Osječko ljeto kulture 2014. spektakularno otvoreno uz hrvatsku praizvedbu afričke kantate ZIMBE!

Uoči izvedbe nazočne je u ime organizatora pozdravio gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. "Veliko mi je zadovoljstvo otvoriti večeras Osječko ljeto kulture. Ponosni smo što je Osječko ljeto kulture u proteklih 13 godina stasalo u najveći kulturni događaj ovoga dijela Hrvatske. Ta je manifestacija postala sinonim za kvalitetne kulturne programe i prepoznatljiva po tome što su utkani u prostoru osječkog dragulja, povijesne gradske jezgre Tvrđe", kazao je, između ostaloga, gradonačelnik Vrkić, koji je kasnije izrazio oduševljenje izvrsnim uprizorenjem kantate Zimbe!
           
Svečano otvorenje svojim dolaskom uveličali su čelnici čak devet gradova-prijatelja Osijeka iz inozemstva, kao i predstavnici tri hrvatska ministarstva – Ministarstva kulture, Ministarstva zaštite okoliša i prirode  te Ministarstva gospodarstva, na čelu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Samu svečanost otvorenja sigurnom rukom režirao je Ivan Kristijan Majić.   
 
Izvođači kantate bili su raspoređeni na čak tri pozornice smještene ispred zgrade Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koja je za tu prigodu atraktivnim svjetlima bila obojana u šarene afričke boje. Zarazni ritmovi i odlična glazbe mnoge okupljene, osobito one koji su stajali, "natjerali" su i da malo zaplešu. "Otkud ideja za Zimbe? Razmišljali smo što bi bilo vedro, veselo, osvježavajuće i po minutaži odgovarajuće za otvaranje OLJK-a. Zimbe! se jednostavno nametnuo sam po sebi, a najviše sam zadovoljna što smo uspjeli stvoriti sjajnu sinergiju više pjevačkih zborova iz Osijeka. Nije isključeno da ćemo Zimbe! uspjeti izvesti još koji put, posebno jer stalno surađujemo sa članovima ovog instrumentalnog ansambla", istaknula je zadovoljna dirigentica Radočaj-Jerković
           
Inače, afrička kantata Zimbe!  (što na svahiliju znači "Pjevaj"), skladana je za mješoviti zbor, dječji zbor i jazz kvintet. Ona predstavlja sjajan spoj tradicionalne afričke pjesme, jazza, popa, zapadnoeuropske zborske tradicije i "world music". To je format koji spaja pjevače svih dobi i nacionalnosti diljem svijeta. Skladatelj Alexander L' Estrange, suvremeni britanski autor, vrlo je cijenjeni jazz pijanist i basist, a izabrao je pjesme te ih zanimljivo aranžirao isprepletanjem zborskih linija s instrumentima jazz ansambla. Scenski pokret pak potpisao je Vuk Ognjenović. "Moja nakana bila je pozvati se na tradicionalne afričke plesove, naravno koliko god smo mogli, s obzirom na broj pjevača u zborovima i činjenicu da su imali note. Sudeći po reakcijama ljudi, uspjeli smo i drago mi je što se složili i u pjevanju i u pokretu", rekao je Ognjenović.  

Zajedno su pjevali:   
Vokalni ansambl Brevis, Akademski pjevački zbor Umjetničke akademije, Komorni zbor Umjetničke akademije i predstavnici ujedinjenih osječkih pjevačkih zborova: - Zbora mladih Preslavnog Imena Marijina, Djevojačkog zbora Brevis, Djevojačkog zbora Preludij, Dječjeg zbora Osječki zumbići, Dječjeg zbora Osnovne škole Svete Ane i Dječjeg zbora Osnovne škole Augusta Šenoe OLJK Jazz kvintet činili su: Robert Polgar (alt saksofon), Hrvoje Rupčić (udaraljke), Adriano Bernobić (bubnjevi), Zvonimir Šestak (bas) i Davor Dedić (klavir).

Za dodatne informacije o programu OLJK-a te načinu i lokacijama prodaje ulaznica možete se obratiti na mail press.ljetokulture@osijek.hr.

Detaljan program manifestacije može se pogledati na službenoj web stranici http://ljetokulture.osijek.hr/ ili na službenoj Facebook stranici.