Osijek - Grad piva, okružen vinogorijima!

 

Grad piva...

U Osijeku je prvo pivo prema povijesnim spisima spravljeno davne 1664. godine. To je ujedno i po prvi puta službeno dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka u Hrvatskoj i široj regiji, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara d.d..

Štoviše, u samome krugu pivovare stoji i natpis: "Dobrodošli na izvor Prvog hrvatskog piva!", dok ćete na ulazima u grad vidjeti i natpise "Dobrodošli u Grad prvog hrvatskog piva!".

Zanimljivo je da se, iako je Hrvatska poznatija po proizvodnji vina, po potrošnji piva naša zemlja nalazi između 10. i 15. mjesta u Svijetu, što upućuje na to da su Hrvati po ukusu (o kojima se ne raspravlja) zemlja "pivoljubaca".

Zato vas pozivamo u Osijek, kad god vas put nanese ili ciljano, u proljeće na zabavnu manifestaciju predstavljanja malih pivara „Craft Beer Festival“ ili u jesen na „Dane Prvog Hrvatskog Piva“, poznatu i kao „najveći slavonski svatovi“!

U „Gradu prvog hrvatskog piva“, u pivskim kušaonicama, trebali biste degustirati barem jedno od naših domaćih piva. U Osijeku rade četiri pivovare, a diljem Slavonije još njih desetak. Ako željeno pivo ne pronađete u jednoj, probajte u drugoj kušaonici piva!

Pivari iz Osijeka

 • Osječko pivo: Osječko nefiltrirano pivo, Radler, Osječko svijetlo pivo, Osječko crno pivo
 • Beckers: Pale ale, Red ipa, Belgian wit, tamno pivo Mangulica, pilsner
 • Legionar: Belgian blond ale, Indian pale ale
 • Mali Div: Cincilator golden ale

...okružen vinogorijima

No iako je Osijek povijesno grad piva, priroda je nedaleku gradsku okolicu podarila idealnim uvjetima za uzgoj vinove loze, pa mu zato volimo tepati da je i "Grad piva okružen vinogorijma"!

Vinogorja su od samoga grada udaljena od 20 do 60 kilometara, a smještena su u Hrvatskom Podunavlju, Baranji, na obroncima slavonskog gorja Krndije i Papuka, a u svakoj od ovih vinskih regija nalazi se po jedna tri najstarije, odnosno pet najvećih hrvatskih vinarija: Belje (Kneževi Vinogradi, Baranja), Iločki Podrumi (Ilok), Vinarija Kutjevo (Kutjevo), Erdutski vinogradi (Erdut) i Feravino (Feričanci).

Bijele vinske sorte najpopularnije u vinogorjima o blizini Osijeka su: Graševina (Italian Riesling, Welschriesling), Pinot bijeli, Pinot sivi, Chardonnay, Sauvignon, Traminac crveni, Traminac mirisni, Silvanac zeleni i Rajnski rizling, a od crnih vinskih sorti to su: Frankovka, Pinot crni, Zweigelt, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Portugizac i Syrah.

Upravo zbog blizine vinogorija, u samome gradu neće pronaći klasične vinske podrume (za pravu vinsku romantiku ipak posjetite same vinare), već nekoliko specijaliziranih vinoteka i vinskih barova te trgovina vinom, a njihov popis možete pronaći na ovome linku: Kušaonice vina.

Vinari iz Osijeka

 • Kalazić, vinska regija Podunavlje, regija Baranja
 • Josić, vinska regija Podunavlje, Baranja
 • Süber, vinska regija Podunavlje, regija Erdut
 • Antunović, vinska regija Podunavlje, Erdut
 • Iuris, vinska regija Podunavlje, Erdut
 • Brzica, vinska regija Podunavlje, Erdut
 • Janečić-Grünwald, vinska regija Podunavlje, Erdut