Lokalna kuhinja

Photo by: Horizont Solutions d.o.o./Mario Đurkić

Lokalna osječka kuhinja je mješavina povijesnih kulturnih utjecaja u Slavoniji i Baranji kao i običaja koje su sa sobom donijeli doseljenici iz drugih krajeva Hrvatske, s Jadrana iz Zagorja, Međimurja te Bosne i Hercegovine. Na jelovniku ćete pronaći jela koja će vas podsjetiti na doba stare Austrougarske, ali i na činjenicu da se grad nalazi na prijelazu iz srednje u jugoistočnu Europu s izraženim Mađarskim, Slavenskim, Germanskim pa i Orijentalnim utjecajem.

Neka od svakodnevnih jela kojima bi vas Osječani ponudili u svojim domovima za doručak su sir i kajmak (sir i kiselo vrhnje) začinjen mljevenom crvenom paprikom, a za ručak to su čušpajz i sataraš od povrća, faširano meso, „bečka šnicla“, „filovano“ (punjeno) pečeno pile s krumpirom ili mlincima, sarma (mljeveno meso s rižom i začinskom mljevenom crvenom paprikom u listovima kiselog Čepinskog kupusa), fleklice (krpice) s kupusom, prženi šaran s krumpir salatom, krumpir-tijesto ili grenadirmarš, a za desert štrudle i pite od sira, jabuka ili višanja, gužvare s makom i orasima, knedle sa šljivama, šufnudle u prezlama s kiselim vrhnjem (slično njokima), taške (jastučiće od krumpirovog tijesta) s pekmezom, jabuke u šlafroku (u tijestu za palačinke) ili pak svima omiljene lagane šnenokle (žličnjake) u slatkoj kremi od jaja.

Najčešće uz Božić i Uskrs Osječani će vas ponuditi i sitnim kolačima poput vanilin krancla (zvjezdice od vanilije), parizer i londoner štanglama (s puno oraha), žarbo-šnitama ili fino rađenim laganim krafnama (možete ih pronaći u pekarskim obrtima i pekarnicama). Za aperitiv prije ručka ponudit će vas voćnom rakijom ili likerom, a uz desert obavezno „turskom“ kavom.

U tradicionalnim restoranima, konobari će vam češće ponuditi neki od lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima je često glavni začin crvena mljevena ljuta paprika. Najčešće su to pečenja od divljači (jelen, vepar) i riječne ribe (som, smuđ, šaran, štuka…), perkeltom (gulašem) od ribljih fileta ili divljači s domaćom tjesteninom i svježim kravljim sirom te komadićima prepržene slanine, „baranjskim“ čobancem od divljači, nezaobilaznim fiš-paprikašem (od miješane ribe), ribljom paštetom, paštetom od čvaraka, kulenom (tipičnom začinjenom kobasicom) i voćnom štrudlom ili knedlama sa šljivama za desert.

Slastice

Među domaćim sitnim kolačima posebno se ističu ručno rađeni tradicionalni hrvatski medenjaci i licitari, koje s ponosom proizvodi zaštićeni umjetnički obrt Blažeković. Zahvaljujući njihovom velikom trudu kao i trudu manjih domaćih proizvođača, licitar (ukrasni medeni kolač) dio je svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO.

U slastičarnicama možete uživati u okusima kolača koji korijene vuku iz austrijske, mađarske i bosanske (turske) kuhinje. Za desert u restoranima će vam često ponuditi palačinke s domaćim pekmezom, štrudlu s višnjama ili knedle sa šljivama. No ukoliko ste na dijeti, pripazite - knedle su toliko zasitne da bi mogle biti i zaseban obrok!

  • Jete li čuli „Knedl sat“? U ljeto 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Ipak, na veliku sreću Osječana, u petak 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji turski vojnik napustio je grad, a nekoliko godina kasnije sve crkve zazvonile su i tako proslavile dugo čekanu slobodu. Kako su godine prolazile, crkve su i dalje svakoga petka zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili pravi razlog... Konačno i praktično, osječke kuharice shvatile su da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih im jela – knedli, kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva! I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao i ostao poznat kao - „knedl sat“!

Osijek je grad poznat i po proizvodnji keksa i čokolade pa tako ne propustite potražiti čokolade Kandit i kekse tvornice Karolina, posebno napolitanke Jadro omiljene u cijeloj Hrvatskoj pa i šire.

Lokalno pivo i vino

Uz jelo kušajte i prvo hrvatsko pivo spravljano s ponosom još od 1664. godine. Te je godine prvi puta dokumentirana proizvodnja ovog omiljenog napitka, dok je prvi registrirani obrt zabilježen 1697. u Donjem gradu gdje se i danas nalazi Osječka pivovara. Posebice u ljetnim mjesecima se osvježite crnim Black Radlerom, koji se koliko nam je poznato proizvodi jedino u Osijeku. Uz Osječko nefiltrirano pivo, u velikom broju kušaonica piva i pivnicama pronaći ćete i "prava osječka craft piva": Beckers, Legionar i Mali Div.

Uz domaću kuhinju će svakako prijati i vino jer Osijek je okružen poznatim vinogorjima, đakovačkim, feričanačkim te onima na Dunavu, u Baranji i Erdutu. Tek 20-ak kilometara sjeverno od grada u Kneževim Vinogradima nalazi se treći najstariji i najveći vinski podrum u Hrvatskoj iz 1526. godine, a jednako toliko istočno nad Dunavom već stoljećima stražari impozantna gotička kula u Erdutu u blizini koje je i vinarija s ogromnom vinskom bačvom zapremine 75.000 litara. Najdraže vinske sorte u oba vinogorja su bijeli i crni pinot, chardonney, merlot, frankovka, u Erdutu i poput višnje maraske slasni zweigelt, a u Baranji Šiler (kupaža frankovke i cabernet sauvignonga), te ponos svakog vinara, zlatno-zelena, slatkasta i osvježavajuća graševina.

Više informacija o pivu i vinima iz Osijeka potražite na linku Kušaonice vina i piva.

Ugostiteljske objekte u Osijeku možete pregledati odabirom tipa objekta iz gornjeg padajućeg menija ili klikom na link:

Fotografije u tektstu i naslovu: arhiva TZ Osijek, Kavana i slastičarnica Glod by Waldinger, vinski bar Vinska Mušica, Christian O'Brien (TV emisija irske TV RTE "Tastes like home", Osijek 2019.)