Svjetski kup u gimnastici DOBRO World Cup Osijek

Photo by: Marko Banić

Srbić, Ude i Seligman na Stradunu će sa stotinama djece predvoditi Najdužu gimnastičku špagu na svijetu

Dubrovnik, Osijek, Zagreb, Rijeka, Čakovec, Split i Zadar u subotu u 11 sati u zajedničkom pothvatu

Još je samo 15 dana ostalo do početka 13. izdanja DOBRO World Cupa u sportskoj gimnastici kojemu je Gimnastičko društvo Osijek-Žito domaćin od 9. do 12. lipnja. Jedna od niza promocija jedne od najbolje organiziranih stanica Svjetskog kupa dogoditi će se u subotu, 28. svibnja i to u čak 7 hrvatskih gradova kroz sada već prepoznatljiv projekt Najduže gimnastičke špage na svijetu.

I ne bilo kakve, nego ljudske špage koju će točno u 11 sati zajedno tvoriti tisuće gimnastičara u 7 različitih kuteva Lijepe naše - u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, Splitu, Zadru i po prvi put u Dubrovniku.

A upravo je Dubrovnik ovoga tjedna sjedište Svjetske gimnastičke federacije (FIG) koja u organizaciji Hrvatskog gimnastičkog saveza i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u hotelu Valamar Lacroma ima sastanke Predsjedništva FIG-e, Izvršnog odbora, Vijeća, sastanke Tehničkih odbora, ali i ceremoniju primopredaje vlasti i informativni dan za novoizabrane članove tijela FIG-e. U sedam dana Dubrovnik će okupiti gotovo 200 najutjecajnijih gimnastičkih dužnosnika iz više od 50 zemalja svijeta, a i oni će u subotu uživo podržati izvođenje Najduže gimnastičke špage.

„U okviru najave DOBRO World Cupa u Osijeku, četvrtu godinu imamo najavni event kroz Najdužu špagu na svijetu. Počeli smo s Osijekom, a prošle godine proširili smo se na više hrvatskih gradova, 3 morska, Rijeka, Zadar i Split i 3 kontinentalna, Osijek, Zagreb i Čakovec. Ove godine dodali smo im još i Dubrovnik. Smisao Najduže špage je osvještavanje javnosti na bavljenje sportom i zdrav način života, ali naravno i najava DOBRO World Cupa. Na Najdužoj gimnastičkoj špagi prije svega okupljamo gimnastičare klubova iz gradova domaćina ili okruženja u kojima se špaga i događa, a pridružuju se i drugi sportski klubovi, drugi sportovi, sportski djelatnici, pa i publika i formiraju lanac od najduže špage koja svake godine ruši rekord. Prošlogodišnji rekord bio je preko 1300 metara, a nadamo se da ćemo ga s Dubrovnikom ponovno srušiti. Ono što u konačnici dobivamo je i jedna kompilacija videa i fotografija sa 7 krajeva Hrvatske, sa stotinama mladih na jednom mjestu koji čine lijepu razglednicu u svijet naše domovine“, rekao je Vladimir Mađarević, sportski direktor DOBRO World Cupa u Osijeku i dopredsjednik HGS-a koji će u subotu biti u Dubrovniku.

Tristotinjak mladih gimnastičara iz Dubrovnika i okolice cijelim Stradunom će točno u 11 sati formirati ljudsku špagu, u isto vrijeme kada i njihovi gimnastički prijatelji na osječkoj Promenadi, riječkom Korzu, zagrebačkom Jarunu, čakovečkom Trgu Republike, zadarskom Višnjiku i splitskoj Zapadnoj obali.

No, Dubrovnik će imati posebno jake snage budući da će špagom na Stradunu „dirigirati“ naš sjajni gimnastički trio - srebrni olimpijci Tin Srbić i Filip Ude te Robert Seligman.

„Veselim se jako. Nadam se da će biti jako puno djece, ali, vidjet ćemo koliko ćemo Filip, Robert i ja uspjeti sjesti u špagu. Nama ipak treba malo više vremena da se zagrijemo i pokrenemo, nije to nama baš lagano kao curama. Naše su cure razgibane pa one to mogu kad god, mi smo ipak krući pa nam treba malo više vremena. Ali osobno se baš veselim druženju s djecom u Dubrovniku, da se igramo, da pitaju što ih zanima, da se proveselimo... A do subote ću pokušati malo istrenirati špagu“, kroz smijeh je poručio aktualni srebrni olimpijac Tin Srbić.

GRADOVI I TOČNE LOKACIJE NAJDUŽE ŠPAGE - 11:00 sati

  • DUBROVNIK - Stradun
  • OSIJEK - Promenada (od Picassovog spomenika prema Pješačkom mostu)
  • ZAGREB - Jarun (otok veslača)
  • ČAKOVEC - Trg Republike
  • RIJEKA - Korzo (od zgrade Poglavarstva prema zapadu)
  • ZADAR - ŠRC Višnjik 
  • SPLIT - Zapadna obala

__________________________________________________________________________________________________

Svjetski Kup u gimnastici DOBRO World Cup Osijek najjednostavnije se može opisati kao spoj vrhunskog sporta i odlične zabave jer to uistinu i jest!

Ovim događajem Osijek svake godine, već čitavo desetljeće, ugosti desetke najboljih gimnastičara i gimnastičarki Europe i svijeta, a mnogobrojni sportski obožavatelji prate njihov put u borbi za osvajanje medalja na još jednoj etapi FIG Svjetskog gimnastičarskog kupa.

Nakon što su se 2021. godine u Osijeku ponajbolji gimnastičari i gimnastičarke natjecali bez nazočnosti publike, a sve zbog pandemije virusa COVID - 19, 2022. godine s nestrpljenjem očekujemo još jedno izdanje ovog velikog sportskog eventa – ovaj put uz prisustvo publike i ponajboljih gimnastičara Europe i svijeta!

Od 9. do 12. lipnja u osječkoj areni Gradski vrt, vrhunski natjecatelji ponovno će se boriti za odličja na osječkom DOBRO World Cupu, koji je ujedno većini natjecatelja među zadnjim natjecanjima prvog dijela sezone. Uz mnogobrojne zvijezde europske i svjetske gimnastičke scene, nadmetat će se i najbolje hrvatske gimnastičarke i gimnastičare poput naših olimpijaca Tina Srbića, Filipa Udea, Ane Đerek, Tijane Korent, ali i osječkih aduta Robert Seligman i Aurel Benović.

Najava natjecanja će biti popraćena ponovnom organizacijom već poznate Najduža špaga na svijetu i to u subotu, 28. svibnja, a odvijat će se u čak sedam gradova diljem Hrvatske, a to su Osijek, Zagreb, Čakovec, Split, Zadar, Rijeka i Dubrovnik.

Nadmetanje ponajboljih svjetskih gimnastičarki i gimnastičara u Gradskom vrtu ove godine moći će se pratiti i uživo te će brojni gledatelji 11. i 12. lipnja napuniti tribine osječke dvorane. I ove godine finalna natjecanja moći će se pratiti i putem programa Hrvatske televizije, a posredno će slika iz Osijeka otići u milijune kućanstava diljem svijeta.

Organizatori natjecanja, Hrvatski gimnastički savez zajedno s Gimnastičkim društvom Osijek – Žito, uoči 13. izdanja DOBRO World Cupa veliku potporu ima Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, tvrtke Žito d.o.o., Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Osijeka te Turističke zajednice Osječko – baranjske županije.

Budite spremni za ovaj gimnastički spektakl i sazjante više na službenoj stranici: osijekgym.com i Facebook stranici DOBRO World Cup Osijek

2022.

Vrijeme održavanja: 09.-12.06.2022.

Mjesto održavanja: NŠD Gradski vrt Osijek