Gradovi prijatelji

Grad Osijek je s gradovima, s kojima je tijekom vremena uspostavio posebno čvrste i prijateljske odnose, sklopio Sporazume o prijateljstvu i suradnji, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. Temeljna misao u razvoju tih odnosa je bila prihvaćanje povijesne odgovornosti europskih gradova u promicanju prijateljskih odnosa među europskim narodima i državama u okvirima zajedničkog europskog doma. Neposredni su ciljevi bili očuvanje i unapređenje prijateljskih odnosa i suradnje među društvenim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim, športskim i drugim subjektima i institucijama gradova prijatelja.

Sporazumima o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i njegovih gradova prijatelja potvrđeno je da će se razvojem prijateljstva i suradnje, međusobnog upoznavanja naših sličnosti, ali i povijesno uvjetovanih različitosti, izgraditi i učvrstiti međusobno povjerenje i prijateljstvo i time dati snažan doprinos temeljnim vrijednostima i ostvarenju plemenitih ciljeva ujedinjene Europe.

Više o međunarodnoj suradnji doznajte na službenim stranicama Grada Osijeka.

Turističke informacije o gradovima prijateljima pronađite u nastavku, klikom na pojedini grad:

 1. Pečuh, Mađarska
 2. Pforzheim, Njemačka
 3. Maribor, Slovenija
 4. Tuzla, Bosna i Hercegovina
 5. Ploiesti,Rumunjska
 6. Lausanne, Švicarska
 7. Nitra, Slovačka
 8. Budimpešta XIII okrug, Mađarska
 9. Prizren, Kosovo
 10. Subotica, Srbija
 11. Vicenza, Italija
 12. Elbasan, Albanija
 13. Huanggang, Narodna republika Kina
 14. Canada Bay, Australija

Turistička zajednica grada Osijeka uz navedene gradove prijatelje, međunarodne prijateljske odnose održava i sa sljedećim turističkim zajednicama:

 1. Novi Sad, Srbija