Advent u Osijeku

 

Ako su božićne pjesme dio i vaše glazbene "play-liste" već u kolovozu, na ovome mjestu možete doznati što vas sve očekuje ukoliko Osijek posjetite tijekom Adventa: Otkrijte radosne božićne događaje na više lokacija u gradu!

Svake godine tijekom prosinca posjetite Osijek i sudjelujte u brojnim blagdanskim događanjima. Adventska događanja u gradu započinju prvog adventskog vikenda, a kao i svake godine intenziviraju se nakon 2. prosinca, Dana grada.

Događanja u sklopu programa Advent u Osijeku najbogatija su do Badnjaka 24. prosinca, završetka vremena Došašća (Adventa), ali se na veliku radost sugađana i turista nastavljaju sve do Silvestrova 31. prosinca. Pojedina događanja pak traju sve do kraja božićnog vremena pa i dulje do kraja siječnja naredne godine.

Tijekom blagdana očekuju vas prigodne radionice, izložbe u galerijama i muzejima, božićni koncerti u kazalištima i crkvama, predstave poput „najbožićnijeg baleta“ Orašar te veličanstveni Novogodišnji koncert Hrvatskog narodnog kazališta koji u naš grad tada donosi dašak svjetski popularnog bečkog Neujahrskonzerta.

Središnja su događanja tijekom Došašća ipak pred božićni sajmovi i koncerti na otvorenom koji se nalaze na glavnom trgu kod Katedrale (Trg dr. Ante Starčevića) i u starom dijelu grada Tvrđi. Programe na lokacijama adventskih sajmova pratite na Facebook stranici Advent u Osijeku.

  • Oba sajma bit će otvoreni od 30.11. do 24.12., a pri tom će sajam na glavnom trgu u Gornjem gradu raditi cijeli dan od 9 do 21 sat, a u Tvrđi popodne i uvečer od 17 do 22 sata (radnim danom i nedjeljom) te od 17 do 23 sata (petkom i subotom).
  • Adventski sajam u Tvrđi će u subotu 7.12., vrata otvoriti već od 9 sati, istovremeno sa Sajmom antikviteta na Trgu Sv. Trojstva.
  • Pivnica Osječke pivovare u kupoli na glavnom trgu radi svakog dana od 10 do 20 sati.

Božićno-novogodišnji sajam na glavnom trgu (27.-31.12.)

Iako Advent u Osijeku završava na Badnjak, na Trgu dr. A. Starčevića u Gornjem gradu se od 27. do 31. prosinca održava prigodni božićno-novogodišnji sajam s obrtničkim proizvodima idealan za "last minute" kupnju poklona najmilijima. U dijelu kućica te u središnjoj kupoli (grijana terasa) pronaći ćete bogatu ponudu pikantnih kobasica, roštilja, kuhanog vina i omiljenog Osječkog piva. Sajam je kao i tijekom Adventa otvoren cijeli dan od 9 do 19 sati, a na veliku radost okupljenih sugrađana i gostiju, radit će i na Silvestarsku noć tijekom dočeka Nove godine!

Tijekom tridesetak dana trajanja, grad djeluje romantično zahvaljujući maštovitom blagdanskom uređenju, a kućice s obrtničkim proizvodima među kojima se možda skriva i upravo savršen poklon za vama dragu osobu ili ipak one s bogatom ponudom jela i pila jednostavno vas pozivaju da ih obiđete. Uz kuhano vino ili punč te osječko božićno pivo i vina lokalnih vinara, prigodni koncerti znaju potrajati do kasnih večernjih sati.

Adventski sajam na Trgu Svetog Trojstva prije nekoliko su godina očarani posjetitelji nazvali "najromantičnijim malim Adventom u Hrvatskoj" pa zato dođite i provjerite je li još uvijek tako. Mi mislimo da jest!

Kao svojevrsno otvorenje adventskih svečanosti, tradicionalno uz Dan grada Osijeka 2. prosinca, održava se velika izložba lampiona koje izrađuju djeca osječkih osnovnih škola. Uz suradnju Turističke zajednice i Grada Osijeka sa Zajednicom tehničke kulture grada i županije te veliko zalaganje učitelja i učenika osnovnih škola, ova lijepa tradicija održava se od već davne 1993. godine kada se naš grad još oporavljao od tužnih dana Domovinskog rata. Kao i tada, popularna "Lampioniada" u srca Osječana unosi ponos na svoj grad i sreću zbog skorog dolaska Božića, radosnog blagdana svjetlosti i mira.

Svake godine djeca ulažu svoje srce i dušu u izradu vlastitih lanterni, lampiona, pravih umjetničkih djela koja isijavaju u svim bojama: žutoj, zelenoj, crvenoj i plavoj te raznim oblicima inspiriranim gradskim znamenitostima i simbolima. Roditelji i učitelji pridružuju se u izradi lampiona, a posebna radost na dječjim licima vidi se u trenutku primitka nagrade za najljepši rad.

Među sadržajima za djecu, ali i odrasle u pratnji, posebno je zabavan „Božićni tramvaj“. Svakoga dana, s nekoliko polazaka prijepodne i još više tijekom poslijepodneva i večeri, putnike tijekom vožnje gradom i vesele predstave daruje Djed Božićnjak. Riječ je o iznimno posjećenoj manifestaciji koja tradicionalno razveseljava veliki broj djece u gradu i cijeloj regiji, do kraja prosinca oko njih 9000, a već do mjeseca listopada za božićne vožnje se prijavi preko 2500 putnika!

Sličan događaj kojemu se također vesele najviše dječica kao i ljubitelji motocikala, jesu Motomrazovi. Uvijek u subotu najbližu blagdanu Svetog Nikole 6. prosinca, točno u podne, članovi Moto-kluba Osijek odjeveni u Djedove Mrazove na glavnom gradskom trgu okupljene najmlađe "bikere" daruju slatkim poklonima, a zatim se zapute u dom za nezbrinutu djecu Klasje kako bi vrijednim darovima i njima uljepšali nadolazeći Božić.

Jedan od programa koji se proteže od sredine prosinca do kraja siječnja je Osječki put božićnih jaslica koji započinje kod dravskog mlina Vodenice, kod velikih javnih jaslica uz jedinstveno svečano ovijetljeno plutajuće božićno drvce. Otamo ne zaboravite ponijeti plamičak Betlehemskog svjetla, u vlastitom lampionu.

  • jaslice će biti moguće pogledati najmanje od 20. prosinca 2019. do 7.siječnja 2020.
  • plutajuće božićno drvce će biti izloženo od 6. prosinca 2019. do 7. siječnja 2020.

Foto: Adventski sajam u Tvrđi 2016., autor Ivica Benić

Završnica božićnih i novogodišnjih događanja događa se na Silverstovo (Stara godina). Toga dana ćete u centru grada u hladnoj i vjerojatno zaleđenoj Dravi vidjeti popularnog „Osječkog Tuljana“ i prijatelje na tradicionalnom kupanju u podne dok ih bodre stotine sugrađana.

  • kupanje Osječkog tuljana održat će se 31. prosinca u 12 sati (podne)

Uvečer na Staru godinu ćete pak na glavnom trgu moći posjetiti tradicionalni doček Nove godine s koncertom za sve ukuse, od tradicionalne tamburice preko pop-rock glazbe do electro zvuka. Kada zvona obližnje katedrale najave ponoć, Osječani i gosti Novu godinu pozdravljaju „bečkim“ valcerom i velikim vatrometom.

  • koncert za doček Nove godine na glavnom trgu započet će oko 22 sata

I zabava se nastavlja!

"Advent u Osijeku" je program koji objedinjuje niz događanja u suorganizaciji Grada Osijeka, Turističke zajednice Grada Osijeka i partnerskih agencija za organizaciju evenata, javnih i privatnih tvrtki, škola, udruga, kulturnih, sportskih i drugih institucija.

Fotografija naslovnice i u tekstu "Adventski sajam u Tvrđi 2016.": Ivica Benić, autor (svako kopiranje i javno objavljivanje fotografije, mora biti rezultat izravnog dogovora s autorom)

Pogledajte galeriju fotografija Adventa u Osijeku 2016., 2017. i 2018. godine: