Studijsko putovanje „Mlinarev put“ Osijek – Baranja - Pečuh

- Studijsko putovanje organizirali smo u sklopu projekta Mlinarev put, koji je dio IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Mađarska, a čiji je nositelj Grad Osijek. Cilj nam je stvaranje tematskog turističkog puta, kako bi se povećao broj turista u hrvatskoj i mađarskoj pograničnoj regiji. Također planiramo izraditi edukativno-turističke programe o tradicionalnom, industrijskom i kulturnom nasljeđu regije, s oživljavanjem tradicionalnih zanata, a sve s ciljem povećanja turističke ponude u regiji. Konačni cilj rute Mlinarev put bit će povezivanje starog mlina na jezeru Orfü u Mađarskoj, starog mlina u Duboševici i buduće replike starog mlina vodenice na Dravi u Osijeku, kao i drugih sličnih turističkih odredišta - kaže dipl. oec. Ivana Jurić, project manager iz Regionalne razvoje agencije Slavonije i Baranje.

Uz predstavnike organizatora, na putovanju su bili turistički vodiči, predstavnici turističkih agencija i zajednica, LAG-ova (lokalna agencijska grupa), udruge Vodenica (inicijator projekta) te drugih udruga koje skrbe o kulturnoj baštini, cikloturizmu i ekoturizmu.

Uz stare mlinove na jezeru Orfü i Duboševici, kao i Starom mlinu u Mohaču, sudionici studijskog putovanja obišli su Park prirode Kopački rit, Kneževu kušaonicu rakija u Kneževim Vinogradima, seosko imanje Novačić u Popovcu. U Mađarskoj je, uz obilazak odredišta Orfü, organiziran posjet Zsolnay muzejskoj četvrti u Pečuhu i restoranu Bock u Villanyju.

Glas Slavonije - V. Latinović

SAJAM TRADICIJSKIH PROIZVODA
Jučer je na Trgu Ante Starčevića održan sajam tradicijskih i drugih obrtničkih proizvoda. Na pedesetak štandova nudili su se proizvodi od meda, kolači, medenjaci, licitari, drvene igračke, prirodni sokovi, kupinovo vino, pekmezi, rukotvorine i drugi predmeti prikladni za božićne darove. Sinoć su na istom prostoru nastupili bendovi iz Hrvatske i Mađarske. Ovaj program dio je IPA projekta Mlinarev put. Danas, od 11 do 12.30 sati, ispred hotela Central doći će veliki kamion Djeda Mraza koji će potom djeci dijeliti darove.

{gallery}mlinarev_put{/gallery}