Pustolovna Tvrđa – potraga za blagom (2017.)

 

Agencija za obnovu osječke Tvrđe i Turistička zajednica grada Osijeka pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Županije Osječko-baranjske i tijekom 2017. godine organizira projekt „Pustolovna Tvrđa – potraga za blagom“.
 
Projekt namijenjen učenicima 6. i 7. razreda tijekom 2016. godine okupio je gotovo 500 učenika s područja grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Za učenike osječko-baranjskih osnovnih škola program je bio besplatan, a tijekom narednog razdoblja organizatori planiraju slične radionice koje su ujedno i turistički razgled starog grada, ponuditi i školskim ekskurzijama.

Tijek radionice je sljedeći: mladi profesori povijesti Iva Mudrinić, Hrvoje Pavić i Sara Počuča učenike počevši od Vodenih vrata i gradskih zidina provedu kroz Tvrđu te im prezentiraju zanimljivosti vezane uz stari Osijek.

Nakon šetnje učenici se dijele u dvije skupine te kreću u potragu za blagom. Učenici traže skriveno carsko blago koje je tijekom napoleonskih ratova bilo skriveno u Osijeku. Odgovarajući na pitanja, rješavajući zagonetke i križaljke timovi stižu do krajnje točke gdje je skrivena škrinja s blagom.
 
 
 


Po završetku radionice učenici će se u novootvorenoj slastičarnici Petar Pan u Tvrđi zasladiti Osječkom knedlom, jer legenda o knedl satu čini važan dio povijesne priče o novovjekovnom Osijeku.
 
Originalnu Osječku knedlu kušajte svakim danom u kavani Bischof u sklopu istoimenog restorana te pansiona Strossmayer na početku Ulice Josipa Jurja Strossmayera, nadomak glavnom trgu. Više o ponudi Osječke knedle i priči o njoj i "Knedl satu" doznajte ovdje.