Osječka premijera filma: Otto von Habsburg i Hrvati (05.06.)

Projekcija se održava u organizaciji Njemačke zajednice - zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj i Muzeja Slavonije. Film je dosad prikazan u Vukovaru (premijerno 28. lipnja 2013.u povodu pristupanja RH u EU u organizaciji Hrvatske Paneuropske unije), Zagrebu, Rijeci, Banja Luci (u organizaciji biskupa Franje Komarice), Strasbourgu (u Europskom parlamentu u organizaciji hrvatskog zastupnika Andreja Plenkovića), a slijede Osijek, Karlovac, Sarajevo.

Austrougarski te posljednji hrvatski prestolonasljednik preminuo je 2011. godine, a iako carevina odavno nije postojala Otto Habsburg i dalje se uz Austrijanca smatrao i Hrvatom. Svoju pripadnost je dokazao ne samo državljanstvom već i organizacijom humanitarne pomoći tijekom rata 1991. te snažnim zalaganjem za priključenje Hrvatske Europskoj uniji što je potkrijepio riječima:

"Hrvatska, koja je velikim žrtvama branila svoja demokratska postignuća i pravnu državu, već od samoga početka nije ostavljala bilo kakve dvojbe oko svoje europske orijentacije. To je prirodno, jer Hrvatska po svojoj cijeloj povijesti i tradiciji, nije zemlja Balkana već država Srednje Europe. Usprkos svim otporima iz Bruxellesa, vlast u Zagrebu se čvrsto drži orijentacije da uvede Hrvatsku u Europsku Uniju. Tamo je i pravo mjesto te zemlje, kojoj je tijekom stoljeća za mnogo toga Europa morala biti zahvalna... Europa ne može biti cjelovita bez te vrijedne zemlje, pune tradicije, koja na osebujan i jedinstven način ujedinjuje sredozemnu i srednjoeuropsku kulturu."