WineOs - 5. festival vina, delicija i ugodnog življenja (11.-12.01.)

 

Festival vina, delicija i ugodnog življenja održat ce se po peti put 11. i 12. sijecnja 2019. u restoranu "Muzej okusa" (paviljon Gradski vrt) gdje ce veliki broj vodecih proizvoaca vina i delicija iz svih regija Republike Hrvatske i susjednih zemalja pružiti priliku svim posjetiteljima da se upuste u otkrivanje novih eno-gastro doživljaja.

U prostoru Muzeja okusa, površine od oko 1.000 kvadrata okupit ce se više od 80 izlagaca, proizvoaca i trgovaca vinom i gastronomskim delicijama. Službeno otvorenje festivala predvieno je 11. sijecnja (petak) u 15:00 sati. Oba dana, petak i subotu, festival ce biti otvoren od 15:00 do 21:00 sat.

Na festivalu ce se prezentirati i kušati vina, razne delicije, održavati seminari i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i sve ljubitelje vina i gastronomije.

Veliki broj vinskih manifestacija koje su zaživjele zadnjih godina pokazuju da na ovom podrucju živi veliki broj ljubitelja dobre vinske kapljice i jednako veliki broj onih koji su spremni uputiti se u otkivanje vina. S druge strane, vinske regije smještene na maksimalnoj udaljenosti od 130 km od Osijeka jedna su od najznacajnijih vinskih podrucja svojih zemalja poput Kutjeva, Villanya, Fruške gore i drugih. Nova vinska scena, koju cini veliki broj obiteljskih vinarija, ali i onih najstarijih i najvecih vinskih kuca koje su ocuvale tradiciju i osuvremenile proizvodnju, predstaviti ce se kroz svoja vina, ugodne razgovore i kvalitetu koju nude.

Enogastronomija, odnosno sljubljivanje hrane i vina glavna su tema WINEOS-a. Tako cemo opet imati priliku uživati i upoznati se s vinarima i vinima iz srednje i jugoistočne Europe te Hrvatske kao domacina sa naglaskom na Slavoniju i Podunavlje kao jednu od najplodnijih vinskih regija. Usporedba vinskih sorti iz razlicitih vinskih regija i zemalja smještenih uz tok Dunava bit ce posebno zanimljivo iskustvo. Posebna pažnja posvetiti ce se vinskoj kraljici ove regije - graševini. Nevjerojatan spektar okusa, mirisa i strukture koji nudi ova sorta u razlicitim vinogorjima cini je uistinu posebnom. Ponekad to može djelovati zbunjujuce na vinoljupca koji je navikao na relativno ustaljene karakteristike sorti, i stoga želimo posvetiti vrijeme i prostor za upoznavanje razlicitih osobnosti ove drage dame.

WineOs je namijenjen s jedne strane poslovnim gostima, a s druge strane ostalim posjetiteljima koje vino i domace delicije intrigiraju. Kao rezultat jake medijske promocije i pozitivnih prošlogodišnjih iskustava ocekujemo veliki odaziv građana grada Osijeka, cijele Hrvatske i susjednih zemalja, javnih osoba, poslovnih ljudi, novinara i drugih ljubitelja vina i gastronomije. Festival je u cijelosti posvecen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu turisticke ponude i najboljem ambasadoru svake destinacije. Buduci da se dogaaj održava u sijecnju biti ce to ujedno i dobar uvod u novu godinu te prilika kušati vina nove berbe. U sklopu dogaaja i u suradnji s Vinotekom Vinita biti ce omogucena i prodaja vina.

Više informacija na Facebook stranici: WineOS, na službenoj stranici festivala www.wineos.biz te u vinoteci Vinita.