Program Osječkog ljeta kulture 2014.

Manifestacija je posljednjih godina prošla kroz brojne vizualno različite identitetske komunikacije, te prerasla u sadržajno prepoznatljivi festival. Osim sadržajne prepoznatljivosti manifestacija ove veličine zahtijeva vizualnu prepoznatljivost i održivost, koja će doprinijeti još boljoj reputaciji, te svojim vizualnim identitetom stvoriti manifestaciju, u narednih nekoliko godina, još atraktivnijom.

KONCEPT / GODINA JULIJA KNIFERA
Rođeni Osječanin Julije Knifer, jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. st.. Vijeće Umjetničke akademije u Osijeku, donijelo je odluku da se povodom devedesete obljetnice rođenja i desete obljetnice njegove smrti, 2014. godina proglasi godinom Julija Knifera.

Julije Knifer jedan je od osnivača i istaknutih članova umjetničke grupe Gorgona, te pripadnik pokreta Novih tendencija. Pokret Novih tendencija još je nazivan i posljednjom avangardom. Veličina i važnost lika i djela Julija Knifera nije prepoznata samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu.

Početkom veljače otvorena je Kniferova izložba u New Yorku, što potvrđuje veličinu Kniferova umjetničkog stvaralaštva. Osnovni i prepoznatljivi motiv Kniferove umjetnosti od šezdesetih je godina prošlog stoljeća meandar, izveden u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama - od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala.

Kniferov meandarski oblik reduciran je na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crnog i bijelog, da bi kasnije u njega uključio i boju. Kao umjetnik tolike važnosti, njegovo djelo, rad i inspiracija meandrom vezani su za Osijek i rijeku Dravu. “Kad Rijeka prijeđe u nizinski dio toka, slabi dubinska, a pojačava se bočna erozija. Na taj način dolazi do vijuganja rijeke. U zemljopisu ovaj pojam ima svoj naziv – meandar”.

Sukladno veličini i važnosti Kniferovog stvaralaštva, inspiracija vizuala za Osječko ljeto kulture 2014. proizlazi iz meandra. Meandrom želimo popularizirati kulturno-umjetničku povijest grada Osijeka, te podsjetiti i educirati građane o umjetniku kao što je Julije Knifer.

LOGOTIP / BOJA
Kako bi prepoznatljivost ispunila funkciju, komunikacija manifestacije zahtijeva konstantno ponavljanje i korištenje točno definiranih identitetskih sadržaja. Iz tog razloga osmišljen je novi logotip i vizualni identitet OLJK-a.

Logotip je konstruiran od pet kvadrata - jednog osnovnog i četiri sporedna. Kvadrati svojom rotacijom čine grafički oblik sunca, čime simbolički sugeriraju ljeto. Unutarnji prostor znaka u negative tvori kružnicu koja direktno simbolizira početno slovo naziva grada Osijeka “O”. Svaki kvadrat unutar logotipa drugačije je boje, čime se želi naglasiti različitost kulturnog programa: predstave, performansi, Izložbe, koncerti, književne i filmske večeri.

OLJK 2014. / VIZUAL 2014.
Vizuali OLJK 2014. proizlaze kao inspiracija Kniferova meandra i njegove metodologije umjetničkog stvaralaštva. Meandri Kniferu predstavljaju različite tokove kreativnih misli, koji u novom kontekstu vizuala za OLJK poprimaju tokove različitih kulturnih događanja i kreativnih tokova.

Imitacijom meandra u boji koji se preklapaju, stvaramo simboliku odabira kulturnih događanja koja želimo pogledati. Osim toga graficki motivi meandra stvaraju tokove te zanimljive asocijacije istraživanja, prolaznosti i promišljanja o umjetničkom djelu i važnosti u kontekstu kulture.

Vizualni identitet produciran je u suradnji s vanjskim suradnicima agencije Luminis.

Pogledajte program Osječkog ljeta kulture 2014. 

Program Osječkog ljeta kulture 2014.