Tržnice

Osječke tržnice ili kako bi mi rekli „pijace“ (Mađarski: piac) gradski su prostori koji se ujutro među prvima bude i na kojima mnogi naši sugrađani rado započinju svoj dan, uz kavu i kupnju svježih namirnica od već im dobro poznatih prodavača. Na više mjesta u gradu nalaze se zelene tržnice, a na onoj „glavnoj“ na Gajevom trgu ponuda je najraskošnija.

Zelena tržnica u Gornjem gradu

Tržnica na u centru grada na Gajevom trgu poznata je i kao „glavna“ ili „velika“ tržnica. U ponudi tržnice su: svježi sir i vrhnje (ili sir i kajmak), razni tvrdi sirevi, svježa jaja, svježe i dimljeno meso i mesni proizvodi poput slavonske šunke i kulena, riječna riba, morska riba, domaći pekarski proizvodi, pekarnice, domaći pripravci od ljekovitog bilja, začini za jelo poput crvene mljevene paprike koja je glavni sastojak u gotovo svim našim tradicionalnim jelima, rezano i živo cvijeće, sezonsko voće i povrće poput lubenica, zimnica, drveni proizvodi za kućanstvo i suveniri, a u prosincu i božićna drvca.

Na dijelu tržnice moguće je kupiti obuću i odjeću, a na prostoru tržnice nalazi se i nekoliko manjih kafića i ugostiteljskih objekata brze prehrane.

Posebno su zanimljivi štandovi s provjereno domaćim proizvodima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Štandovi ovih prodavača posebno su označeni kako biste bili sigurni da je proizvod kupljen ondje zaista „domaći“. Dodatnu sigurnost u visoku kvalitetu proizvoda daju proizvodi s „certificirane“ seljačke tržnice i proizvodima iz sela u gradskoj okolici.

„Zeleni Četvrtak“ je projekt koji svakoga četvrtka kupcima na tržnici pruža mogućnost kupnje proizvoda provjerene kvalitete uz degustacije te primjere pripreme zanimljivih i zdravih jela na bazi voća i povrća.

Radno vrijeme tržnice: od 7:00 do 19:00, nedjeljom i blagdanom od 7:00 do 13:00

Tvrtka: Tržnica d.o.o.
Adresa: Trg Ljudevita Gaja 5
Telefon: 031/213-331
E-mail: email@trznica.hr
Web: www.trznica.hr

Zelena tržnica u Donjem gradu

Uz proizvode dostupne u ponudi na „glavnoj tržnici“, tržnica na Jelačićevom trgu nudi pomalo „rustikalniji“ pristup kupcima zbog činjenice da Donji grad i danas živi ponešto sporijim, obiteljskim ritmom od Gornjega grada. Nakon kupnje „grincajga“ za juhu uz nedjeljni ručak, na tržnici ne propustite posjetiti slastičarnicu „Slasta“ punu najfinijih domaćih torti i kolača ili popiti cocktail kavu Maria Theresia i Franjo Josip u kavani „Jelačić“.

Radno vrijeme tržnice: od 7:00 do 16:00, nedjeljom i blagdanom od 7:00 do 13:00

Tvrtka: Tržnica d.o.o.
Adresa: Trg Ljudevita Gaja 5
Telefon: 031/213-331
E-mail: email@trznica.hr
Web: www.trznica.hr