Promocija strip-albuma Posljednji Fan

U spomenutom riječniku nalazi se i objašnjenje entuzijast(a) kojeg se definira kao zanesenjaka, ushićenog čovjeka, oduševljenog nekom ideju.
Te dvije karakteristike u kombinaciji s dosta rada su dovele do izdavanja strip-albuma Posljednji Fan. No, tu priči nije kraj. Po izdavanju valjalo je prioniti na drugi segmet posla, a to su promocije rečenog izdanja.

Ovaj tekst ima za cilj najaviti promociju strip-albuma Posljednji fan, strip-autora i magistra animiranog filma Marka Dješke te reći koju o samom sadržaju stripa.

Dakle, promocija strip-albuma Posljednji Fan bit će održana 20. veljače, u 19,00 sati u knjižari Nova u Osijeku (Trg A. Starčevića 4). Nominalno radi se o drugoj promociji, prva je održana u Zagrebu, u Studiju smijeha krajem prosinca prošle godine. Također, bile su i dvije pred-promocije, grupne, jedna u caffe-galeriji Boom u Virovitici i jedna na Interliberu u Zagrebu.  

No promocija u Osijeku je ipak posebna jer autor predstavlja svoj rad pred domaćom publikom. Čitatelji magazina StripOs imali su priliku pročitati prve dvije epizode ove strip-trilogije od kojih smo priredili, formalno nazvanu, „Knjigu 11“, edicije Biblioteka StripOs. Pojašnjenja radi, strip-albumi u Republici Hrvatskoj se izdaju kao knjige pa otud i oznaka knjiga, a broj 11 ima sugerirati da smo izdali 11 „knjiga“ odnsno strip-albuma. Ukratko, izdavač, Udruga StripOs, okuplja 160 članova raznih strip-profila iz Osijeka i šire. Također izdajemo i magazin StripOs čiji je petnasti broj trenutno u prijelomu, priređujemo radionice stripa, izložbe, a i na mišiće guramo festival Dani stripa u Osijeku.

Unatoč svemu, tu i tamo nam se zalomi kakav pravi mali biser, a upravo je strip-album Posljednji Fan takav. Prvo, autor je jedan od onih tipova što mogu nacrtati sve što mu padne na pamet (tu mu je ponešto pomogao i studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji je završio). Drugo, imali smo i, što bi rekli vračevi marketinga – „know how“. Stvar se zapravo zakotrljala još tamo u kolovozu 2010-e kada je u magazinu StripOs broj 4 objavljena prva epizoda Posljednjeg Fana, pravo osvježenje. Nastavilo se u listopadu 2011. kada je u broju 6 objavljena druga epizoda, što je ubrzo kulminiralo čvrstim dogovorm da se to jednostavno mora izdati u obliku strip-albuma te da su ove prve dvije epizode dostatan temelj za pisanje projekta Ministarstvu kulture RH.

Nakon što smo prošli na natječaju Ministarstva kulture, što zapravo i nije bilo iznenađenje, obzirom na kvalitetu sadržaja koju je autor u stanju proizvesti, Marko se vrijedno bacio na izradu treće epizode.  I tako, uz mnogo povuci-potegni imamo konačan proizvod te ga i ovim putem prezentiramo (živjela besramna samopromocija).

Posljednji fan je satira temeljena na stvarnim događajima u kombinaciji  s fikcijom. Govori o fanu i njegovu idolu, o zaluđenosti i razočarenju, o snazi i utjecaju medija na odrastanje. Strukturalno Posljednji Fan je trilogija u kojoj se radnja vrti oko autorovog odnosa sa protagonistima komičarske skupine Večernja škola. Svojevrstan spomenik formiranju dobrog dijela cijele jedne generacije ali i dostojan nastavak te nadgradnja priče.  Strip-album ima 56 stranica formata A4, tiskan je na kvalitetnom kundstruk papiru te je tvrdo ukoričen, a cijena iznosi 80,00 kuna. Također, uz trilogiju Posljednji Fan izdanje sadrži i bonus-strip posvećen nezaboravnom Đuri Utješanoviću. Uvodnik potpisuje Zlatan Zuhrić – Zuhra, dok analizu djela u obliku pogovora potpisuju Ivan Trenkl i Saša Paprić.

Majstori domaćeg stripa, Krešimir Zimonić i Darko Macan su rekli slijedeće o ovom izdanju:
„Poseban je privilegij pročitati Posljednjeg Fana jer je to naš najbolji strip nastao početkom druge decenije 21. stoljeća. Odlično nacrtan i napisan, realističan, smiješan, brutalan... Dok se odvija radnja, strip se polako počinje pretvarati u pomalo bizaran dokument o svakodnevnom životu, fikcija postupno nestaje, ostaje samo sirova i surova realnost, a na kraju balade nestaje i sam strip, kao da nikad nije ni postojao. Poseban je privilegij i imati ovaj strip-album, čuvati ga negdje na polici, povremeno ga uzeti, opipati i prolistati kako bismo se uvjerili da strip ipak postoji te da nije nestao u onome što zovemo realnost svakodnevnog života.“
 
„U Posljednjem Fanu Marko Dješka – baš kako to hoće Oscar Wilde – ljubi, sudi i oprašta svojoj duhovnoj svojti. Usto nam predočava likovni i pripovjedački dar koji je dovoljan razlog da nakon Posljednjeg fana postanete Dješkin prvi fan.“

Dojam zašto bi trebalo posjetiti ovu ili neku od budućih promocija se može steći i putem slijedećeg video isječka:
www.youtube.com/watch?v=2vZcnWhOqsA

Piše: Saša Paprić