Koncert uz 200. godišnjicu rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera

"Koncert u čast J. J. Strossmayeru" organiziraju u sklopu obilježavanja dviju važnih obljetnica vezanih uz ovog velikana. Veza između Strossmayera i HPD-a "Lipa" seže u daleku prošlost. Naime, 1900. godine Strossmayer pristupa "Lipi" kao prvi pokrovitelj, a 26. i 27. lipnja 1901. godine osobno je obavio posvetu "Lipine" zastave na trgu u Donjem gradu.

Program svečanog koncerta je koncipiran tako da obuhvaća djela hrvatskih skladatelja, Strossmayerovih suvremenika (Ivan pl. Zajc, Vatroslav Lisinski, Franje Kuhač), odnosno skladatelja koji su djelovali ili su se rodili za vrijeme njegova života (Franjo Dugan, Franjo Krežma, Dora Pejačević i drugi). Svi glazbeni gosti i suradnici na koncertu na neki su način vezani uz ime i djelo Strossmayera. Tako će na oba koncerta nastupiti Zbor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, studenti Umjetničke akademije u Osijeku, učenici i profesori Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, kao i tamburaši Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Osijek 1862".

Ulaz na koncert je slobodan.


Zanimljive crtice vezane uz  biskupa Strossmayera:
-    Važno je istaći Strossmayerovu važnost za cijeli Hrvatski narod kao i druge Slavenske zemlje. Poznati biskup bio je veliki pokrovitelj posebice umjetnicima i znanstvenicima te osnivač Hrvatske (Jugoslavenske) Akademije Znanosti i Umjetnosti u Zagrebu, a sve zahvaljujući uspješnom vođenju biskupijskog gospodarstva.
-    Strossmayer je rođen kao jedan od dvojice braće blizanaca - nažalost jedan je preminuo prije krštenja pa su roditelji preživjelom sinu dali oba imena, Josip Juraj.
-    Rodna kuća biskupa Strossmayera nalazila se na mjestu današnjeg Hotela Osijek
-    Prijatelji su mu nadjenuli nadimak „Štroco“