HGF 2014 - Hrvatski demo rock festival

Uz nastup bendova održat će se i radionica Intro Hrvatskog društva skladatelja, koja će početi isti dan u 19:30 sati, a na nju su svi zainteresirani dobro došli!

Koncertni dio počinje u 21:00 sati i redom nastupaju sljedeći bendovi:
Zed's Fist (Belišće) - Prog rock
Begbie (Belišće) - Alternative rock,grunge,noise
Hellhound Blues Band (Osijek) - Heavy Blues
Garage In July  (Grabovac, Osijek, Požega)
InFormation (Osijek) - Alternativni rock
Hysteria (Osijek) - Alternativni pop/rock.
Nakon svirke bendova nastupa DJ GOTZ (mashup; indie, funk, ska, punk) koji će nas držati budnim još dosta dugo.
 
Ukratko o festivalu:
Po prvi puta HGF, Hrvatski demo rock festival organiziran je 1996. Njegova je posebnost u odnosu na druge slične festivale bila u tome što je priliku za nastup u Dvorcu Gjalski u Zaboku dobilo čak 48 mladih sastava. U osam večeri, proglašeno je osam finalista, a oni su pak nastupili s glazbenim gostima iz Velike Britanije, i još nekim hrvatskim glazebnim sastavima, na velikom open-air KONCERTU ispred dvorca. Ti su mladi sastavi izabrani između nekoliko stotina pristiglih prijava te godine. Zanimljivo je istaći da je band Stampedo pobjednik prvog  HGF u finalu bio bolji od Kawasaki3P-a dok je te godine primjerice virovitičkoj Vatri finale izmaklo za dlaku.

Svake slijedeće godine novi je festival opravdavao svoje postojanje velikim brojem prijava, kvalitetnim žirijom, odličnim izborom pobjednika koji su kasnije redovito izdavali službene albume za vodeće diskografske kuće (CR, Dallas, Menart, Dancing Bear….) potičući mlade u stvaranju nove moderne glazbe i prezentaciji stvorenog. Potpora festivalu bila je vidljiva u kontinuiranom pokroviteljstvu grada, županije, Hrvatskog društva skladatelja i ministarstva kulture. Pobjednici  festivala su osim statuetama i nagradama pokrovitelja nagrađeni i gostovanjem na rock festivalima u bližem europskom okruženju i Hrvatskoj, izdavanjem CD-a HGF Finalisti i izdavanjem promo ili samostalnog CD-a te snažnom PR HGF pdorškom.