Osječka okolica

 

Dobrodošli u Osječku okolicu, istočnu Slavoniju i Baranju, pitoreskni kraj smješten na istoku Republike Hrvatske uz granicu sa Srbijom i Mađarskom, na posljednjih pedesetak kilometara rijeke Drave i točno na sredini toka Dunava, od njemačkog Schwartzwalda do Crnog mora, dugog 2850 km.

Zbog lokacije uz ovu moćnu rijeku, krajnji istočni dio povijesnih regija Slavonije i Baranje, poznat je i pod međunarodno prepoznatljivim nazivom "Hrvatsko Podunavlje".

Posjetom našoj regiji na prijelazu iz Srednje u Jugoistočnu Europu imat ćete priliku doživjeti zanimljiv kraj gdje se susreću Hrvatska, Austro-ugarska i Osmanska baština.

Našim smo susjedima najpoznatiji po širokim i plodnim poljima, velikim rijekama i močvarama, nježnim zelenim brdima, šarenim selima, starim gradovima, veselim ljudima sa zanimljivim tradicijama (tamburica, narodna glazba i nošnje), po gastronomskim delicijama (pečenja od divljači, Čobanac – jedna od varijacija gulaša, Fiš-paprikaš – riblja juha ljutkasta od crvene mljevene paprike, Kulen – tradicionalna kobasica, štrudle od sira…) i – vinu.

Vino se u ovoj regiji proizvodi još od doba starog Rima. Najstarija vinarija u Hrvatskoj nalazi se u zapadnom dijelu Slavonije i datira iz davne 1232., a ovdje u Hrvatskom Podunavlju nalaze se druga i treća najstarija vinarija, obje iz srednjeg vijeka. Pinot, Chardonnay, Merlot i Frankovka neke su od najčešćih vinskih sorti, a najpoznatija bijela sorta Graševina ponos je svakog domaćeg vinara.

Svjetski je pak poznata vinska sorta Traminac, slatkastog okusa, mirisom po tek ubranim ružama. Posebno je cijenjen onaj iz Đakova i Iloka, a u njemu ne uživaju samo Hrvati već još od sredine 20. stoljeća i krunidbe kraljice Elizabete II i gosti na Britanskom dvoru.

Pozivamo vas da koristeći predloženih 7 dnevnih ili poludnevnih izleta krenete u istraživanje najzanimljivijih atrakcija u vašoj novoj turističkoj destinaciji, istočnoj Slavoniji i Baranji, Hrvatskom Podunavlju - u Osječkoj okolici, kao stvorenoj za vašu dokolicu!

  1. Kopački rit, „srce Dunava“
  2. Baranja, vinska majka
  3. Gorske šume i vinogradi
  4. Dunav, dvorci i vino
  5. Dvorski trokut
  6. Biskupi i lipicanci
  7. Romansa Drave i Dunava

Kontakt turističkih zajednica županija: