Fašnik u Baranji: Buše idu u Osijek! (29.01.-09.02.)

 

Petaračke buše ove godine će se održati od 31. siječnja do 9. veljače u centru Baranjskog Petrovog Sela (Petarda), a veliko finale bit će na Pepelnicu – Čistu srijedu uz maskirani mimohod kulturno-umjetničkih društava iz cijele regije u pratnji bušara i veselih skupina. Uz to vas čeka i sajam tradicijskih proizvoda te velika zabavu uz pečenog vola na ražnju, dok će se za glazbeni program pobrinuti bend Garavi i Cecilija te Treća smjena. Najzanimljiviji trenutak bit će pak ritualno spaljivanje Fašnika, krivca za sve loše u hrvatskom društvu protekle godine, bez dlake na jeziku!

Program obilježavanja baranjskog fašnika i najava Petaračkih buša zapravo je već započeo kad su u prije nekoliko dana bušari vlakom krenuli put Zagreba te zabavljali putnike i prolaznike na gradskim ulicama i pozivali ih u Baranju. U istom zabavno-strašnom „štimungu“ nastavit će i u Osijeku u petak 29.01. od 10 sati do 12 sati!

Neka vas u petak ne iznenadi ukoliko na ulicama Tvrđe i na glavnom trgu te u tramvajima na tren ugledate velike dlakave i rogate maske, a plašiti se zapravo i ne morate jer njihov je jedini, već stoljetni „zadatak“ iz Baranje i okolice potjerati zimske zloduhe i prizvati toliko željeno proljeće!

Više o programima proslave Fašnika i Bušama doznajte na Facebook stranici Turističke zajednice Baranje, a povoljan smještaj uz dodatne pogodnosti tijekom Fašnika potražite u Osječkim paketima!