Najbolja ruta

 

Naš „Grad na Dravi“ ime je dobio od riječi "oseka". Četvrti je po veličini u Hrvatskoj s oko 100.000 stanovnika te kulturno i gospodarsko središte regije Slavonije i Baranje - istočne Hrvatske.

Osijek je smješten na tek 20 km od ušća Drave s Dunavom, na samoj sredini njegova 2850 km dugog toka od njemačkog Schwartzwalda do Crnog mora.

U ovome dijelu europskog Podunavlja, na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu, susreću se hrvatska i austro-ugarska pa čak i osmanska baštinu što ćete ponajprije primijetiti po arhitekturi te bogatim običajima i gastronomiji.

Najbolja ruta za šetnju gradom

Za prvi posjet Osijeku preporučujemo vam da posjetite Tvrđu, utvrđeni dio grada iz 18. stoljeća gdje ćete vidjeti neke od najvrjednijih primjeraka barokne arhitekture u Hrvatskoj poput zavjetnog kipa Sv. Trojstva i General-vojarne, dobro vam znanima s novčanice od 200 kuna.

Prolaskom kroz pojas velikih parkova i perivoja (u gradu je čak 17 parkova) doći ćete u secesijsku četvrt s monumentalnim privatnim i javnim palačama poput zgrada galerije, suda i pošte.

Paralelni put prema glavnom trgu vodi vas uz rijeku Dravu, a laganom šetnjom promenadom doći ćete do kon-katedrale Sv. Petra i Pavla. Dovršena 1898. sa svojim 90 metara visokim tornjem i danas je najviša zgrada u Osijeku te druga najviša crkva u Hrvatskoj, srednjem i južnom Podunavlju.

Šetnja dalje uzvodno promenadom dovest će vas do vidikovca nad Dravom i „Kompe“, skele koja će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta.

Lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg pješačkog mosta na kojemu, ako vas ponese trenutak, možete ostaviti i vaš ljubavni lokot.

Ukoliko je vrijeme lijepo i dovoljno toplo za kupanje, s pješčane dravske plaže Copacabana možete pratiti riječne cruisere kako uplovljavaju u centar grada s turistima iz cijeloga svijeta.

Karta najbolje rute

Najbolja ruta na biciklu

Osijek ćete vrlo lako proći doslovno „uzduž i poprijeko“ glavnim prometnicama i dravskom promenadom uz koje se nalaze i biciklističke staze. Kroz pojedine veće ulice (Županijska ulica i dio Ulice Hrvatske Republike) ne prolazi biciklistička staza, no postoje paralelni sigurni pravci s manje prometa. Parkiranje bicikla vrlo je lako jer se u cijelome gradu, uz javne institucije i trgovačke centre, nalaze prostori za parkiranje.

Kako grad upoznati biciklom te prijedloge biciklističkih izleta u krugu do pedesetak kilometara, potražite na linku: Biciklom kroz Osijek i okolicu.

Odmor poslije šetnje ...

Opustite se na jednoj od brojnih terasa na promenadi u Zimskoj luci uz kavu, kolač ili pivo, koje Osječani s ponosnom pripremaju još od davne 1697. godine. Jeste li probali crni radler? U ljetnim mjesecima dok se Drava „lijeno“ prelijeva prema Dunavu vjerujte nam ne postoji slađe pivsko osvježenje od crnog radlera koji se, koliko nam je poznato, pripravlja jedino u Osijeku.

Za ručak u Osijeku počastite se jednim od lokalnih gastronomskih specijaliteta, pečenjem od divljači, perkeltom s domaćom tjesteninom i svježim sirom te komadićima prepržene slanine, nezaobilaznim fiš-paprikašem (ipak ste u kraju velikih rijeka), kulenom te štrudlom ili Osječkim knedlama sa šljivama za desert.

Uz ručak će svakako prijati i vino jer Osijek je okružen poznatim vinskim regijama, posebice onima na Dunavu, u Baranji i Erdutu. Tek 20-ak kilometara sjeverno od grada u Kneževim Vinogradima nalazi se treći najstariji vinski podrum u Hrvatskoj izgrađen 1526. godine, a jednako toliko istočno nad Dunavom već stoljećima stražari impozantna gotička kula u Erdutu u blizini koje je i vinarija s ogromnom vinskom bačvom zapremine 75.000 litara. Najdraže vinske sorte u oba vinogorja su pinot, chardonney, merlot, u Erdutu i poput višnje maraske mirisni zweigelt, te ponos svakog vinara, zlatno-zelena, slatkasta i osvježavajuća graševina.

VAŽNA OBAVIJEST ZA VOZAČE TURISTIČKIH AUTOBUSA Na ruti od Tvrđe prema Gornjem gradu turističkim autobusima je zabranjen prolaz Šamačkom ulicom (od Hotela Osijek do Trga dr. A. Starčevića). Zato na križanju Europske avenije i Ulice Stjepana Radića (kod Sakuntala parka) skrenite u Ulicu Stjepana Radića te dalje prema stajalištu i parkiralištu za turističke autobuse na Gornjodravskoj obali (kod Bijele lađe u Zimskoj luci / kod pristaništa za riječne putničke brodove "cruisere" uz brod-restoran Galija) vozite Ulicom Hrvatske Republike, Županijskom ulicom, Ulicom Ivana Gundulića, Ulicom Antuna Kanižlića te Ulicom Josipa Jurja Strossmayera (smjer zapad-istok) prema križanju Strossmayerove ulice i Gornjodravske obale.