Osijek - najuspješnija kontinentalna destinacija 2017.

 

DOĐITE U OSIJEK! (ZAŠTO?) JER SMO NAJBOLJI

Jučer, u srijedu 25. listopada, u Malom Lošinju su otvoreni Dani Hrvatskog Turizma 2017. najveći poslovni strukovni skup u Hrvatskoj koji godišnje okupi oko 1500 domaćih i stranih sudionika. Grad Osijek tom je prilikom dobio priznanje za najuspješniju turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske u 2017. godini, a nagradu je u ime predsjednika Turističke zajednice grada Osijeka, gradonačelnika Osijeka g. Ivana Vrkića preuzeo direktor Turističkog ureda g. Saša Uranjek.

Prilikom otvaranja Dana turizma, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je Hrvatska i ove godine bila jedno od najatraktivnijih europskih odredišta, a tijekom večeri dodijeljene su nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) u kategorijama destinacije i atrakcije godine, a u poslovnom sektoru nagrade „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ te za najbolje djelatnike u turizmu „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“.

I BARANJA JE NAJBOLJA

U kategoriji Najbolje ruralne destinacije na kontinentu, nagrada je otišle „preko Drave“ u Baranju, Turističkim zajednicama Baranje, Bilja i Draža, dok je najbolji domaćin turističkog OPG-a (obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva) Richard Apel iz OPG Tri Mudraca iz Karanca.

Ostale nagrade „najboljima“ prvog dana DHT-a otišle su u Karlovac, Rovinj, Split, Crikvenicu, Maslinicu, Zadar i Opatiju.

PUT DO PROGLAŠENJA OSIJEKA NAJUSPJEŠNIJIM

Priznanje odnosno nagradu dodjeljuje Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, dok su stručni žiri koji je obilazio turističke destinacije činili predstavnici Ministarstva turizma, HTZ-a, HGK, te turistički novinari. Nakon prezentacija turističkih sadržaja u Gospiću sredinom rujna, a prema točno utvrđenim kategorijama uz dozu šarma svakog od prezentera, u kojoj je sudjelovalo desetak kandidiranih gradova, uslijedio je obilazak destinacija te naposljetku izbor finalista u kome su se natjecali gradovi Osijek, Samobor i Krapina. Pobjedničko priznanje gradu Osijeku zasigurno će biti poticaj za daljnji još uspješniji turistički razvoj, koji bi se ogledao u još boljem povezivanju javnog i privatnog sektora u kreiranju novih turističkih proizvoda.

NAGRADA PRIPADA SVIM OSJEČANIMA

Dan nakon primitka ove prestižne turističke nagrade koja nas je zaista razveselila, zahvaljujemo još jednom svima koji su joj pridonijeli. To su svakako ostali turistički djelatnici, agenti koji nam dovode grupe turista autobusima i riječnim cruiserima, vodiči koji su turistima često „prvi Osječani“ s kojima se susreću te tako stvaraju prvi dojam o nama ostalima, vlasnici smještajnih objekata i restorana među kojima su i oni već proglašeni najboljima u Hrvatskoj, trgovci, organizatori zanimljivih manifestacija i djelatnici u gradskim javnim službama poput vozača tramvaja i autobusa čija uslužnost i osmjeh pri kupnji karte ostaje u sjećanju svakom turistu. Možda i nesvjesni da pridonose lijepoj turističkoj slici grada, za nagradu su zaslužni i vozači automobila koji redovito propuste pješake na prijelazima (vjerujte nam, to je jedan od „detalja“ koji turisti prvog primijete u Osijeku, jer je u mnogim drugim gradovima to iznimka!), djelatnici u sportu, kulturi, zabavi, djelatnici Unikoma koji brinu za čistoću grada i urednost parkova, pa i svi sugrađani koji brinu o svojim uređenim okućnicama i predvrtovima.

Ova nagrada zaista pripada svim Osječankama i Osječanima koji na svoj način čine naš Grad na Dravi ugodnim mjestom za život i posjet, pa zato - hvala vam svima i samo tako nastavimo!

Fotografije: TZ Osijek; Ivica Getto novinar dnevnog lista Glas Slavonije