Osječko ljeto kulture 2017. (29.06.-12.07.)

 

Krajem lipnja i u prvoj polovini srpnja u staroj baroknoj Tvrđi i drugim lokacijama u gradu, održava se veliki kazališno-umjetnički festival, Osječko Ljeto Kulture. Na programu su kazališne i kino predstave, izložbe, performansi i druga zanimljiva kulturno-umjetnička događanja. Festival koji je započeo sada već davne 2000. godine, najveći je u istočnoj Hrvatskoj s preko 10000 posjetitelja, a kvalitetom parira poznatim sličnim kazališnim ljetnim festivalima u široj regiji. Ukoliko ste propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „Oljk-u“!

Osječko ljeto kulture 2017., započet će na Crkveni god grada Osijeka blagdan Svetih Petra i Pavla 29. lipnja te trajati do 12. srpnja. U dvotjednoj manifestaciji planirano je 39 visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novo-medijske umjetnosti.

Programi će biti izvođeni na više od 10 lokacija: dvorište Rektorata, Barutana, lapidarij Muzeja Slavonije Osijek, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Galerije Waldinger, Galerija Kazamat, Trg sv. Trojstva, Kulturni centar Eurodom, Gradska i sveučilišna knjižnica, Vodena vrata, Secesijski zdenac…

Osječko ljeto kulture 2017. svečano otvaramo Verdijevom operom Nabucco u izvedbi HNK u Osijeku, dok će KUD „Osijek 1862.“ i violončelistica Ana Rucner koncertom zatvoriti OLJK 2017.

Vlastita produkcija OLJK 2017. je premijera predstave “James i divovska breskva” u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku prema tekstu Roalda Dahla.

U bogatom likovnom programu posebno ističemo retrospektivnu izložbu Zlatka Price “100 godina Price” u suradnji sa Zakladom Zlatko i Vesna Prica. Poseban naglasak je i na programima i performansima suvremenog plesa.

U književnom programu ističemo promociju knjige Marija Mihovilovića o osječkoj književnici i kroničarki Vilmi Vukelić, “Mi djeca Solferina”. Grad Osijek i Osječko ljeto kulture su u prigodi promocije organizirali otkrivanje spomen ploče Vilmi Vukelić na njezinoj kući u Jägerovoj ulici br. 6.

Međunarodna gostovanja obilježit će i OLJK 2017, a posebice je valja istaknuti “Europu i Svijet”, Austriju sa St Polten baletom, Barcelonu sa suvremenim plesnim perfomansom Julijane Tomić Fajdetić, prijateljski Pečuh sa Svjetskim zborom mladih, Indiju s plesnom večeri Rajasthani glazbe i večer australske glazbe Dubravka Lapainea.

U programu će kao i prethodnih godina sudjelovati osječke ustanove i udruge u kulturi, pojedinačni umjetnici i brojni gostujući izvođači. Programi Osječkog ljeta kulture svake godine doprinose podizanju kulturnog života grada, povećanju njegove međunarodne vidljivosti, poticanju gospodarske i turističke aktivnosti, kao i općem razvoju grada.

INFORMACIJE O PROGRAMU
Facebook stranica: Volim OLJK
Web stranica: www.ljetokulture.osijek.hr

Fotografije preuzete s http://ljetokulture.osijek.hr/galerije