Nastavak projekta „Mlinarev put“ kroz Osijek, Baranju i Pečuh do jezera Orfü

Riječ je o projektu čiji je nositelj Grad Osijek, a partneri Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, zaklada Mlinski kamen iz mjesta Orfü u Mađarskoj, Turistička zajednica Grada Osijeka i Ekološka udruga Vodenica iz Osijeka. Projekt sufinancira Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske.

- Glavni je cilj projekta jačanje i razvoj kulturalnog turizma u prekograničnom području putem promocije kulturnog i tradicijskog nasljeđa - kaže Ivana Jurić, voditeljica projekata u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje.

Projektom se planira povećanje turističke atraktivnosti grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Županije Baranya u Mađarskoj, kroz poboljšanje turističke infrastrukture, stvaranje tematskih turističkih putova i povećanje broja turista u cijeloj regiji.

Najvažnija aktivnost u projektu je gradnja vodenice na Dravi. O tome Kornelija Mlinarević, pročelnica gradskog Upravnog odjela za programe i projekte EU i gospodarstvo, kaže: “Taj će objekt predstavljati repliku autentičnog industrijskog nasljeđa, a služit će oživljavanju starih tradicionalnih zanata regije te njihovoj prezentaciji u formi nove turističke atrakcije. Vodenica se gradi u Zagrebu i dobro napreduje, no to je prilično zahtjevan posao.”

Konačni cilj je stvaranje rute Mlinarev put, koja će povezati stari mlin u Orfü, repliku starog mlina na Dravi u Osijeku te druga slična odredišta. Radionice se nastavljaju danas u 10 sati, a bit će riječi o kulturnom turizmu, financiranju turističkih projekata i drugim temama.

Ovdje pogledajte sličan obnovljeni mlin u Međimurskoj županiji na rijeci Muri.

Članak preuzet s portala Glasa Slavonije

Autorica članka: V. Latinović