Gorske šume i vinogradi

 

Papuk je gora poznata po prostranim šumama koje se uzdižu iz plodne dravske ravnice. Lijepi gradovi i sela prepuni tradicije nanizani su uz obronke gorja na kojima rastu stoljećima stari vinogradi…

Ujutro nakon doručka, krenite zapadno od Osijeka i jutarnju kavu popijte u Našicama. Užurbano jutro u tipičnom hrvatskom malom gradu zasigurno će vam se svidjeti. Kratkom šetnjom centrom grada vidjet ćete najznačajnije znamenitosti: baroknu palaču obitelji Pejačević, veliki park koji ju okružuje i gotičko-baroknu crkvu Sv. Antona Padovanskog. Put će vas dalje voditi prema vinogorju općine Feričanci. Ondje možete posjetiti “Stari podrum” i kušati neka od tamošnjih vina u kojima su uživali i gosti prestižnog Westchester polo cupa u Engleskoj. Nakon panoramske vožnje kroz vinograde kako se budete vozili dalje prema zapadu s lijeve strane će se ukazati veličanstveno zelena gora, Papuk i pozivati vas da ju istražite.

U srcu Parka prirode Papuk nalazi se park šuma Jankovac koja sa svojim jezerima i vodopadima neodoljivo podsjeća na manju verziju poznatih Plitvičkih jezera. Nakon ručka u planinarskom domu pođite u šetnju poučnom „Grofovom stazom“, baš kako je to nekada činio vlasnik šume, grof Janković. Šetnja šumom može biti i jako romantična ukoliko ste s voljenom osobom…

Dolazak u Našice i Feričance: Vozni red autobusa Arriva Panturist; Vozni red Hrvatskih željeznica

Kontakt turističke zajednice:

 

PARK PRIRODE PAPUK

Ukoliko imate vremena i interesa, dok boravite u Osijeku uz Kopački rit smješten nadomak gradu, možete posjetiti i Park prirode Papuk smješten na području zapadne Slavonije. Ovaj park obuhvaća područje gora Papuk i Krndija s najvišim vrhom na 953 metra/nad morem. Prijemni centar za posjetitelje nalazi u selu Velika u pitoresknoj Požeškoj dolini, a informacije je moguće dobiti i u planinarskom domu u park šumi Jankovac. U blizini parka se nalazi niz turistički i povijesno zanimljivih gradova: Kutjevo, Kaptol, Požega, Orahovica, Slatina, Voćin i Daruvar.


DOLAZAK

Ovaj prelijepi gorski park prirode nalazi se tek 1 do 1,5 sati vožnje zapadno od Osijeka. Do njega možete doći državnom cestom D2: Osijek – Našice – Orahovica – Čačinci – Slatinski Drenovac – Jankovac ( - kamenolom Velika - Velika) ili državnom cestom D2: Osijek – Našice, te dalje državnom cestom D53: Našice – Bektež – Kutjevo uz nastavak županijskom cestom Kutjevo – Kaptol – Velika ( - kamenolom Velika - Jankovac).

SPECIFIČNOSTI PAPUKA

Park Papuk zanimljiv je zbog bogate flore i faune gorskog tipa, što je netipično za Slavoniju poznatu ponajprije po nepreglednoj ravnici. Dok u podnožju gorja kao i u ostatku Slavonije prevladava bjelogorična šuma, prema vrhovima ona ustupa mjesto gustoj crnogorici. Na području parka nalazi se nekoliko geoloških lokaliteta svjetske važnosti kao što su stupasti izljevi magme „Rupnica“, poput onih u irskom mjestu Devil's Causeway. Geopark Papuk je dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geo-parkova čiji su glavni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj.

ZANIMLJIVOST: geološka aktivnost Papuka vidljiva je i po nekoliko termalnih izvora, primjerice u Velikoj gdje se nalazi veliki bazenski kompleks (u rekonstrukciji, veljača 2017.), te nadaleko poznate Daruvarske toplice.

Planinarima i speleolozima zanimljive su i mnoge jame i špilje te poplavljena ušća drevnih rijeka koja su se prije više milijuna godina ulijevala u nestalo Panonsko more. Na jednom takvom lokalitetu „Vrhovci“, u pijesku se mogu pronaći ostaci drevnih izumrlih životinja poput divovskog morskog psa Megalodona.

Na istaknutim obroncima ovoga gorja nalaze se i danas impozantne kamene srednjovjekovne utvrde, poput gotičkog Ružica Grada kod Orahovice, starog grada u Velikoj i crkvene utvrde u Kaptolu.

Gradovi i sela pod obroncima ovoga gorja bogati su kulturno-povijesnim spomenicima poput dvorca-hotela u Kutjevu, baroknog gradskog središta Požege i impozantne zavjetne gotičke crkve u Voćinu, a cijeli je kraj omeđen poznatim vinogorjima.


„MALE PLITVICE“

Jedno od omiljenih turističkih područja u Parku prirode Papuk je gusta crnogorično-bjelogorična park šuma i visoravan „Jankovac“ smještena na 475 metara/nad morem. Uz istoimeni i dobro opremljeni planinarski dom s odličnim restoranom koji su cijele godine na usluzi posjetiteljima, nalaze se dva bistra planinska jezera te poučna „Grofova staza“, nazvana po „utemeljitelju turizma na Papuku“, grofu Josipu Jankoviću.

Područje jezera nalazi se na visoravni koje se dijelom sastoji od stijena poznatih pod nazivom „sedra“ koje posebice u području izvora potoka Kovačica i slapa Skakavac stvaraju impozantne „sedrene barijere“ preko kojih se prelijeva voda. Ta posebnost niza jezera, slapova i kanjona ovo područje čini vrlo sličnim poznatom hrvatskom nacionalnom parku „Plitvička jezera“.


INFORMACIJE ZA POSJETITELJE

Planinarski dom „Jankovac“, Tel.: ++385 33 898 70 15. Ulaznicu i informacije o parku pružit će vam u Prijemnom centru:
Adresa: Prijemni centar Parka prirode Papuk u Velikoj (Ulica Stjepana Radića 46, 34300 Velika)
Web: www.pp-papuk.hr
Tel: : ++385 34 313 030