Maj u Osijeku i Podunavlju

Svibanj je vjerojatno najljepši proljetni mjesec posebno za užitak u šetnjama prirodom, posjet parku prirode Kopački rit uz promatranje ptica i divljači, šume lopoča i lokvanja na površini tamošnjih jezera i kanala, te za kušanje poznatih vinskih sorti poput „kraljice“ graševine, sauvignona, pinota, frankovke, zweigelta, traminca ili sve popularnijih osvježavajućih rose vina.

Osijek je zahvaljujući smještaju uz rijeku Dravu i nedaleko Dunava uz bujne poplavne šume središte lovnog i ribolovnog turizma te je lokalna gastronomija poznata po jelima od ribe i divljači. Obronci gorja koja se uzdižu iz nedalekog Dunava te istočne padine Krndije i Papuka čine ga i centrom prostrane vinske regije.

 

Za vaš čim lakši i bezbrižniji posjet Osijeku i okolici tijekom svibnja se informirajte o Osječkim proljetnim paketima!

 

Pogledajte koja vas veća događanja očekuju u Osijeku i obližnjoj podunavskoj okolici tijekom svibnja:

 

Erdutsko vinogorje: Finale Dana vina Osječko-baranjske županije

Nakon uvodnih programa u Baranji, Našicama i Đakovu, te središnji veliki vinski sajam u Osijeku tijekom prvomajskog vikenda, završnica manifestacije „Dani vina“ održat će se na Dunavu, u Dalju 7. svibnja te u Dalj Planini 9. svibnja uz tradicionalni Sajam cvijeća.

Prilikom posjeta Dalju ne propustite pogledati i veliki „Majpan“, majsko drvo koje se tradicionalno postavlja prilikom proslave Prvog Maja, a simbol je želje za plodnom godinom. Ukoliko propustite ova događanja, zaputite se u Dalj i krajem mjeseca na veliku proslavu uklanjanja „Majpana“.

U Erdutu svakako posjetite koji od vinskih podruma s vinogradima koji kao da rastu iz Dunava, jednu od najvećih vinskih bačvi u svijetu kapaciteta 75.000 litara te stari erdutski grad s gotičkom kulom i vidikovcem.

U ovome poznatom vinogorju zaputite se i u Aljmaš te ondje u blizini svetišta Majke Božje posjetite slastičarski atelje „Susi's Cakes“, osladite se domaćim sladoledom i finim slavonskim kolačima s dodatkom bavarskog „štiha“. Za više informacija kontaktirajte Turističku zajednicu općine Erdut.

 

Baranja: Marijo, svibnja kraljice

Smotra pučkog pjevanja u selu Topolje u Baranji održava se u subotu 9. svibnja u zavjetnoj baroknoj crkvi Sv. Petra i Pavla koju je gradio princ Eugen Savojski, a koja do danas iz razloga koji su već postali legendom, nema toranj. Cilj je smotre potaknuti, sačuvati od zaborava i popularizirati crkveno pučko pjevanje u Baranji te čuvanje narodnih nošnji jer su sve skupine na smotri odjevene u tradicijsko ruho svoga mjesta. Uz baranjske skupine na smotri sudjeluju skupine iz Slavonije, Vojvodine i Mađarske. Sve se pjesme izvode u pravilu a-cappella. Na kraju Smotre sve skupine zajedno pjevaju Marijo, svibnja kraljice i Zdravo Djevo. Organizator smotre je Društvo prijatelja baranjskih starina «Ižip».

Pri obilasku Baranje ne propustite posjetiti Baranjske vinske ceste na Banskom brdu u poznatim vinskim središtima Kneževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu te se zaputiti do „najsjevernoistočnije“ točke u Hrvatskoj, u selo Batina gdje se s vidikovca i spomenika nad Dunavom vide tri zemlje, Hrvatska, Srbija i Mađarska.

 

Osijek: MAGICOS, 3. Međunarodni mađioničarski festival

Malo magije treba ponekad ubaciti u svakodnevicu. A s pravim iluzionistima možete se družiti na 3. Magicos festivalu 16. svibnja, u trgovini MagicOs i prostoru TC Avenue Mall.

 

Osijek: 11. Quadrilla i Norijada osječkih maturanata

Kako lijep može biti ispraćaj nove generacije maturanata, uz stare dvorske plesove, a zatim i veliki koncert na dravskom izletištu kod Krunske utvrde i katakombi, provjerite 20. svibnja od 12 sati u Županijskoj ulici (u slučaju lošeg vremena SD Gradski vrt). Zaplešite s maturantima!

 

Baranja: Kulinijada

Tradicionalna manifestacija Kulinijada održat će se 21. svibnja u Jagodnjaku nedaleko Osijeka. Prilika je ovo da kušate kulen iz svih krajeva Slavonije i Baranje i zabavite se na kako bi se u ovome kraju reklo – pravom seoskom „kirvaju“.

U samom Jagodnjaku vrijedno je posjetiti baroknu pravoslavnu crkvu Sv. Nikole te katoličku crkvu Sv. Vendelina uz vrijednu informaciju da je upravo odavde potekao jedan od najvećih hrvatsko-mađarskih graditelja orgulja 19. stoljeća, Joszef Angster. Angster koji je bio njemačkih korijena gradio je većinu velikih orgulja u Podravini, Baranji te u Mađarskoj, a sudjelovao je u gradnji „velikih orgulja“ u pariškoj katedrali Notre Dame! Više informacija potražite u Turističkoj zajednici Baranje.

 

Baranja: Štruklijada

Iako biste u Baranji ponajprije očekivali kušati bogato „filovane“ štrudle i gužvare, u sjevernom dijelu regije gdje žive doseljenici iz Zagorja i Međimurja upravo su štrukli najpoznatija delicija! U selu Popovac (Mađ.: Ban) podno vinorodnog Banskog brda 30. svibnja ne propustite veliku Štruklijadu. Više informacija potražite u Turističkoj zajednici Baranje.

 

Baranja: Dan dvorca princa Eugena Savojskog

Tradicionalno koncem svibnja samo na jedan dan barokni dvorac u Bilju ambijentalno se vraća u vrijeme svog nastanka pri kraj 1600-ih godina i pobjedonosni kraj rata s Osmanskim carstvom. U živopisnoj kostimiranoj “predstavi” posjetitelji mogu uživati u viteškim igrama (mačevanje, streličarstvo) i plesovima. Ugođaj u lovačkom dvorcu slavnog princa Eugena Savojskog uveličavaju kočije s konjima i fijakeri kojima se gosti mogu provozati uživajući u parku oko dvorca koji je zaštićeni spomenik parkove arhitekture. Za više informacija kontaktirajte Turističku zajednicu općine Bilje.

Uz posjet Bilju preporučujemo posjet Parku prirode Kopački rit uz vožnju brodom, a za one malo odvažnije čamcem koji vas vodi u samo središte parka na Kopačko jezero koje svojim oblikom podsjeća na srce. Zanimljivo je i to da se sam park geografski nalazi točno u središtu europskog Podunavlja. Vrlo vrijedno posjeta je i obližnje živopisno selo Kopačevo s očuvanom tradicijskom baranjskom arhitekturom gdje je uvijek popularan posjet kojem od lokalnih restorana.

 

Majpan u Dalju

Običaj postavljanja majskog drveta ili „Majpana“ stara je tradicija u mnogim Podunavskim krajevima Europe pa tako i u Hrvatskoj. Ovaj svibanjski običaj se ponešto razlikuje od kraja do kraja, od Baranje preko Erudta do Iloka, dijelova Podravine i Posavine te Požeške doline. Zajedničko svim „majpanima“ je odabiranje „savršenog“ visokog i vitkog stabla koje se zatim ukrašava zastavom, bocom vina i rakije kao simbolima želje za plodnom godinom.

Ukoliko ste propustili veliko slavlje postavljanja Majpana u Dalju (30. travnja) kada mladići čamcima odlaze u dunavske šume u potrazi za savršenim stablom, zaputite se u ovo simpatično podunavsko mjesto udaljeno tek tridesetak minuta vožnje od Osijeka 31. svibnja na proslavu rušenja stabla. Uz slavlje koje potraje dugo u noć, ne propustite šetnju uz Dunav, posjet lijepom parku u centru sela te posjet kojem od vinskih podruma i restorana u Dalju ili obližnjem Erdutu. Više informacija o proslavi potražite kod udruge Majpan, a o ugostiteljskoj ponudi kod Turističke zajednice općine Erdut.

U Dalju preporučujemo i posjet muzeju i spomen kući velikog znanstvenika kojemu dugujemo razumijevanje današnje klime i rasporeda ledenih doba, Milutinu Milankoviću.

 

Osječki proljetni paketi – iskoristite pogodnosti hotela i pansiona!                                            

Tijekom svibnja, baš kao i tijekom ostatka godine, naši će smještajni objekti pripremiti „Osječke proljetne pakete“ s raznim pogodnostima i dodatnim uslugama kako biste čim jednostavnije isplanirali uzbudljiv tjedan ili opuštajući vikend u gradu i njegovoj podunavskoj okolici.

(Izvor fotografije uz članak: Glas Slavonije - TZ Osijek)