Opera Nikola Šubić Zrinjski u Tvrđi (30.09.)

 

Netom nakon što se Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku ovom poznatom operom Ivana pl. Zajca predstavilo oduševljenoj publici u prepunoj Mađarskoj Državnoj operi u Budimpešti, Osječani i gosti imaju priliku doživjeti isto, u petak 30. rujna u 19 sati u dvorištu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera (General-vojarna, Trg Sv. Trojstva 3).

Uoči početka prvoga od tri čina opere, od 17 sati, kao i tijekom dvije pauze, ispred te u predvorju Rektorata svi posjetitelji moći će uživati u delicijama hrvatske i osmanske tradicije, a svi koji se požele zauvijek sjećati ovoga događaja moći će kupiti i prigodne suvenire.

Besplatne ulaznice (rezervacije) na predstavu moći će se preuzeti u uredu i info-centrima Turističke zajednice grada Osijeka od 26. rujna, na adresama u Županijska ulica 2 i Trg Sv. Trojstva 5. Ulaz na sajamski dio u predvorju Rektorata slobodan je i bez ulaznica prije i tijekom predstave.

NIKOLA ŠUBIĆ ZRINJSKI, Ivan pl. Zajc

Glazbena tragedija u tri čina

OSOBE:

Nikola Šubić Zrinjski, ban Hrvatski, zapovjednik Sigeta DALIBOR HANZALEK

Eva, njegova žena SANJA TOTH

Jelena, njihova kći IVANA MEDIĆ

Gašpar Alapić DAMIR BAKOVIĆ

Lovro Juranić DOMAGOJ DOROTIĆ

Vuk Paprutović NENAD TUDAKOVIĆ

Sulejman Veliki, car turski BERISLAV PUŠKARIĆ

Mehmed Sokolović, veliki vezir DAMIR FATOVIĆ

Mustafa, bosanski paša KRUNOSLAV TUMA

Ali Portuk, zapovjednik topništva JOSIP SLAM

Ibrahim Begler Beg TOMISLAV BINDER

Levi, liječnik Sulejmanov ROBERT ADAMČEK

Turski imam DAVOR PANIĆ

Ples u sedmoj slici izvode Sara Epihany Erceg, Vuk Ognjenović, plesna skupina i zbor HNK

Prva slika se odigrava u Beogradu, ostale u gradu Sigetu i pred njim, u taboru turskom, godine 1566.

ORKESTAR, ZBOR I PLESNA SKUPINA HNK U OSIJEKU, dirigent g. Mladen Tutavac.

NIKOLA ZRINSKI I SULEJMAN VELIČANSTVENI U OSIJEKU! (30.09.-01.10.)

U petak 30. rujna i subotu 1. listopada, u starom dijelu grada, Tvrđi, održat će se dvodnevni događaj na otvorenom „Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana“ s izvedbom kultne hrvatske opere „Nikola Šubić Zrinjski“, popratnim sajmom inspiriranim gastronomijom osmanskih osvajanja i living-history predstavom „Veličanstveni most“ te koncertom Sevdah glazbe.

Događaj organizira Turistička zajednica grada Osijeka u sklopu EU projekta „Tematski put Zrinski – Sulejman“ koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava. Ruta Međimurje, mađarsku i hrvatsku Podravinu, Baranju, Osijek i okolicu te Hrvatsko Podunavlje.

Vodeći partner u projektu je mađarski grad Siget (Szigetvar), a partneri u EU projektu su i Grad Osijek te općina Darda (prekogranična suradnja Hrvatska-Mađarska IPA HU-HR / 1101/ 1.2.3/ 0009).

PREGLED DOGAĐANJA:

PETAK, 30.09.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3

17:00 – 22:00 - prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata

19:00 - 22:00 - opera u tri čina Nikola Šubić Zrinjski, I. Pl. Zajca, u dvorištu Rektorata u izvedbi HNK u Osijeku

NAPOMENA: Zbog ograničenog broj mjesta na operi (500 sjedećih mjesta) molimo Vas da besplatne ulaznice preuzmete u Turističkoj zajednici grada Osijeka, Županijska ulica 2 ili TIC TZ Osijek, Trg Svetog trojstva 5.