6. Međunarodni festival kazališnih akademija 'Dioniz'

Oko 200 sudionika s 13 akademija iz devet europskih zemalja okupit će se od 20. do 27. ožujka na šestom izdanju sve poznatijeg Međunarodnog susreta kazališnih akademija Dioniz, koji se već tradicionalno održava u dva grada – Osijeku i Đakovu.

Festival ponovno organiziraju Umjetnička akademija i Grad Đakovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i osječkog Sveučilišta, a sponzori su Hypo-Alpe-Adria Bank, Grad Osijek, HEP i Plinacro. "Zadovoljni smo što i u ovim teškim vremenima Dioniz ide dalje, sve bolji i opsežniji. Za to su iznimno zaslužni producent Robert Raponja i dogradonačelnik Đakova Ivica Mandić, a ovogodišnja voditeljica je Maja Đurinović. Ovim festivalom činimo jedan iskorak jer smo usmjereni integraciji osoba s posebnim potrebama u prostore umjetnosti. To bi trebao biti uvod u usustavljivanje novog studija kreativnih terapija", naglasila je dekanica UAOS-a Helena Sablić Tomić. Producent Raponja istaknuo je kako je slogan ovogodišnjeg Dioniza "Igrom do geste", a u njega je uklopljen niz predstava, radionica, demonstracija, prezentacija, edukativnih predavanja i drugih događanja koje će studenti, asistenti i nastavnici svih akademija održavati tijekom osam dana na niz lokacija u Osijeku i Đakovu.

Ulazak na sva događanja je slobodan. "Ove godine više se bavimo pokretom i tijelom pa imamo i bitno drukčiji sadržaj i koncepciju festivala. Time ćemo dobiti živ i moderan pristup teatru, pogotovo jer se bavimo edukacijom, a i naši studenti moći će se upoznati s referentnim kretanjima na međunarodnim kazališnim scenama. Drago nam je što ćemo okupiti pripadnike akademija te kazališne i lutkarske stručnjake iz Rumunjske, Češke, Slovačke, Turske, Velike Britanije, Austrije, BiH, Crne Gore i, naravno, Hrvatske", kazao je Raponja.

Uz to, bit će organizirana prezentacija integracijskog plesa za osobe s posebnim potrebama, a održat će se i dva simpozija u Osijeku i Đakovu. Inače, autor plakata za Dioniza ponovno je Darko Vuković, višestruko nagrađivani novosadski grafički dizajner.

Pogledajte najavu festivala

Pogledajte cijeli raspored događanja