Premijerno izvedena predstava Romeo i Giulietta, Stefanovski i Tadić ponovno Osječanima odsvirali sjajan koncert

Jedina dramska premijera ovogodišnjeg OLJK-a, lutkarska predstava za djecu i odrasle Romeo i Giulietta,  nastala prema istoimenom glasovitom djelu Williama Shakespearea, čija je ambijentalna izvedba bila planirana u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tvrđi; prebačena je na scenu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Tamo ju je dočekala brojna publika koja je na kraju cijelu ekipu, sastavljenu od članova Dječjeg kazališta i HNK Varaždin, u čijoj je koprodukciji realizirana predstava, nagradila velikim pljeskom. "Otkad sam preuzeo funkciju ravnatelja ovog kazališta, želio sam realizirati lutkarsku predstavu za odrasle, a to se sada i ostvarilo. No, na samoj premijeri mi se, kad sam čuo reakciju djece, osvijestilo da je Romeo i Giulietta podjednako i predstava za njih. Tekst je možda napisan jezikom koja djeca malo teže razumiju, međutim, njima je priča poznata čak i iz nekih crtanih filmova, a lutke su sjajan način komunikacije s publikom", kazao je Ivica Lučić, ravnatelj DK Branka Mihaljevića nakon premijere. Jednako zadovoljna bila je i Jasna Jakovljević, ravnateljica HNK Varaždin. "Ovaj projekt nastao je kad je naš redatelj i voditelj scene Dubravko Torjanac stupio u kontakt s gospodinom Ivicom Lučićem, ravnateljem DK Branka Mihaljevića. Imali smo već nekoliko pokušaja da uprizorimo ovu priču, a udvoje je puno lakše. Oduševljena sam osječkim glumcima i ekipom, kojima ćemo sad pridružiti četvero naših glumaca i odigrati premijeru 13. rujna u HNK Varaždin", najavila je Jakovljević.
               
Režiju je potpisao Dubravko Torjanac, glazbu Davor Bobić,  scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ivan Duić, a asistentica redatelja je poznata osječka glumica Areta Ćurković. Uloge tumače: Đorđe Dukić, Goran Guksić, Lidija Kraljić, Inga Šarić, Snježana Ivković, Edi Ćelić, Tihomir Grljušić i Areta Ćurković. Za izradu scenografije bio je zadužen  Siniša Ardalić, a za izradu lutaka  i kostima  Ivan Duić, uz posebnu zahvalu studentima Umjetničke akademije u Osijeku na pomoći u izradi lutaka. "U mojoj viziji predstave pokušali smo spojiti mehanizam marionete, odnosno lutke kao metafore, s tom ljubavnom pričom koja jednostavno govori o nemogućnosti da se bude slobodan. Marioneta je najslobodnija kad je vezana sa što više konaca. Kao što Romeo i Giulietta u jednom trenutku dođu do zida, tako smo mi pokušali da marionete dođu do ruba svojih konaca. Jako sam sretan kako je sve ispalo", izjavio je redatelj Torjanac. Ovo zanimljivo uprizorenje svjetski poznate tragične ljubavne priče pak realizirano je u godini u kojoj se obilježava 450 godina od rođenja Williama Shakespearea.
 
S druge strane, ponovno sjajan koncert je osječkoj publici, punih pet godina nakon posljednjeg gostovanja, priuštio dvojac gitarističkih virtuoza, Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić. Premda je lipanj završio pravim jesenskim kišnim vremenom, oblaci su se na vrijeme razbježali kako bi koncert ova dva glazbena velikana ipak bio održan u dvorištu Kazamata.

Pad temperature zraka nije utjecao na odaziv gotovo 700 odlično raspoloženih posjetitelja, a Stefanovski i Tadić odužili su im se na najbolji mogući način. Punih sat i pol su, uz tek poneko obraćanje publici i najave slijedeće izvedbe, izvodili pjesme, mahom s tri zajednička albuma “Krushevo” (1998.), “Live in Belgrade” (2000.) i “Treta majka” (2004.). Na njima su većinom snimili obrade narodnih pjesama s prostora ex-Jugoslavije, a sa svakom slijedećom skladbom uspjeli su  podizati atmosferu, da bi ih na kraju su ih dočekale prave ovacije, zbog kojih su morali izići na bis.  ''Veoma sam zadovoljan koncertom, publikom, gostoprimstvom, stvarno je sve na vrhu. Imali smo inspirativne trenutke, nove i hrabre, iskoračili smo iz onoga što je predviđeno programom. U odnosu na prethodni osječki koncert, mi smo stariji i zreliji, a drago mi je da me osječka publika i dalje prati i da joj se sviđa ono što radim. Miroslav i ja dajemo sebi neku slobodu, neki prostor, malo smo hrabriji nego ranije, lakše se igramo. Stres ne igra s nama zajedno, a svaka zajednička svirka nam je praznik", zaključio je Stefanovski.
 
Za dodatne informacije o programu OLJK-a te načinu i lokacijama prodaje ulaznica možete se obratiti na mail press.ljetokulture@osijek.hr.

Detaljan program manifestacije može se pogledati na službenoj web stranici http://ljetokulture.osijek.hr ili na službenoj Facebook stranici.