Proljeće u Osijeku - pregled većih festivala i događanja (do 13.06.)

 

Iako smo proljetnu sezonu festivala, sajmova i drugih top događanja u Gradu na Dravi započeli još u tjednu pred Uskrs uz Uskrs u Osijeku, većina velikih manifestacija tek je pred nama.

S toga pogledajte što vas sve očekuje u naredna dva mjeseca kako biste na najbolji način planirali posjet Osijeku i okolici, prelijepom kraju Hrvatske uz dvije velike rijeke Dravu i Dunav!

Za vaš proljetni posjet Osijeku zavirite i u Osječke pakete za razne akcije na smještaj i noćenja, te škicnite u Osječki tanjur i počasite se kakvim prigodnim menijem!

 

Velika događanja u Osijeku od 13. travnja do 13. lipnja 2018. Ostala događanja pratite klikom na izbornik s tematski poredanim događanjima na naslovnoj web stranici Turističke zajednice grada Osijeka www.tzosijek.hr

TRAVANJ

17.04. TOUR OF CROATIAstart međunarodne biciklističke utrke kroz Hrvatsku na glavnom trgu u Osijeku

20.-22.04. SALORI - sajam lova, ribolova i turizma. Više informacija: Osječki sajam

20.-22.04. MOTOMOBIL - sajam automobila i prateće industrije. Više informacija: Osječki sajam

SVIBANJ

01.05. PRVI MAJ - uz tradicionalno okupljanje na lijevoj obali Drave kod Krunske utvrde (katakombe, od 11 sati), zaputite se i u Bosutsko naselje na "Piknik kod Mačkamame" od 10 sati! Uz "kirvaj" uz blagdan Svetog Josipa Radnika, zabavite se u lunaparku (postavljen je kod dvorca Mačkamama cijeli tjedan prije 1. svibnja) ili uživajte u hladovini drveća pored dvorca Mačkamama, u domaćem "Legionar" pivu, Osječkom nefiltriranom pivu u obližnjem caffe Dvorac, roštilju i glazbi 80-ih! Zanimljivo je da se Prvi Maj u Osijeku organizirano proslavlja od 1893. godine i to na prostoru uz Dravu u Krunskoj utvrdi (katakombe).

05.05. SAJAM ANTIKVITETAsajam antikviteta i domaćih proizvoda na Trgu Svetog Trojstva u starom gradu Tvrđi. Dio događanja je besplatni turistički obilazak uz potragu za blagom!

04.-05.05. OSIJEK CRAFT BEER FESTIVAL - grad službeno najstarije pivarske tradicije u zemlji, od 1664., ponosi se s nekoliko pivarskih manifestacija, a prvi u nizu je festival zanatskih pivara, najveći u ovome dijelu Europe. Domaće i strane mini i mikro pivovare, gastronomija, glazba, sve to u dva dana u samom centru grada u Sunčanoj ulici i na Zrinjevcu. Više informacija: Osijek Craft Beer Festival

12.05. VEČER VINA I UMJETNOSTI - u starom gradu Tvrđi, u prostoru gradskih zidina „Kazamat“ posjetite sajam vina vinara iz četiri vinogorja Osječko-baranjske županije s obronaka Papuka i Krndije te brežuljaka uz Dunav: Baranja, Erdut, Đakovo, Feričanci

12.-13.05. FESTIVAL CVIJEĆA - na atraktivnom prostoru između gradskih zidina u Tvrđi i obale rijeke Drave, na popularnoj šetnici Promenadi, posjetite sajam cvijeća i opreme za sadnju. Očekuje vas i gastronomska ponuda te koncerti.

12.-13.05. OSIJEK DRONE EXPO - prvi hrvatski sajam dronova ponudit će izložbu dronova, panele i predavanja, radionice za sve koji žele sklopiti vlastiti dron, računalne simulacije letenja race dronova, utrku Drone race kup Hrvatske, nagradne igre, zabavu... Više informacija: Osječki sajam

13.05. TOUR DE SLAVONIA – bicikllistička utrka Slavonijom i Baranjom po uzoru na Tour of Croatia. Više informacija: Tour de Slavonia

24.-27.05. GRAND PRIX OSIJEK 2018. - ŽITO CHALLENGE CUP - svjetsko natjecanje za žene i muškarce u umjetničkoj gimnastici održava se u sportskoj dvorani Gradski vrt. Prema riječima sportaša i ostalih sudionika, radi se o jednom od najbolje organiziranih i za gledatelje najatraktivnijih gimnastičkih natjecanja.

25.-27.05., FILMSKA RUNDA - REVIJA HRVATSKOG KRATKOG FILMA posljednji vikend u svibnju rezervirajte za ovogodišnje rundanje koje nagrađivane filmske kratkiše prikazuje po prvi puta u Osijeku! Uz radionice, edukativni sadržaj, panel i gostujuće autore, treća Filmska Runda predstavlja i profesiju snimanje, dječji program i ples na filmske klasike. Ulaz na sva događanja je besplatan.

30.05.-02.06., PANNONIAN CHALLENGE 2018. - svake godine krajem proljeća ili početkom ljeta lijeva obala Drave, plaža i kupalište Copacabana poznato kao Kopika, na pet dana postaje mjestom održavanja najvećeg extremno-sportskog i glazbenog događanja u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi – Pannonian Challengea. Natjecanja se održavaju u kategorijama skate boardinga, BMX-a i inlinea, a glazbeni program je kombinacija rock i electro zvuka. Festival privlači velik broj turista, posebice mladih i onih koji se tako osjećaju iz cijele srednje i jugoistočne Europe. Više informacija: Pannonian Challenge

LIPANJ

02.06. SAJAM ANTIKVITETA - sajam antikviteta i domaćih proizvoda na Trgu Svetog Trojstva u starom gradu Tvrđi. Dio događanja je besplatni turistički obilazak uz potragu za blagom!

03.06., ZMAJEVI NAD GRADOM (ZMAJADA) - na prostoru Sportske zračne luke Osijek - Čepin, Ulica Sv. L. B. Mandića 172a, održavaju se 47. Zmajevi nad gradom, u Osijeku poznatiji kao Zmajada, zajednička akcija Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Aerokluba ''Osijek''. Početak natjecanja je u 9:00 sati, a završetak oko 12:00. Ova manifestacija već godinama okuplja osječke osnovnoškolce, njihove nastavnike, roditelje, djede, bake... Odaziv je značajan, na nebu bude i do 2000 zmajeva, što znači 2000 djece i oko 1000 odraslih. U slučaju lošeg vremena akcija se odgađa za nedjelju 10. lipnja po istom rasporedu.

06.06.-21.06. OSJEČKO LJETO MLADIH - kao i proteklih godina, očekuje nas 4 vrste programa: edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program se održava na više različitih lokacija u gradu. Više informacija: Osječko ljeto mladih, Studentski zbor Sveučilišta u Osijeku

13.06. ANTUNOVO - još od 1697. uz Franjevačku crkvu Uzvišenja Svetog Križa održava se ovaj pučki događaj, proštenje ili „po slavonski“ kirvaj (kirbaj). Blagdan Svetog Antuna Padovanskog je dan kada cijeli osječki stari grad Tvrđa miriše na medenjake, štapiće od prženog šećera, šećernu vatu i cvjetove ljiljana koje vjernici i putnici namjernici donose u crkvu. Na ulazu u staru Tvrđu nalazi se veliki lunapark, a dan je i prilika da na pojedinim štandovima kušate prve slasne slavonske trešnje i slastice od trešanja.

…a zatim kreće Ljeto u Osijeku

Veseli narodni događaj „Antunovo“ je ujedno i neslužbeni kraj proljetnih događanja u Osijeku. Od tog je dana i Drava je već dovoljno topla za kupanje, ali ne i za organizatore manifestacija jer već krajem lipnja očekuju vas: Panonski Folklorni Festival, Moto susreti, Re-Art festival umjetnosti i UFO Urban Fest Osijek, do sredine srpnja traje Osječko Ljeto Kulture, a krajem ljeta stiže nam Državno natjecanje u oranju i Farmshow. Svakog zadnjeg petka u mjesecima lipnju, srpnju i kolovozu očekuju vas Osječke Ljetne Noći, ulični festival glazbe i gastronomije u znaku piva, vina i opuštene ljetne zabave!