Povijest grada

 

U starom vijeku ovdje se nalazio keltski te rimski grad Mursa. Ime Osijek nadjenuli su mu Hrvati, pošto su taj novi grad odlučili podići na "oseki" - povišenom suhom tlu iznad rijeke Drave, sigurnom od njenog hirovitog toka i čestih poplava.

Po prvi put u povijesti pisano ime grada u mađarskoj inačici Eszek spominje se 1196. godine, a Nijemci ga nazivaju Esseg.

Srednji vijek u vrijeme Hrvatsko-ugarskog kraljevstva, Osijek je proživio kao bogati trgovački i obrtnički gradić, a zatim su ga u ljeto 1526. osvojili vojnici moćnoga Osmanskog (Turskog) carstva.

Od kraja 17. stoljeća Osijek je vraćen Hrvatskoj u sastavu Habsburškog (Austro-ugarskog) carstva. Izgrađena je velika utvrda uz rijeku Dravu, grad se obnovio u baroknom stilu.

U 19. stoljeću, Osijek doživljava veliki gospodarski i kulturni procvat. Izgrađena je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta, Županijska palača, Kon-katedrala Sv. Petra i Pavla, a u promet je pušten prvi tramvaj u široj regiji. Otvara se i niz drugih kulturnih ustanova te tvornica što privlači velik broj novih građana.

Nakon Prvog svjetskog rata Hrvatska ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije, a nakon Drugog svjetskog rata postaje dijelom socijalističke republike Jugoslavije. Krajem 1980-ih strahote dotadašnjih ratova činile su se kao daleka prošlost koja se nikada ne može ponoviti. Grad je živio punim plućima, mijenjao se i sve se više otvarao, budućnost se činila boljom nego ikad prije.

Na žalost 1991. godine, Osijek je ponovo napadnut. Proglašenjem neovisnosti u Hrvatsku su ušle vojne postrojbe Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Grad je mjesecima razaran no njegovi su stanovnici sve vrijeme rata ipak pokušavali živjeti kao da će „već sutra“ nastupiti mir. Osijek je tada jednom zauvijek pokazao da će ostati, kako i najpoznatiji gradski grafit kaže, „nepokoreni grad“!

Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju pred ljeto 2013. godine, Osijek dočekao velikim slavljem.