Miroslav Kraljević - retrospektiva MLU

Izložba je postavljena u povodu stote godišnjice Kraljevićeve smrti (14. IV. 1913) i stotinu godina nakon posmrtne izložbe njegovih slika u Salonu Ullrich kojom je, uz hvalospjeve kritike i promocijski esej nenadmašnog A. G. Matoša, uvršten među prvake hrvatske likovne moderne.

Izbor od 80 izložaka osječke izložbe čine djela iz fundusa Moderne galerije, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, galerija i muzeja u Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Požegi te iz privatnih zbirki u Hrvatskoj. U skladnoj kohabitaciji Kraljevićevih stilskih i motivskih mijena te životnih predispozicija, nižu se djela: od požeških krajolika, skulptura s hedonističkim sižeima, ingenioznih pariških crteža s prizorima plesačica i budoarskih zabava, uljanih velegradskih veduta i portreta pariških suputnika do introspektivnih autoportreta, intimističkih i reprezentativnih portreta članova obitelji i ruralnih prizora s ladanjskog imanja pl. Kraljevića.

Izložba je od listopada 2013. do veljače 2015. postavljena u Požegi, Zagrebu, Veneciji, Splitu, Osijeku i Dubrovniku.
AUTORI IZLOŽBE: Zvonko Maković, Željko Marciuš, Biserka Rauter Plančić Kustos prijenosa izložbe u Muzej likovnih umjetnosti: Daniel Zec