Tastes Like Home - Osijek u gastro-putopisu irske televizije RTE 1 (2019.)

 

„Tastes like home“ - Ukusno, kao doma, je putopisno-turistička emisija irske nacionalne tv-kuće RTE o gastronomiji krajeva iz kojih dolaze sve brojniji doseljenici u Irsku iako je emisija prije tri sezone započela obratno, s namjerom da Irce izvan domovine podsjeti na daleki rodni kraj.

U ponedjeljak 2. prosinca 2019., na Dan grada Osijeka, od 19:30 sati u 5. epizodi IV. sezone popularne serije, pojavit će se naša sugrađanka Željka Glavaš te irskoj TV publici predstaviti omiljena jela njene šogorice Ljiljane Matković, odnedavno stanovnice „zelenog otoka“.

Sarma i makovnjača jela su koja gospođu Ljiljanu podsjećaju na daleki dom u Hrvatskoj te ih je zato njena šogorica Željka uz pomoć popularne irske TV-voditeljice i kuharice Catherine Fulvio pripremila u krugu obitelji i prijatelja, koristeći sastojke s osječke glavne tržnice, ni manje ni više već prema drevnom receptu iz kuharice hrvatske plemićke obitelji Zrinski! Po povratku u Irsku svojim je novim kulinarskim umijećem pokušala razveseliti našu Ljiljanu.

Tijekom snimanja „hrvatske epizode“, TV ekipa iz Irske je kod nas boravila tjedan dana, snimajući na lokacijama u Osijeku i Baranji. Od 2. do 6. kolovoza 2019. voditeljica emisije „Tastes like home“, poznata irska TV zvijezda Catherine Fulvio nominirana za nagradu Emmy, uz pomoć turističke zajednice je upoznala Osijek, njegove znamenitosti i atrakcije kao i prelijepu prirodu nadomak gradu - Park prirode Kopački rit.

Pošto se ponajprije radi o gastro-putopisu, simpatična Catherine je u osječkoj Regionalnoj vinoteci doznala priču o domaćim vinarima i njihovim vinima iz obližnjih erdutskih i baranjskih vinograda jer Osijek, iako poznat po pivarstvu, je grad okružen s četiri svjetski cijenjena vinogorja - uz Dunav i na obroncima Krndije: Baranjsko, Erdutsko, Đakovačko i Feričanačko. Probala je i domaće sireve, dimljene mesne delicije poput kulena, te posjetila nekoliko poznatih restorana i kušala jela i slastice tipične za grad i okolicu. Poneseni dobrom atmosferom u kušaonici vina nadomak Vodenim vratima u gradskim zidinama, naši irski prijatelji su čak i zapjevali poznatu veselicu: "Ajca, vinca-ca!" (Kad čujem tambure).

„U Hrvatskoj sam bila i ranije. Posjetila sam Korčulu i Dubrovnik, dva prelijepa grada ali sada sam prvi put posjetila Osijek, Slavoniju i Baranju. Snimanje kod vas je bilo nezaboravno iskustvo. Upoznala sam vašu bogatu povijest i kuhinju, opuštene i drage domaćine. Vaša regija čini mi se kao prava, autentična Hrvatska!“, izjavila je simpatična Catherine. (na slici iznad: Catherine Fulvio i Željka Glavaš u nabavci sastojaka za sarmu na osječkoj zelenoj tržnici te Sharyn Mitchell, producentica serije)

Catherine je tako u brodu-restoranu Galija u središtu Osijeka kušala mariniranu bijelu riječnu ribu te filet smuđa sa žara (jelo koje bi čak i dravskoj ribi neskloni stanovnici s Jadrana ocijenili čistom peticom), na obližnjoj dravskoj vodenici-mlinu kušala je domaći kruh od svježeg brašna s namazom od svinjske masti s mljevenom ljutom crvenom paprikom, a osvježila se jednako domaćim sokom od bazge - okusima kojih se, na naše iznenađenje, danas s nostalgijom prisjećaju i mnogi stariji Irci.

Nedaleko grada, u baranjskom restoranu Didin Konak u Kopačevu nadomak parku prirode Kopački rit kušala je rekli bismo tipičan slavonsko-baranjski doručak - svježi kravlji sir i kajmak (vrhnje) uz dimljene suhomesnate nareske i povrće iz vrta te još dva omiljena nam jela, perkelt od soma i fiš paprikaš.

Kako i priliči, TV ekipa je na kraju ove gastro-ture kušala i slastice koje su sami poželjeli, a od kojih na sam spomen imena mnogima krenu zazubice: makovnjača, orahnjača, čokoladna Mađarica, štrudle s jabukama i sirom, knedle sa šljivama i „Osječka krempita“ čiji su okus čak i Samoborci, pomalo nevoljko ali s oduševljenjem pohvalili!

Koliko su se našim novim prijateljima iz Irske svidjeli okusi Hrvatske, dokazuje i činjenica da su završetak snimanja proslavili zdravicom uz inovativno osvježavajuće alkoholno piće iz osječkog bara Craft Room - Slavonski cocktail s esencijom kulena!

"It's a wrap!", na slici iznad: Sharyn Mitchel i Mark Wooderson producenti serije s voditeljicom Catherine Fulvio.

Po povratku u Irsku, voditeljica emisije Catherine Fulvio stečenim znanjem u pripremi slavonske sarme pokušala ju je skuhati koristeći sastojke „sa zelenog otoka“, a sve na radost naše Osječanke Ljiljane Matković i mnogih Hrvata u Irskoj.

Je li u tome uspjela i hoće li naši iseljenici u Irskoj s ponosom svojim novim prijateljima također morati pripremiti ovo ukusno zimsko jelo, provjerite 2. prosinca od 19:30, u programu Irske TV kuće – RTE1, u novoj sezoni emisije Tastes Like Home!

Uz Turističku zajednicu grada Osijeka koja je pomogla pripremiti snimanje, suorganizatori kojima se zahvaljujemo su Upravni odjel za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije i Turistička zajednica Osječko-baranjske županije te Grad Osijek.

Informacije o emisiji Tastes Like Home

Naslovna fotografija preuzeta je s Facebook stranice TV emisije Tastes Like Home with Catherine Fulvio