko selo u kojem se svake godine sredinom rujna održavaj popularna manifestacija „Ribarski dani“. Nizovi kuća očuvane tradicijske arhitekture možda će vam se učiniti poznatima - ovom su selu zadnjih godina snimljena dva filma: Duh u močvari i Duga mračna noć. Stanovnici sela bave se ponajviše vrtlarstvom te uzgojem najfinijih paprika, rajčica i drugog povrća, omiljenog na Osječkoj zelenoj tržnici.

Nedaleko sela Kopačevo, na sjevernom rubu parka prirode i Tikveške šume nalazi se kuća u prirodi Zlatna Greda. Tamošnja stara šumarska kuća tijekom vikenda radi kao restoran, a svakim danom moguć je smještaj, posebice zanimljiv gostima na biciklu u proputovanju Dunavskom Eurovelo biciklističkom rutom. Uz objekt se nalazi i adrenalinski park, a u ponudi je i velik broj aktivnosti posebno prilagođenih team-building grupama i učeničkim ekskurzijama.

Dolazak u Kopačevo: Vozni red autobusa Arriva Panturist

Bilje    

Obližnje općinsko središte Bilje je selo nadomak Osijeku, ponajviše poznato po lijepom jezeru i izletištu zvanom Stara Drava, a u centru sela se nalazi park s lovačkim dvorcem princa Eugena Savojskog, osloboditelja Panonske nizine od Osmanskog-Turskog carstva koje je ove krajeve kontroliralo od 1526. do 1687. godine. Upravo u biljskom dvorcu princ Savojski je 1687. godine osnovao najpoznatije te do danas najveće poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj, Belje d.d., dio kojega su poznata Vina Belje. U selu posjetite poznati tradicionalni restoran „Kod Varge“.

Dolazak u Bilje: Vozni red autobusa Arriva Panturist

Darda

Kada od Bilja krenete prema sjeveru doći ćete u Dardu (Lat.: „mirna voda“). U blizini središta sela, a opet na rubu nalazi se jedno od mnoštva jezera i kanala kojima je Baranja prošarana. Jezero Đola jedno je od omiljenih mjesta za ljetno osvježenje, a pored njega nalazi se park i barokni dvorac obitelji Esterhazy. Na žalost u Domovinskom je ratu devastiran i opljačkan, ali sudeći prema najavljenim planovima uskoro bi trebao zasjati starim sjajem kako i priliči dvorcu koji je izgradila nekada najutjecajnija plemićka obitelj u Austro-ugarskoj. Na sredini jezera nalazi se otok u kojemu su veliki hrastovi trupci, nekada potporni stupovi tzv. "Veličanstvenog turskog mosta" kojim su Osmanlije u 16. stoljeću pokorivši Hrvatsku i Mađarsku krenuli prema Beču. Smještaj u Dardi potražite na „OPG Juršić“.

ZANIMLJIVOST: "Turski most" između Osijeka i Darde preko tada neprohodnih baranjskih močvara je u 17. stoljeću slovio za „Svjetsko čudo“. U kolovozu 2016. godine u Dardi je po prvi put održana manifestacija "Tarda Fest" sa zanimljivim predstavama i gastronomskom ponudom inspiriranom Osmanskim vremenom. U Osijeku je održana slična manifestacija s "living - history" predstavom "Veličanstveni most" koju možete rezervirati za turističke grupne obilaske: www.crocutour.com. U info-uredima Turističke zajednice grada Osijeka doznajte više o zanimljivoj tematskoj ruti "Zrinski - Sulejman".

Dolazak u Dardu: Vozni red autobusa Arriva Panturist; Vozni red Hrvatskih željeznica