Fašnik u Baranji: Petaračke buše (03.-28.02.)

 

PETARAČKE BUŠE (03.-28.02.)

Više o programu u Baranjskom Petrovom Selu gdje vas uoči i na sam Pokladni utorak očekuje velika zabava uz maškaranu povorku, potražite na Facebook stranici PETARAČKE BUŠE.

Dodatne informacije o Fašniku i Pokladama u Baranji s događanjima poput "pokladnog jahanja" potražite na internetskoj stranici Turističke zajednice Baranje www.tzbaranje.hr

Turistička zajednica Baranje, u suradnji s Udrugom Petaračke buše i KUD-om Seljačka sloga provodi promotivne aktivnosti povodom održavanja manifestacije ''Buše u Baranji''. Riječ je o legendi koja kaže da su momci iz sela svojim strašnim izgledom, odjeveni u ovčju bundu i licima prekrivenim drvenim maskama te bukom koju su stvarali starim zvonima opasanim oko struka, tjerali zimu s prostora Baranje.

Kako bismo ovaj stari baranjski običaj približili svim stanovnicima u okolici Baranje, naše strašne, ali dobroćudne bušare dovodimo u Osijek i to u subotu 4. veljače 2017. godine.

Vesela ekipa od 20-ak buša u pratnji tamburaša prošetat će osječkom Tvrđom u 9:00 h, a svi će se prolaznici moći fotografirati, plesati i razgovarati s ovim neobičnim stvorenjima. Nakon šetnje Tvrđom slijedi vožnja tramvajem uz zaustavljanje na glavnom trgu, Trgu dr. A. Starčevića, zaključno s 12:15 sati. U rijetko viđenom veselom tramvaju na vožnji Osijekom svi su dobrodošli!

Raspored vožnje:

11:00 h  - kretanje iz Remize GPP-a

  • Dolazak tramvaja na Trg Ante Starčevića gdje će buše do 12:15 h zabavljati sve građane

12:15 h – polazak s trga: Kolodvor – Zeleno polje – Remiza

Vožnja je za sve besplatna, a uz tramvaj će biti priključena i jedna otvorena prikolica kako bi i usputni prolaznici mogli vidjeti ''Baranjske bušare''.

Pozivamo sve da se pridruže veseloj družini Petaračkih buša u subotu 4. veljače 2017. u Osijeku.

Video Baranjskih buša u Osijeku pogledajte ovdje: Baranjske buše došle u Osijek otjerati zimu, STV