Međunarodna noć šišmiša - Zoo vrt Osijek

Noć šišmiša nema više samo europski nego i međunarodni karakter te se ove godine u svijetu obilježava kao 18. Međunarodna noć šišmiša (18th International Bat Night). Time se podiže svijest javnosti o potrebi zaštite šišmiša. Naime, jedini leteći sisavci iznimno su ugroženi, na što i mi želimo upozoriti. Od 45 vrsta zabilježenih u Europi neke su pred izumiranjem. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se četvrti put u ZOO vrtu Osijek, te smo i ove godine za stariju i najmlađu populaciju pripremili edukativne i zabavne sadržaje.

Koliko su šišmiši ugroženi, koje vrste možemo vidjeti u Hrvatskoj, jesu li opasni i još puno zanimljivosti o šišmišima pojasnit će nam po prvi put članovi Udruge studenata biologije "ZOA" iz Osijeka u power point prezentaciji na otvorenome. Oni će  povesti posjetitelje u grupama i u potragu za šišmišima mračnom stazom kako bi ih osluškivali uz pomoć ultrazvučnog bat detektora.

Za najmlađe smo pripremili pregršt zanimljivih sadržaja - kreativne radionice na temu šišmiša! Kostimirani animatori igraonice i rođendaonice "Moltonko" iz Osijeka i ovoga puta dat će sve od sebe kako bi nam dočarali šišmiše kao bezopasne i simpatične životinje - bit će tu plesa, pjesme, crtanja naglavačke, tražit ćemo kukce, izrađivat ćemo šišmiš-maske, te slamke ili štipaljke i šešire sa šišmišom, a najmlađima  će biti ponuđene bojanke. Najuspješniji mali kreativci bit će nagrađeni šišmišom od balona!

A ove godine iz zabavnog dijela izdvajamo lasersku harfu, instrument koji do sada još nije viđen u Osijeku, a vjerujemo da će svojim performansom najpoznatija hrvatska harfistica Doris Karamatić ostaviti sve posjetitelje bez daha! Bit će to pravi spektakl laserskih svjetala na otvorenome!

Doris Karamatić je karizmatična osoba, virtuoz na harfi, a kroz svoje brojne suradnje tijekom godina (s Natali i Filipom Dizdarom, nastupila je na Dori 2011., Ponos Hrvatske...),  svira sve vrste glazbe preko klasike, rock-a do heavy metala. Do sad još nije gostovala u Osijeku, tako da će prvi put nastupiti baš u ZOO vrtu i to na akustičnoj i na laserskoj harfi!

Osim što izvrsno svira, ima odličan osjećaj za publiku s kojom brzo uspostavi interakciju jer na svojim nastupima na duhovit i ležeran način demistificira harfu kao instrument i glazbu općenito.  

Cijelu večer u ponudi će biti i prigodni suveniri ZOO vrta, a kompa će i ovoga puta voziti do 23:00 sata!

(P)osjetite Međunarodnu noć šišmiša! Broj ulaznica je ograničen - u prodaji će biti samo 200 ulaznica po cijeni od 25,00 kuna!

PROGRAM:

19,00 h ULAZ ZA POSJETITELJE edukacijska učionica - kreativne radionice za djecu, izrada maske šišmiša - bojanje, kolaž, izrada slamke ili štipaljke sa šišmišom, izrada šešira šišmiš, crtanje naglavačke, pronađi kukce, nagrade, facepainting... (Animatori igraonice "Moltonko")

20,00 – 20,30 PREDAVANJE O ŠIŠMIŠIMA NA OTVORENOME, POWER POINT PREZENTACIJA (Udruga studenata biologije "ZOA" Osijek)

20,30 - 21,00 ČAROBNA HARFA (Doris Karamatić)

21,00 h – 22,00 h POTRAGA ZA ŠIŠMIŠIMA PO MRAČNOJ STAZI S BAT DETEKTORIMA – okupljanje kod zamoraca, grupe se kreću prema devama (Udruga studenata biologije "ZOA" Osijek)

22,00 h – 23,00 h..... ZABAVNI PROGRAM – laserska harfa, prodaja suvenira, facepainting, izložba šišmiša i uradaka djece s radionice

KOMPA RADI DO 23,00 h !