Vlastelini Prandau Normann - izložba godine! (do 30.06.)

 

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, Državni arhiv u Osijeku, Muzej Slavonije i muzej u Valpovu najavljuju novi izložbeni projekt – Valpovački vlastelini, predstavljanjem vrijedne muzejske i arhivske građe obitelji Prandau-Normann pohranjenu u brojnim zbirkama kroz tematske cjeline:

Likovna baština Prandau-Normann, Valpovački vlastelini Prandau – Normann – bibliofili, kolekcionari i donatori, Upravljanje vlastelinstvom, lovstvo, glazbena ostavština, svakodnevni život.

Muzeološka koncepcija izložbe, uz jasno definirane tematsko sadržajne cjeline, imat će i zajedničku izvedbenu realizaciju kroz jedinstvenu uvodnu legendu te dizajn samoga postava, kao i zajednički katalog.

Bit će to, zasigurno, izniman događaj za Osijek, ali i za Valpovo, koji će, kao i prethodna izložba obiteljskog likovnog blaga Pejačevića, svoju publiku naći i izvan Slavonije.

Uz izložbu će biti tiskan i kvalitetan dvojezični katalog s uvodnim tekstovima i katalogom predmeta te pored zajedničkog deplijana kao najave izložbe, svaka od ustanova će tiskati vlastite deplijane namijenjene najširem krugu posjetitelja kojima bi se dodatno približilo izloženo u pojedinim baštinskim ustanovama.

Bogata građa valpovačkih vlastelina, umjetnička, arhivska, numizmatička, kulturno-povijesna, knjižnična i glazbena, planiranom izložbom i katalogom, po prvi će puta na ovaj način biti predstavljena javnosti, oslikavajući izniman segment naše kulturne baštine. Izložba će predstavljati izuzetan primjer među-muzejske i međuinstitucionalne suradnje.

Izložba je otvorena do 30. lipnja 2018.

Informacije o izložbi:

ZANIMLJIVOST

Jeste li znali da su pojedini vitraji, ukrasni prozori iznad glavnog oltara u Osječkoj katedrali dar plemićke obitelji Prandau Normann? Vitraje ćete s lakoćom pronaći ako na njima potražite grbove ovih dviju obitelji. A još je jedna zanimljivost da je zgrada Poglavarstva županije Osječko-baranjske na glavnom trgu u Osijeku poznata kao Palača Normann.

Forografija grbova obitelji Prandau Normann preuzeta je sa službene Facebook stranice o izložbi

Fotografiju Osječke katedrale ustupila Zračna luka Osijek