Zrinski i Sulejman u Osijeku! (30.09.-01.10.)

 

U petak 30. rujna i subotu 1. listopada, u starom dijelu grada, Tvrđi, održat će se dvodnevni događaj na otvorenom „Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana“ s izvedbom kultne hrvatske opere „Nikola Šubić Zrinjski“, popratnim sajmom inspiriranim gastronomijom osmanskih osvajanja i living-history predstavom „Veličanstveni most“ te koncertom Sevdah glazbe.

Događaj organizira Turistička zajednica grada Osijeka u sklopu EU projekta „Tematski put Zrinski – Sulejman“ koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava. Ruta Međimurje, mađarsku i hrvatsku Podravinu, Baranju, Osijek i okolicu te Hrvatsko Podunavlje.

Vodeći partner u projektu je mađarski grad Siget (Szigetvar), a partneri u EU projektu su i Grad Osijek te općina Darda (prekogranična suradnja Hrvatska-Mađarska IPA HU-HR / 1101/ 1.2.3/ 0009).

Opera Nikola Šubić Zrinjski u osječkoj Tvrđi

Netom nakon što se Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku ovom poznatom operom Ivana pl. Zajca predstavilo oduševljenoj publici u prepunoj Mađarskoj Državnoj operi u Budimpešti, Osječani i gosti imaju priliku doživjeti isto, u petak 30. rujna u 19 sati u dvorištu Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera (General-vojarna, Trg Sv. Trojstva 3).

Uoči početka prvoga od tri čina opere, od 17 sati, kao i tijekom dvije pauze, ispred te u predvorju Rektorata svi posjetitelji moći će uživati u delicijama hrvatske i osmanske tradicije, a svi koji se požele zauvijek sjećati ovoga događaja moći će kupiti i prigodne suvenire.

Besplatne ulaznice (rezervacije) na predstavu moći će se preuzeti u uredu i info-centrima Turističke zajednice grada Osijeka od 26. rujna, na adresama u Županijska ulica 2 i Trg Sv. Trojstva 5. Ulaz na sajamski dio u predvorju Rektorata slobodan je i bez ulaznica prije i tijekom predstave.

Sajam gastronomskih delicija i suvenira

Za vrijeme izvođenja opere u petak 30. rujna od 17 do 22 sata u predvorju Rektorata održat će se prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinskog i Sulejmana. Sajam će se u Rektoratu nastaviti u subotu 1. listopada u vremenu od 9 do 12 sati (tijekom Sajma antikviteta), a zatim će se preseliti do Vodenih vrata gdje će trajati od 18 do 21 sat. Iz ponude izdvajamo slasnu „Osječku knedlu“ sa šljivama s kolačima inspiriranim vremenom Osmanlija, izbor vina i rakija te suvenire za uspomenu s rute Zrinski – Sulejman koja se u pet dijelova proteže od Čakovca do Iloka, uz Dravu i Dunav s Hrvatske i Mađarske strane.

„Veličanstveni Most“ – living history program

U subotu 1. listopada program će se nastaviti kazališno-turističkom predstavom pod nazivom „Veličanstveni most“ društva za kulturni turizam CroCulTour. Ovaj „living-history“ program započet će u 19 sati ispred glavnog ulaza u Rektorat osječkog sveučilišta (Trg Sv. Trojstva 3), ovom prilikom uređenom u stilu svečanog šatora Sulejmana Veličanstvenog te se nastaviti ulicama Tvrđe do Vodenih vrata i gradskih zidina.

Po završetku predstave, zabava za sve okupljene nastavit će se uz prigodni sajam s gastronomskim delicijama i koncert Sevdah glazbe. Sajam kod Vodenih vrata započet će u 18 sati.

Ovu predstavu mogli ste doživjeti na nedavno održanom „Tarda Festu“ u Dardi, inspiriranom činjenicom da je ondje završavao veličanstveni Sulejmanov („turski“) most dug 8 kilometara, a započinjao je upravo pod današnjim zidinama Tvrđe. Ako ste tada propustili priliku, sada ju svakako iskoristite! Posjet predstavi je besplatan te nije potrebna rezervacija mjesta.

„Osječki knedl sat“ ili Zašto krajem rujna?

Razlog održavanja ovih programa krajem mjeseca rujna leži u činjenici da je 29. rujna 1687., u petak u 11 sati Osijek oslobođen od Osmanlija. Crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su početkom 18. stoljeća započele tradiciju obilježavanja trenutka oslobođenja od Osmanlija zvonjavom crkvenih zvona što se nastavlja sve do danas. S vremenom je taj jedanaesti sat petkom povezan s knedlom sa šljivama - Osječanima omiljenom slasticom.

Zato će popratna ponuda gastronomskih delicija uz osvježavajuća pića uključivati odličnu Osječku knedlu kao i bosansko-turske kolače, izbor rakija inspiriranih Zrinskim i Sulejmanom te vino.

Osječki knedl sat

1526. u vihoru rata Osijek posta dijelom Osmanskog carstva. Na veliku sreću Osječana, u petak, 29.09.1687. u 11 sati Osijek je oslobođen! Osječani usadiše taj datum i sat duboko u svoje sjećanje. Početkom 18. stoljeća sagradiše prve crkve, koje u spomen na taj događaj, da se nikada ne zaboravi, počeše zvoniti svakoga petka u 11 sati kao da je podne. Crkve tako zvone i danas! Osječke domaćice dvadesetih godina 20. stoljeća shvatiše „crkve im govore“ da je „Mehlspeisen Glock“ (sat za zakuhavanje tjestenine) kako bi ručak u podne bio gotov! Ovaj  se essekerski izraz  vremenom promijeni u „Knedl sat“, po omiljenom jelu od tijesta, kojem smo danas dodali šljivu, mak, orahe i nastade „Osječka knedla“.

 

Godina Nikole Šubića Zrinskog

Hrvatski Sabor i Parlament Mađarske 2016. godinu proglasili su „godinom Nikole IV. Zrinskog“. U Sigetu i drugim mjestima povezanima s obitelji Zrinski se tijekom cijele 2016. godine obilježava vrlo značajna 450. obljetnica Sigetske bitke. U njoj je naš veliki knez, ban i vojskovođa Nikola IV. Zrinski s vjernim vojnicima hrabro branio utvrdu i grad od mnogo nadmoćnije vojske predvođene sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, vladarem Osmanskog carstva. Iscrpljena osmanska vojska kod Sigeta je odustala od novog napada na Beč te je zahvaljujući Zrinskome središnja Europa obranjena od daljnjih osvajanja. Oba vojskovođe, hrvatsko-mađarski i osmanski živote su okončali u Sigetu čemu danas svjedoči njima posvećen park prijateljstva.

Značaj projekta za grad Osijek,

te Baranju, Podravinu i Podunavlje je u činjenici da su članovi obitelji Zrinski do osmanskih osvajanja i konačnog tragičnog kraja ove hrvatske velikaške loze, bili vlastelini i na ovome području, a gospodarski razvoj našeg kraja tada se uvelike bazirao na ribarenju na rijekama Dravi i Dunavu te uzgoju goveda Podolac koji su se izvozili u zapadnu Europu. Što se tiče povezanosti sa Sigetom, upravo je Osijek odigrao veliku ulogu u Sigetskoj bitci, jer su Osmanlije u srpnju 1566. na Dravi izgradili most te tako lakšim putem krenuli prema veličanstvenoj utvrdi koju je branio Zrinski.

U čast veličanstvene i za europsku povijest odlučujuće bitke kod Sigeta, a zahvaljujući velikanu hrvatske glazbene baštine Ivanu pl. Zajcu, Hrvatska je dobila jednu od najljepših svjetskih opera - Nikola Šubić Zrinjski.

Zato nam se pridružite u osječkoj Tvrđi u petak 30. rujna i u subotu 1. listopada na vjerujemo prvom od mnogih „festivala“ posvećenome hrabrom knezu Nikoli IV. Zrinskom i sultanu Sulejmanu Veličanstvenom!

 

Pregled svih događanja:

„DOŽIVLJAJ DOBA ZRINSKOG I SULEJMANA”, 30.09.-01.10.2016.

PETAK, 30.09.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3

17:00 – 22:00 - prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata

19:00 - 22:00 - opera u tri čina Nikola Šubić Zrinjski, I. Pl. Zajca, u dvorištu Rektorata u izvedbi HNK u Osijeku

NAPOMENA: Zbog ograničenog broj mjesta na operi (500 sjedećih mjesta) molimo Vas da besplatne ulaznice preuzmete u Turističkoj zajednici grada Osijeka, Županijska ulica 2 ili TIC TZ Osijek, Trg Svetog trojstva 5. Ulaznice se mogu podići od ponedjeljka 26.09.2016. godine.

 

SUBOTA, 01.10.2016., Rektorat Sveučilišta J. J. Strossmayera, Trg Sv. Trojstva 3 / Vodena Vrata

09:00 - 12:00 – prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, u predvorju Rektorata tijekom Sajma antikviteta na Trgu Sv. Trojstva

18:00 - 21:00 – prigodni sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman ispred Vodenih vrata na rijeci Dravi

19:00 - 20:00 – kazališno-turistička predstava „Veličanstveni most”, living-history program od zgrade Rektorata, u izvedbi udruge CroCulTour

20:00 - 21:00 – koncert „Sevdah” ispred Vodenih vrata na rijeci Dravi, u izvedbi udruge CroCulTour

NAPOMENA: program Veličanstveni most i koncert kod Vodenih vrata su besplatni za sve posjetitelje

 

Informacije: TZ Grada Osijeka, Županijska 2; Tel: 031/203-755; www.tzosijek.hr

Fotografije: TZ Osijek i HNK u Osijeku

 

Program i predstave su financirani od strane Europske Unije, fond IPA, komponenta II, Prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska 2007.-2013, u sklopu projekta „Zrinski-Sulejman“ razvoj tematske rute te se NE NAPLAĆUJU.