Copacabana vas zove!

 

Dok se mnogi tijekom lipnja, srpnja i kolovoza satima „truckaju“ prepunim vlakovima i autobusima prema morskim destinacijama, vjerojatno niti ne znaju da su savršeno ljetno osvježenje mogli pronaći ni manje ni više već na popularnoj plaži Copacabana!

Ono što je još zanimljivije jest da se ta plaža, „Kopika“ kako ju od milja nazivamo, nalazi na Dravi, s najljepšim pogledom na grad.

Zato već sljedećeg vikenda „put pod noge“ pa avionom, autobusom, vlakom ili kako vam već paše #pOsjetiOsijek!

Što vidjeti u Osijeku?

Obavezno prošećite Tvrđom, utvrđenim starim gradom s baroknim zavjetnim kipom Sv. Trojstva i General-vojarnom, poznatima s novčanice od 200 kuna. Promenadom uz Dravu doći ćete do „Osječke katedrale“ koja je s 90 metara visokim tornjem druga najviša jugoistočnoj Europi. „Kompa“, skela će vas prenijeti na lijevu obalu rijeke do ZOO vrta, a lijep pogled na cijeli grad pruža se i s visećeg mosta na kojemu možete ostaviti i vaš ljubavni lokot te se zauvijek zaljubljeni vraćati u Osijek… Najbolju rutu za obilazak grada utvrdite ovdje.

Grad piva

„Osječko“ prvo hrvatsko pivo s ponosom se spravlja još od 1664. godine, a najbolje ga je kušati na Danima Prvog Hrvatskog Piva u rujnu. Uz jedinstveni osvježavajući „Crni Radler“, naš je grad poznat i po velikom povratku malih pivara koji se zajedno s pivskim znalcima iz Hrvatske i okolnih zemalja okupljaju na popularnom Osijek Craft Beer Festivalu. Za ovu godinu ste ga propustili no velik izbor lokalnog i slavonskog craft piva potražite u kušaonicama piva Gajba i Runda. U pubu Beertija osvježite se i „Osječkim nefiltriranim“, a u pubu General von Beckers njihovim odličnim „Beckers“ pivom.

Domaća kuhinja i vino

Uz tradicionalnu Osječku kuhinju koju pobliže upoznajte ovdje, odlična pečenja od divljači, perkelt i fiš-paprikaš, kušajte i vina iz obližnjih vinogorja uz Dunav te s obronaka Papuka. U baranjskom mjestu Kneževi Vinogradi možete posjetiti najveći vinski podrum u Hrvatskoj iz 1526. godine, dok ćete u Erdutu vidjeti ogromnu vinsku bačvu zapremine 75.000 litara. Najdraže nam vinske sorte koje će se zasigurno svidjeti i vama su pinot, chardonney, merlot, frankovka, poput višnje maraske slasni zweigelt, te ponos slavonskih i baranjskih vinara, osvježavajuća graševina.

Osječki „knedl sat“ i omiljena povijesna slastica!

1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću u petak, 29. rujna 1687., u 11 sati grad je oslobođen! Početkom 18. stoljeća obnoviše se crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikad ne zaboravi, sve do danas zvone petkom u 11 sati kao da je podne. Osječke domaćice početkom 20. stoljeća shvatiše: crkve im govore da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj se stari osječki, „essekerski“, izraz s vremenom promijenio u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo dodali šljivu, mak i orahe te nastade „Osječka knedla“. Morate ju kušati! Gdje? Doznajte ovdje.

Istražite kraj uz Dravu i Dunav

Na samome rubu grada vidjet ćete netaknutu prirodu. Preporučujemo da biciklom uz Dravu krenete prema Parku prirode Kopački rit, najvećoj podunavskoj močvari poznatoj po gotovo 300 vrsta ptica, koje gnijezde i u samome gradu! Uz pogled na Osijek s pješčane plaže „Copacabana“ pratite velike  podunavske cruisere kako klizeći rijekom dovode turiste iz cijeloga svijeta i planirajte svoje sljedeće putovanje. Prijedloge izleta u gradsku okolicu pregledajte ovdje.

Osječki paketi - bogatija ponuda smještaja po istoj cijeni!

Prilikom planiranja vašeg vikend izleta, neka vam Osijek bude „baza“. Smjestite se u koji od gradskih hotela, pansiona, hostela ili jednostavno rezervirajte sobu. Prije dolaska, zavirite u „Osječke pakete“ i ostvarite dodatne pogodnosti. Više informacija o ponudi smještaja potražite ovdje.

Ljeto u Osijeku

Nakon dobrog dijela dana provedenog kupajući se na Copacabani u osvježavajućoj rijeci Dravi, predlažemo vam da ljetne večeri započnete večerom u nekom od gradskih restorana, zatim posjetite jedno od kulturnih i zabavnih događanja, te večer privedete kraju uz kakav cocktail na dravskoj Promenadi…

25.08., Osječka Ljetna Noć, zabavni ulični festival

14.07.-19.08., In Da Sofa, chill and relax na dravskoj promenadi kod VK Iktus i u Sakuntala parku

14.07.-27.08., Ljetovanje u dvorištu Realke, zabavni vikendi u dvorištu III. gimnazije u Tvrđi, uz glazbu, radionice i craft pivo

Velike manifestacije u Osijeku do kraja 2017.

Jesen

02.09., Sajam antikviteta, svake prve subote u mjesecu

06.09. Dani prvog hrvatskog piva, glazbeno-gastronomski festival

11./2017. Novembeer Fest, dani craft piva

Zima

Prva subota u mjesecu, Sajam antikviteta

11.-12/2017. Advent u Osijeku