FOTO Međunarodni dan bijelog štapa

U sklopu programa između 11 i 13 sati održan je turistički obilazak Osijeka, Sakuntala parka, dravske promenade i parkova prema staroj Tvrđi. No ovo je ipak bio drukčiji obilazak jer su pojedini posjetitelji te predstavnici Turističke zajednice grada Osijeka nosili povez preko očiju kako bi i sami doživjeli kako je to biti turist oštećenog vida te hodajući gradom ovisiti o pomoći drugih. Stručni vodiči iz Muzeja likovnih umjetnosti morali su se potruditi kako predstaviti znamenitosti turistima koji se u ovom slučaju oslanjaju ponajviše na osjet dodira i detaljnost opisa.

Ovom prilikom članovi udruge „Svjetlost“ predložili su da im se uskoro u sličnom obilasku grada pridruže i turistički vodiči kako bi iz prve ruke doživjeli grad iz pozicije slijepih i slabovidnih osoba. Srećom Osijek se može pohvaliti postojanjem turističkih vodiča koji su često imali iskustva vođenja grupa oštećenog vida.

TZ grada Osijeka ovom je prilikom ponovno predstavila turističku brošuru tiskanu na Hrvatskom jeziku i na Brailleovom pismu, svojevrsni virtualni turistički vodič za slijepe i slabovidne. Tiskanjem ove brošure prije dvije godine Osijek je pokazao kako malo po malo postaje grad „bez barijera“ za turiste.

Današnjim iskustvom djelatnici TZ Osijek potrudit će se da grad i u buduće nastavi razvoj turističke ponude i u tom smjeru te da naš Grad na Dravi zaista postane „user friendly“ za sve kategorije posjetitelja.

{gallery}dan_bijelog_stapa{/gallery}