Zabavna događanja

Ovdje doznajte koja vas zabavna događanja očekuju u gradu. Programi uključuju sadržaje namijenjene odraslima, obiteljima s djecom te drugim posjetiteljima, a odvijaju se na raznim prikladnim lokacijama.

 

IZ ILOKA S LJUBAVLJU - PREDSTAVLJANJE VINA VINARIJE PAPAK

13.04., iz romantičnoga Iloka 13. travnja stižu nam u Vinsku Mušicu Vina Papak posljednja su u nizu naših iločkih vinskih predstavljanja "Iz Iloka s ljubavlju vol.3". Iz srca vinograda s pozicije Radoš, na obroncima Fruške gore, iločkoga vinogorja, dolazi nam najmlađa vinarija - obitelji Papak. No dugogodišnjimiskustvom i tradicijom vinogradarstva i vinarstva njezin vlasnik Mladen Papak ipak se može podičiti. Naime, Mladen Papak bio je dugogodišnji enolog i direktor Iločkih podruma, te se odlučio otisnuti u vlastite, samostalne vinarske vode. To je učinio 2014. godine, koja je službeno i godina njegove prve sasmostalne berbe. Godina koju vinari žele zaboraviti, no Mladen će je pamtiti, ne samo kao godinu osnivanja, nego i što je unatoč neprilikama koje je vrijeme učinilo vinogradima diljem Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema, ipak uspio napraviti dobra vina. I tu je iskustvo odigralo veliku ulogu, a vinski znalci su pohvalili njegovu vrhunsku Graševinu Radosh, baš te berbe iz 2014. Zanimljiv je Mladen i zbog toga što je na paletu svojih vina stavio svinjski papak u fraku koji drži vinsku čašu. Ta je etiketa podigla prašinu i podijelila vinsku publiku na one kojima se sviđa i onima koji takav hrabri potez ne odobravaju baš. No, kad se ne gleda etiketa već kvaliteta vina koja se krije u boci, onda svi zaboravljaju tu "provokaciju" sa svinjskim papkom. Mladen je vinariju pozicionirao u srcu vinograda. Ima paletu mirnih kvalitetnih i vrhunskih vina, proizveo je i dva pjenušca, a u podrumu krije i dva predikatna vina. Po svemu tome vidi se koliko je veliko vinsko znanje. Naravno, djelić toga znanja otkrit će vam Mladen Papak na predstavljanju u Osijeku 13. travnja u 20 sati. Nema veze što je petak 13, bit će to jedno lijepo druženje koje će otkriti sve o Mladenu, o papku na etiketi, o godini berbe zbog koje su vinari "čupali kosu", a on stisnuo zube i prihvatio izazov. Isprobat ćemo sedam vina, nešto će se fino i zameziti, malo ćemo pričati, nešto novo naučiti i uživati u dobrom društvu. Cijena vođene degustacije je 80 kuna. Broj je mjesta ograničen. Rezervacije se primaju u Vinskoj mušici u kapucinskoj 39, ili na mobitel 092 3509939. Više informacija putem Facbook stranice vinskog bara Vinska Mušica ili na broj telefona 092 350 9939.

 

ODRASLOST - STANDUP KOMEDIJA

19.04., u 20 sati. Standup komedija Vlatka Štampara u Kinu Urania: Prošao je 30. rođendan i očekuju se neke odrasle stvari. Žena, svadba, dijete, posao od 9-5, kredit… Pritisak je tu – “Pa vreme ti je…”, “Pa nesi već dete…” “Kaj se čeka?!”. A ja sam dao otkaz, ženidba nije još u planu, a dijete vjerujem da će mi samo krasti moje igračke. Toliko o odraslosti.

 

RE ART PIKNIK - DAN PLANETE ZEMLJE

21.04., od 10 sati, Tvrđa - livada ispred Državnog arhiva. ReArt piknik održat će se i ove godine u već poznatoj i veseloj atmosferi na otvorenom te u unutrašnjim prostorima udruge Slama Land Art. Osim što ćemo uživati na otvorenom i dobro se zabaviti, ovu ćemo priliku iskoristiti kako bismo zajedno obilježili Dan Planete Zemlje kroz umjetničko-reciklažne aktivnosti. Umjetnici i street writeri umjetničkom intervencijom zajedno će oživjeti i dati novi sjaj starim i odbačenim stvarima, čime će ispričati priču o važnosti recikliranja i vrijednosti čuvanja planete Zemlje. Sve će to, uz mnoge druge radionice i aktivnosti biti dio cjelodnevnog programa umjetničkog piknika, a njime vas želimo upoznati i s temom ovogodišnjeg ReArt festivala.

 

MEĐUNARODNI DAN PLESA - PLES NA GLAVNOM TRGU

29.04., od 11 do 15 sati, Trg dr. Ante Starčevića (glavni trg). Organizator: Plesni studio Shine

 

CRAFT BEER FESTIVAL

04.-05.05., gastronomska ponuda pivskih specijaliteta i okusa koji prate pivo ispunit će sve vaše želje. U kušaonici piva Gajba možete isprobati preko 150 vrsta craft piva iz Osijeka, Slavonije i Hrvatske te cijeloga Svijeta i poslušati osobna iskustva pivara. Festival je popraćen koncertom i glazbom DJ-a koji vas zabavljaju dok uživate u okusima piva. Ovaj "urbani" pivski događaj u svibnju, te koncepcijski drukčiji "veliki" Dani piva u rujnu koje gosti nazivaju i „najvećim slavonskim svatovima“, pokazuju da Osijek zaista jest „hrvatski glavni grad piva“!

 

IZBOR ZA NAJLJEPŠU MAMU HRVATSKE

12.05., prednatjecanje - izbor za istočnu Hrvatsku, Lounge Bar Waldinger, TC Portanova

 

GRAND PRIX OSIJEK ŽITO CHALLENGE CUP - MEĐUNARODNO NATJECANJE U GIMNASTICI

24.-27.05., u sportskoj dvorani Gradski vrt. Grand Prix Osijek 2018. Žito Challenge Cup, Treći najveći sportski događaj u Hrvatskoj. Četiri dana, 30ak zemlja i više od tisuću minuta gimnastičkog spektakla! Informacije pratite i na Facebook stranici događaja.

 

PANNONIAN CHALLENGE 2018.

30.05.-02.06.2018., svake godine krajem proljeća ili početkom ljeta lijeva obala Drave, plaža i kupalište Copacabana poznato kao Kopika, na pet dana postaje mjestom održavanja najvećeg extremno-sportskog i glazbenog događanja u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi – Pannonian Challengea. Natjecanja se održavaju u kategorijama skate boardinga, BMX-a i inlinea, a glazbeni program je kombinacija rock i electro zvuka. Festival privlači velik broj turista, posebice mladih i onih koji se tako osjećaju iz cijele srednje i jugoistočne Europe.

 

ZMAJEVI NAD GRADOM (ZMAJADA)

03.06., na prostoru Sportske zračne luke Osijek - Čepin, Ulica Sv. L. B. Mandića 172a, održavaju se 47. Zmajevi nad gradom, u Osijeku poznatiji kao Zmajada, zajednička akcija Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Aerokluba ''Osijek''. Početak natjecanja je u 9:00 sati, a završetak oko 12:00. Ova manifestacija već godinama okuplja osječke osnovnoškolce, njihove nastavnike, roditelje, djede, bake... Odaziv je značajan, na nebu bude i do 2000 zmajeva, što znači 2000 djece i oko 1000 odraslih. U slučaju lošeg vremena akcija se odgađa za nedjelju 10. lipnja po istom rasporedu.

 

OLJM - OSJEČKO LJETO MLADIH

11.-26.06., Studentski zbor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku ti svake godine donosi Osječko Ljeto Mladih na kojem ćete ti i tvoji prijatelji proživjeti lijepe trenutke, konzumirati kvalitetne sadržaje i stvoriti mnoge uspomene uz sportski, umjetnički i glazbeni dio.

 

18. MOTOSUSRETI, MEĐUNARODNI SUSRET MOTOCIKLISTA

28.06.-01.07., lijeva obala rijeke Drave, Katakombe - Krunska Utvrda. Međunarodni susret motociklista u organizaciji Moto Kluba Osijek uključuje glazbeni program, defile motociklista gradom i okolicom, kamp za motocikliste, fišijadu, gitarijadu i mnoge druge zabavne aktivnosti.

 

OSJEČKO LJETO KULTURE, OTVORENJE MANIFESTACIJE

29.06., uobičajeno od 29. lipnja, blagdan nebeskih zaštitnika grada Osijeka Sv. Petra i Pavla, i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi održava se veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija može se pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja.

 

OSJEČKE LJETNE NOĆI

29.06./27.07./31.08., zadnjeg petka u mjesecu lipnju, srpnju i kolovozu u Osijeku se održavaju „ljetne noći“ s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. U ovo vrijeme gradsko središte, posebice obala rijeke Drave, živne po uzoru na poznata slična događanja na Jadranskoj obali. Koncertni program na glavnom gradskom trgu, Trg dr. Ante Starčevića započinje oko 21 sat, a službeno otvorenje manifestacije je u 18 sati. Ponuda na trgu uključuje kućice s gastronomskom ponudom osječkih restorana, pivnica, vinoteka i drugih ugostitelja, a u obližnjoj Ribarskoj ulici koja od trga vodi prema Zimskoj luci na štandovima se mogu pronaći proizvodi osječkih, slavonskih i baranjskih obrtnika i obitejljskih poljoprovrednih gospodarstava.

 

RE-ART FESTIVAL

30.06.-01.07., festival umjetnosti i kreativnosti u osječkom starom gradu Tvrđi. Više informacija na Facebook stranici ili službenoj web stranici festivala.

 

16. DRŽAVNO NATJECANJE U ORANJU I 5. FARMSHOW

24.-26.08., sportska zračna luka Osijek - Čepin. Svake godine na 16 županijskih natjecanja natječe se preko 200 orača, od kojih su najveći broj mladi poljoprivrednici. Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba glavni su partneri u organizaciji državnog, ali i županijskih natjecanja u oranju. Ministarstvo poljoprivrede podržava natjecanje u oranju kao vodeću ruralnu manifestaciju u Lijepoj našoj. Natjecanje u Osijeku biti će izlučno natjecanje za 66. Svjetsko natjecanje u oranju u SAD-u 2019. godine. Više informacija kod organizatora: Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača i Osijek Farm Show.

 

WINE OS, FESTIVAL VINA DELICIJA I UGODNOG ŽIVLJENJA

07.-08.12., na ovome vinskom sajmu veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja svim posjetiteljima pruža priliku da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja. Na festivalu će se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije. Više informacija na Facebook stranici: WineOS, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.

 

ADVENT U OSIJEKU 2018.

01.-31.12., tijekom prosinca svakako posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Adventska događanja u gradu započinju prvog adventskog vikenda, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada. Tijekom blagdana očekuju vas prigodne izložbe, koncerti u galerijama, muzejima i crkvama, a posebno je zabavan „Božićni tramvaj“ gdje najmlađe tijekom vožnje tijekom vesele predstave daruje Djed Božićnjak. Središnja su događanja tijekom Došašća ipak božićni sajmovi i koncerti na otvorenom. Tijekom tridesetak dana trajanja, središte grada, glavni trg i prostor oko Osječke katedrale djeluju romantično zahvaljujući maštovitom blagdanskom uređenju, a kućice s obrtničkim proizvodima i gastro ponudom jednostavno vas pozivaju da ih obiđete. Uz kuhano vino i punč te osječko božićno pivo i vina lokalnih vinara, koncerti na trgu znaju potrajati do kasnih večernjih sati. Program na središnjem božićnom sajmu pratite na www.adventosijek.hr. Advent u Osijeku je manifestacija u organizaciji Grada Osijeka, Turističke zajednice Grada Osijeka i partnerskih agencija za organizaciju događanja.