SLATKI KNEDL GRAD (07.05.)

 

Knedla je dio gastronomske povijesti koju Turistička zajednica grada Osijeka oživljava u suradnji sa slastičarnicom „Slasta“ i Ugostiteljskom školom u Osijeku. Njihov profesor g. Ivan Kelava osmislio je jedinstven i slastan stari-novi recept koji jednostavno morate kušati! Uz slastice će biti ponuđena vina koja se, uz preporuku sommeliera iz Vinoteke Vinita, najbolje slažu s knedlama.

Knedle i druge slastice moći će se kušati i tijekom večernjih sati u Kazamatu uz Vodena vrata gdje od 18 sati započinje Wine tour večer. Program uključuje prezentaciju i degustaciju vrhunskih slavonsko-baranjskih vina uz glazbeni program: Trend Acoustic Band, Sing Song Swing Sextet i DJ Tac-a.

 

Svi koji možda ovaj put propuste kušati Osječku knedlu, u „Knedl grad“ mogu svratiti već prve subote sljedećeg mjeseca (4. lipnja), ponovo na Trgu Sv. Trojstva uz popularni Osječki sajam antikviteta.

 

Zašto „Osječka knedla“?

U davna vremena, točnije u ljeto 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Konačno, na veliku sreću Osječana, u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji osmanski vojnik napustio je grad, a sve crkve zazvonile su i tako najavile dugo čekanu slobodu.

Kako su godine prolazile, crkve u Tvrđi i Gornjem gradu su i dalje svakoga petka u 11 zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili pravi razlog... Konačno i praktično, kuharice su shvatile da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih nam jela – knedli (sa šljivama), kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva!

I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao i ostao poznat kao - „knedl sat“!