Romansa Drave i Dunava

 

U blizini ušća dviju velikih europskih tijeka gdje vinogradi kao da izranjaju izravno iz vode, srednjovjekovni grad Erdut čuva prilaze srednjoj Europi…

Zaista bi bila šteta ukoliko biste posjetom Podunavlju propustili vidjeti ušće Drave i Dunava. Ujutro krenite nizvodno Dravom prema malenom selu Aljmaš što na Mađarskom znači “jabuka”. I vjerujte, najbolji način da započnete dan bit će upravo tako da kušate pitu od jabuka s kuglom domaćeg sladoleda uz šalicu kave u slastičarskom ateljeu Susi’s Cakes.

Nakon toga predlažemo da se čamcem otisnete do lijepe pješčane plaže, kontinentalnoj verziji bračkog Zlatnog rata, kod koje se dvije velike rijeke susreću. Često ćete čuti da je Dunav gospodin, a Drava je dama. No jedno je sigurno, ovo je mjesto zaista romantično. U nastavku dana krenite dalje nizvodno Dunavom, vožnjom kroz vinograde prema Erdutu, a putem zastanite u jednoj od vinarija kako biste uz vino uživali u veličanstvenom pogledu na rijeku.

U Erdutu posjetite vinariju Erdutskih vinograda u kojoj se nalazi jedna od najvećih vinskih bačvi u Europi, zapremine 75000 litara, izgrađenoj od slavonskog hrasta i svakako kušajte vino Zweigelt koje će vas okusom podsjetiti na ukusnu višnju Marasku. Za kraj dana posjetite i obližnji Dalj te se nakon obilaska rodne kuće svjetski poznatog znanstvenika klimatologa Milutina Milankovića počastite večerom u restoranu na obali Dunava.

Dolazak u Aljmaš, Edrut i Dalj: Vozni red autobusa Arriva Panturist; Vozni red Hrvatskih željeznica

Kontakt turističke zajednice: