Priča zvana Pannonian Challenge XIII

Prvi dan smo se družili u srijedu 22. kolovoza na službenom otvorenju PC-a u Kazamatu kada smo mogli vidjeti izložbu fotografija Tomislava Može i Dine Šertovića te najnoviji Warehouse skate video. Na afterpartyju nas je zabavljao DJ Omke do ranih jutarnjih sati. I sjajno smo se proveli.

Drugi dan smo započeli i s natjecanjima i to s IN-LINE vozačima, među kojima su se posebno istakli amateri gdje je pobjedu odnio jedanaestogodišnji Luka Vešner iz Slovenije, a pratili su ga David Prajz i Tvrtko Lovrečki iz Hrvatske. U pro kategoriji najbolji su bili Švicarci Diego Guilloud i Maxime Genoud te Sven Buršić iz Hrvatske. Poslije smo na Srednjiki uživali u koncertu grupe ABOP, dok se za sjajan afterparty pobrinuo Eddy Ramich u K Topu.

Treći dan ovogodišnjeg Pannonian Challengea bio je rezerviran za SKATE. Prvi je bio Mihailo Prostran iz Srbije, drugi Mark Prestenik iz Slovenije i treći Bruno Vranić iz Hrvatske. Dok se čekalo finale, na Srednjoškolskom se igralištu po prvi puta u povijesti Pannoniana održalo i B-Boying break dance natjecanje. Najbolji su B-Boysi bili Mali Dinek, Nito i Boxer. U pro skate kategoriji prvi je bio Slovenac Timotej Lampe Ignjić, drugi je bio Nijemac Mack McKelton, a treći Boaz Arrow Aquino iz Izraela. U glazbenom dijelu u Vegi nastupili su Kanđžija i Gole žene, Edo Maajka, Fisto i S.A.R.S. Koncert Lesa je nažalost iz tehničkih razloga otkazan. Afterparty je bio u K Topu.

Četvrti dan uživali smo u vrhunskim vratolomijama BMX vozača. Ove su godine čak dva natjecatelja iz Hrvatske završila na pobjedničkom postolju u kategoriji amatera, Dino Džepina na prvom i Marin Ranteš na trećem mjestu dok se između njih smjestio Andrew Tóth iz Mađarske. Nakon amatera uslijedilo je ono što su svi željno iščekivali, BMX pro finale. Trikovi su doslovno oduzimali dah, a najbolji je bio Daniel Dhers iz Venezuele, dok su drugi i treći bili Česi Michael Beran i Ondra Slez, četvrti Drew Bezanson iz Kanade te Martyn Cooper iz Engleske. U Vegi su nastupili Kymera, In Ruff, Ska Pécs, Srečna mladina, Sentence i kao iznenađenje večeri Gužva u 16-ercu. After je održan u K Top-u.

Peti, ujedno i posljednji dan Pannonian Challengea, bio je rezerviran za Šumicu na lijevoj obali Drave i MTB natjecanje. Prvo su se natjecali vozači MTB 4X kategorije. Prva dva mjesta osvojili su Česi Michal Prokop i Tomas Slavik. Treće mjesto zauzeo je Slovenac Matej Stapić. Nakon toga održano je vrlo atraktivno natjecanje MTB dirtu u kojemu su sva tri mjesta na pobjedničkom postolju zauzeli su Mađari: Ferenc Horváth, László Gál i Oszkár Nagy. Četvrti je bio Primož Tanko iz Slovenije, a peti Mislav Mironović iz Hrvatske. Za sam kraj, okupljene u Šumici zabavljao je makedonski sastav Kočani FUNKolektiv.

Ukupni nagradni fond iznosio je 13 500 eura.

Po prvi puta smo ugostili neke od najboljih svjetskih i europskih natjecatelja kao što su Drew Bezanson, Michael Beran, Tomislav Slavik, Michal Prokop i Martyn Cooper, ne sa ciljem da obeshrabrimo one domaće, već da ih potaknemo na izvrsnost i da dobiju još veću motivaciju kada se natječu uz bok s takvim profesionalcima pa i da poslušaju pokoji savjet koji im oni mogu dati. Dečki su bili vrlo pristupačni i hvala im na tome.

Ove godine smo počeli naplaćivati ulaz na PC na Srednjoškolskom igralištu sa simboličnih 10 kuna po danu odnosno 20 kuna za sva tri dana natjecanja. Za sva sportska događanja na Srednjiki i glazbeni dio u Vegi, karta je bila svega 80 kuna. I smatramo da smo tu maksimalno svima izašli u susret i da smo za tu cijenu ponudili i više nego dobar program.

Dobili smo mnoge pohvale, ali i neke prigovore koje smo primili na znanje. Onaj tko nikada nije sudjelovao u organizaciji događaja ove veličine, zaista ne može znati s čime se sve suočavamo iz godine u godinu, pogotovo kada uzmemo u obzir kakvo je stanje u državi i svijetu.

Pannonian Challenge XIV će vjerojatno opet biti drugačiji jer ćemo imati novo odnosno obnovljeno Srednjoškolsko igralište kojemu ćemo morati prilagoditi organizacijsku strukturu. I veselimo se tome kao što se veselimo svakom novom izazovu vezanim uz Pannonian Challenge jer je on za mnoge od nas postao ne samo najiščekivaniji dio godine, već i način života.

Pozdrav i vidimo se nagodinu!

Pannonian.org